Egy gyerekszoba berendezésére számtalan mintát találsz, melyek gyakran megidézik gyermekkorodat, vagy épp távol repítenek tőle. Ám sose dönts egyedül! Mivel otthonod, ezen szobáját elsősorban nem Te, hanem gyermeked használja, így közösen kell megálmodnotok azt az enteriőrt, mely megadja számára az „én birodalmam” érzést.

Játékok  

A gyerekjátékok megfelelő elrendezése nem kelt zsúfoltság érzést, sőt a kupi hangulatot sem fokozza. A gyermek ágya fölé vagy egy szabad falfelületen elhelyezett polc remek lehetőségeket rejt magában. A legjobb, ha egy adott témára építjük fel a dekorációt – szuperhős, póni, bármilyen kedvenc mese, netán retro játékok. Mivel gyerekszoba, számíthatunk arra, hogy a csemete bizony időnként meg fogja bontani az általunk nagy gonddal megtervezett struktúrát, de ez benne van a pakliban.

A gyermek ágya fölé vagy egy szabad falfelületen elhelyezett polc remek lehetőségeket rejt magábanFotó: Richard Romain

Energikus színek  

Világos és vidám színekkel remekül kiemelhetünk szobarészeket, de sose egyedül döntsünk ezekről. Egy pár éves gyerkőcnek is vannak már kedvenc színei, egy kis rávezetéssel pedig a megfelelő, ízléses mederbe terelhetjük a gyerekszoba harmóniáját.

Világos és vidám színekkel remekül kiemelhetünk szobarészeketFotó: Joshua McHugh

Állati erő  

Minden gyereknek van kedvenc állata; használd fel ezt! Imádja a macit? Jöhet belőle plüss, ágytakaró, dekortapéta, lámpaernyő, párna... ha erre építed fel szobájának vezető vonalát, úgy a színek és egyéb formák esetén maradj az egyszerűbbnél.

Minden gyereknek van kedvenc állata; használd fel ezt!Fotó: William Abranowicz

Mintákat a falra  

Számtalan variációja van, és mellé egy egyszínű szobabelső is remekül passzol. Bár nem kis munka home made tapétázni, de ha évente megejted, akkor évente új szobát kap a gyermek, az aktuális kedvencekkel, hangulattal, életérzéssel. Játszatsz is; legyen csak az egyik fala tapétázva, a többi pedig egyszínűre lefestve.

Mintákat a falra!Fotó: Idha Lindhag

Pink 

Egy kislány szoba rózsaszínűen az igazi – bár sok szülő tudatosan tarja távol ezt a piros-fehér árnyalatot az otthonából. Ám nem csupán a bugyi rózsaszínben lehet gondolkodni; egy semlegesebb színű fal, púder és pasztell árnyalatokkal kombinálva, egy-két erősebb pinkkel kiemelve, szuper kishercegnős szobát eredményez, vattacukor-hatás nélkül.

Egy kislány szoba rózsaszínűen az igazi, ám nem csupán a bugyi rózsaszínben lehet gondolkodniFotó: William Waldron

Tematikus szoba  

Indiános, tengeres, barbies, virágos... jöhet bármi, ami a gyermek kedvenceit egy csokorba gyűjti. A lényeg itt a visszafogottságon van; a tematikus vonal csak pár elemben jelenik meg hangsúlyosan, a letisztult szobabelső mellett.

Indiános, tengeres, barbies, virágos... jöhet bármi, ami a gyermek kedvenceit egy csokorba gyűjtiFotó: William Waldron

A túl sok(k)  

Igen, néha ez is képes jól mutatni. Keverd a színeket, a formákat, a textúrákat, de legyen egy egységes halvány harmónia. Fontos, hogy egy figyelemzavarral, vagy hiperaktivitással küzdő gyermek számára ez nem megfelelő, mivel túl sok inger éri. Számára egy letisztultabb, kevesebb formával bíró szobatípust válassz.

Keverd a színeket, a formákat, a textúrákat, de legyen egy egységes halvány harmóniaFotó: Sang An

Tiniszoba 

A nagyobb gyerekek, vagyis tinik szobájába már jóval kevesebb beleszólása lehet a szülőnek, de merész és érdekes ötletekkel, a fiatal is rávehető a szoba stílusos berendezésére. Fontos éreztetni vele, hogy ő már nem kisgyerek, ezért tegyünk bele felnőttes elemeket; például egy bokszzsák, szoba kosárpalánk, fésülködőasztal, saját, egész alakos tükör, fotel remek megoldás lehet. Válasszunk anyagban és színben is a kisgyermekkortól távolodó hatást.

A nagyobb gyerekek, vagyis tinik szobájába már jóval kevesebb beleszólása lehet a szülőnek, de merész és érdekes ötletekkel, a fiatal is rávehető a szoba stílusos berendezéséreFotó: Suet Bruno, Björn Wallander, Richard Powers