Össze fog dőlni a Notre-Dame katedrális, de nincs pénz a felújítására

Forrás: Thinkstock -
Párizs Notre-Dame székesegyház (Párizs) Franciaország katedrális
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A több mint 850 éves Notre-Dame-i katedrálist évente mintegy 12 millió turista látogatja, ezzel Franciaország egyik legnépszerűbb látnivalója. A híres műemlék 200 méternél is magasabbra tör az ég felé, a látogatók nem csupán a francia történelem egy darabját látják benne, hanem a monumentális szépséget is. A TIME szerint azonban a turisták hada által okozott elhasználódása, már az összeomlás közelébe taszította a lélegzetelállító épületet – pénz viszont nincs a felújítás költségeire.
Többek közt az összekötő elemek cseréjére is szükség lenne Forrás: AFP/Martin Bureau

A felújítás nem csak kiterjedt lesz, hanem hihetetlenül drága is, de egyelőre még nem tisztázott, hogy ki is fogja ezt finanszírozni. Gyakorlatilag a katedrális a francia kormány tulajdonában van. A Kulturális Minisztérium évente körülbelül 2 millió euróval támogatja a Notre-Dame-t, a papok azonban állítják, hogy ez a pénz csak az alapvető javításokra elegendő, és többre van szükség a katedrális kétségbeesett karbantartásigényének kezeléséhez.

24 óra Párizsban? - Ezt nézd meg!

Tudtad, hogy évente kb. 40 millió turista fordul meg a fény, a szerelem és a divat fővárosában? Párizsba egyszer el kell jutni, de vajon melyek azok a látványosságok, amelyeket mindenképp látnod kell? Összegyűjtöttük a legizgalmasabbakat a Notre-Dame-tól az Eiffel-tornyon át a Latin negyedig.

A Notre-Dame szerencsétlen sorsa

Az építés 1163-ban kezdődött, de több mint 150 év kellett ahhoz, hogy teljesen elkészüljön. A francia forradalom idején, szinte teljesen megsemmisült, de az eredeti tervek alapján sikerült újjáépíteni. A Notre-Dame alacsony minőségű kőből és cementből épült, mivel Franciaország nem tudott magas színvonalú anyagot előállítani ahhoz, hogy megfelelő időben elvégezhesse a munkát. 1844-ben azonban történt egy nagyobb felújítás, mely Victor Hugo egyik könyvének köszönhető; ez a magyarul A párizsi Notre-Dame címet viselő regény, mely gyakorlatilag a Notre-Dame-i toronyőr története.

A Notre-Dame katedrális építése 1163-ban kezdődött, majd a francia forradalom idején teljesen megsemmisült, újjá kellett építeni Forrás: Thinkstock

Hugo az emberi sorsok mellett részletes leírást ad magáról a katedrálisról is, és nem ír róla túl kellemesen, sőt, egyenesen amputációk és csonkítások végeredményének nevezi.

Ma, közel 200 évvel később, a mészkő darabjai továbbra is hullnak a székesegyház felső részéből, és teljes falrészek is hiányoznak.

Az érsekség Friends of Notre-Dame néven gyűjtésbe kezdett, hogy a következő öt-tíz évben 100 millió eurót tudjanak a javítások fedezésére fordítani Forrás: AFP/Martin Bureau

Az érsekség végül elfogadta, hogy a kormány nem fedezi a katedrális teljes helyreállítását. Válaszul Friends of Notre-Dame néven gyűjtésbe kezdtek; célja, hogy a következő öt-tíz évben 100 millió eurót tudjanak a javítások fedezésére fordítani, a jótékony adakozóknak köszönetően. A történelmi katedrális megőrzésére tett próbálkozások azonban nem elegendőek, a Notre-Dame nem fog örökké állni, csak a hit erejéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.