Kemény melók - Interjú egy mentőtiszttel

Forrás: Polyák Attila/Origo -
mentő kemény melók mentős OMSZ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kemény melók sorozatunkban, időről időre olyan szakmákat mutatunk be, melyekről a köztudatban számtalan tévhit él, ám túl érdekesek és fontosak ahhoz, hogy ez továbbra is így maradjon! Most a mentők világába kalauzolunk el.

A mentőszolgálat munkájával kapcsolatban, a köztudatban rengeteg téves információ kering. Sokan, csupán a kórházi sorozatokból és a rémhírekből építenek fel képet a mentőkről, de ez természetesen igen pontatlan.

Mit is jelent ma mentőnek lenni Magyarországon?

Glasz Richárd mentőtiszttel, a Rákospalotai mentőállomás vezetőjével beszélgettünk, aki 23 éve dolgozik a mentőszolgálatnál, és több mint 10 éve tanítja az új generációt. Mesélt nekünk magáról a mentő szakmáról, a velük kapcsolatos tévhitekről, és természetesen bepillantást engedett abba a világba, melyben nap, mint nap életeket mentenek.

Glasz Richárd mentőtiszt Forrás: Polyák Attila/Origo

Life: Hogyan lesz valakiből mentős?

Glasz Richárd: Ez egy gyerekkori álom volt, mindig is ezzel szerettem volna foglalkozni. Egészségügyi szakközépiskolába mentem, utána mentőápoló képesítést szereztem és ezt követően a főiskolán elvégeztem a mentőtiszti szakot.

Ne dőlj be!

Időről időre felröppennek olyan hírek, hogy a mentőkben nincs orvos, „csak" mentőtiszt. Nos, a kórházon kívül és a mentőellátásban ugyanolyan kompetenciákkal rendelkezik egy mentőtiszt, mint egy orvos.

L.: Amikor a mentőre gondolunk, a szirénázó mentőautó képe villan be, de a gyakorlatban, milyen egységekből épül fel a mentőszolgálat, kik látják el a betegeket?

G.R.: A mentési rendelet 17 mentőegységet különböztet meg. A mi mentőállomásunkon esetkocsi és mentőgépkocsi van. Az emeltszintű ellátást az esetkocsi végzi, ennek háromfős a személyzete; mentőgépkocsi-vezető, mentőápoló és a mentőegység vezetője, a mentőtiszt. A mentőgépkocsik kétfősek; mentőgépkocsi-vezető és mentőápoló.

A mentőszolgálat középtávú terve, hogy a gépkocsivezetők is mind szakképzett mentőápolók legyenek. Már most is sokuk elvégezte ezt a képzést, és természetesen mindenben segítik, támogatják a betegellátást.

Forrás: Polyák Attila/Origo

L.: Milyen egy mentőtiszt munkanapja?

G.R.: Amikor szolgálatba állunk, természetesen leváltjuk az előző személyzetet, ellenőrizzük a kocsi felszerelését és várjuk a riasztásokat. A mi mentőállomásunk elég forgalmas, így még éjjel is sok esethez kell kimennünk. A fennmaradó időt pihenéssel, étkezéssel, eljárásrend gyakorlással, vagy olyan szakmai dolgok felfrissítésével töltjük, amit ritkábban használunk.

L.: Milyen nehézségekkel szembesül egy mentődolgozó a munkája során?

G.R.: A betegellátás első lépése mindig az adott helyszín biztosítása. Ide tartozik például egy kutya elzárása, de a szén-monoxid szint ellenőrzése is – ez főként az őszi, téli időszakban gyakori -, van az autónkban CO érzékelő, és ha az jelez, akkor például be sem mehetünk az épületbe.

Felmérjük a helyszínt, és ha úgy ítéljük meg, hogy a beteg megközelítése biztonságos, akkor természetesen ellátjuk, vagy szükség esetén kimentjük a veszélyzónából. De előfordulnak olyan esetek, amikor a mentés megkezdése előtt, az arra szakosodott szerveknek kell biztosítani a helyszínt. Ilyen például egy lángba borult autó, ismeretlen eredetű vegyszer szivárgása; ekkor a tűzoltóság, rendőrség, katasztrófavédelem emberei segítik a munkánkat.

Forrás: Polyák Attila/Origo

Sokan azt képzelik, hogy a mentők megfékezik, szétválasztják a verekedőket, de nekünk ez nem feladatunk.

Többször előfordult már, hogy megfenyegettek minket. Ezek mind késleltetetik a betegellátást. Ilyenkor, ha a rendőrség már ott van, ők hatékonyan be tudnak avatkozni, más esetben félrehúzódunk és megvárjuk őket.

Mi mindig próbáljuk a beteg számára az optimális megoldást biztosítani, ez a legtöbb esetben a kórházba szállítást jelenti, hiszen a helyszínen a diagnosztikai parkunk korlátozott, és nem is feladatunk a mélydiagnosztikai problémák vizsgálata.

A mi feladatunk a helyszínen az állapot stabilizálás, a további állapot romlásának megelőzése és a megfelelő célintézménybe való szállítás.

Forrás: Polyák Attila/Origo

L.: Van, amikor maga a beteg teszi lehetetlenné az ellátását?

G.R.: A betegnek bármikor jogában áll elutasítani a kezelést, és ezt gyakran meg is teszi. Ilyenkor írásbeli nyilatkozatot tesz, ezt tanúkkal aláíratjuk, természetesen az egészet dokumentáljuk. Tehát erre van lehetőség, de nem ajánlott út.

Az önrendelkezési körből azonban kikerülnek például a cselekvőképtelen emberek, vagy azok, akik valamilyen tudatmódosító szert fogyasztottak. Ilyenkor a mentősnek fel kell mérnie, hogy mit használt a beteg. Nyilván van az a fajta tudati beszűkülés - sok esetben alkohol, kábítószer, egyebek miatt -, aminél rendőri segítséget veszünk igénybe, hogy a beteget el tudjuk látni.

L.: Mi történik pontosan, amikor felhívjuk a 104-es telefonszámot? Miként jut el hozzánk a mentő?

G.R.: A mentésirányító kollegák fogadják a hívást, ők részletesen kikérdezik a telefonálót; pontos cím, mik a körülmények, pontosan mit tapasztal magán, vagy azon, akinek a mentőt kéri. A „rosszullét" például tipikusan az az ok, ami nem megfogható, nem lehet vele mit kezdeni. Ebben az esetben a kollega alaposan körüljárja a telefonálóval a tapasztaltakat, hogy részletes képet kapjon a beteg állapotát illetően. Természetesen a kiküldött mentőegység jellegét illetően is fontos a lehető legpontosabb meghatározás a beteg állapotát illetően.

Forrás: Polyák Attila/Origo

A helyszínre érkezésre vonatkozóan nem létezik „normaidő” vagy törvényi előírás, hiszen a sürgősség fokát a beteg állapota, a kiérkezés idejét pedig a pillanatnyi szabad mentőkapacitás is meghatározza.

Az elvárás és egyben a célunk az, hogy a lehető legkorábban érjen ki a segítség. Azért dolgozunk, hogy a sürgős ellátást igénylő esetekben a lehető leggyorsabban, akár percek alatt a helyszínre megérkezzen a megfelelő mentőegység.

A mentésirányító kollegák pontosan látják, hogy a megadott címhez legközelebbi mentőállomások közül, melyiken van szabad, az esetnek megfelelő mentőegység, és mi ez alapján kapjuk meg a riasztást, amitől számítva nappal 1 perc, éjjel 2 perc alatt kell megkezdenünk a kivonulást.

Kapacitástól és az eset súlyosságától függ tehát, hogy egy mentőegység mikor ér ki a helyszínre.

Forrás: Polyák Attila/Origo

A mentésvezető már a mentőben megkezdi a mentésirányítótól kapott információk alapján az esetre való felkészülést, a feladatok kiosztását.

L.: Az eddig elmondottak alapján érezhető, hogy ez a munkakör mind fizikailag, mind szellemileg, mind érzelmileg igen megterhelő. Mennyire fenyegeti a mentőket a kiégés, van-e lehetőségük a ventilálásra?

G.R.: Egyrészt ez nagyon szerethető munka, másrészről viszont valóban nagyon megterhelő. Az Országos Mentőszolgálatnak van egy kifejezetten erre specializálódott csoportja, mely pszichológusokból, pszichiáterekből áll. Hozzájuk bármilyen krízishelyzetben fordulhatunk.

Vannak olyan szituációk - mint például gyermek sikertelen újraélesztése, kollega balesete, súlyos sérült, mentőtámadás – amiről, ha az állomásvezető tudomást szerez, akkor azt azonnal továbbítja.

L.: A betegeket a „tragédia” pillanatában stabilizálja ugyan a mentő, de utána átadja a kórházi személyzetnek. Az emberek nem is emlékeznek az őket kórházba szállítók nevére, az orvoséra ellenben annál inkább, pedig állapota javulásáért a mentőszolgálat dolgozói legalább annyira felelősek. Mennyire hálás ez a szakma?

G.R.: Itt nincs nagyon babéraratási szándék. Más módszereket, más gyógyszereket használunk, mint a kórházi orvosok. Mások az eljárásrendjeink is. A mi célunk az állapotstabilizálás, erre vagyunk kiképezve.

Forrás: Polyák Attila/Origo

Glasz Richárdtól megtudtuk, hogy a mentőszolgálat munkája folyamatos fejlődésben van. Nemzetközi kutatásokat is figyelembe vesznek, ezen eredmények alapján pedig javítják a betegellátást;

A mostani új eljárásrendekkel, az OMSZ szakmai fejlődése gyakorlatilag az európai átlagtól nem marad el, sőt, több nyugat-európai országot meg is előzünk. Az Országos Mentőszolgálatnak az egységességében van az ereje; ugyanúgy fogjuk ellátni a beteget akár Százhalombattán, vagy Sopronban, vagy Nyíregyházán – ugyanazok az eljárásrendek, ugyanazok az eszközök, ez adja az egységességet. Minden autó - a szintjének megfelelően - ugyanúgy van felszerelve.

5 árulkodó jel, hogy infarktusod leszhttp://www.life.hu/drlife/20160922-5-arulkodo-jel-ami-esetleg-szivinfarktust-jelezhet.htmlMa Magyarországon a szívinfarktus a leggyakoribb halálokok között van, akárcsak Európában, ahol a szív- és érrendszeri megbetegedések 52%-ban végzetesek. Az infarktusnak nincsenek mindig jelei, ha azonban jelentkeznek a tünetek, komolyan kell venni őket. Fontos, hogy mindenki megtanulja, mik ezek a jelek, hogy ha magadon vagy a környezetedben észleled őket, azonnal mentőt hívhass. Dr. LifeOrigoNem szabad kétségbeesve várni a mentőre: Csobot Adél így menti meg kisfia életéthttp://www.life.hu/csalad/20161016-csobot-adel-es-gonczi-gabor-igy-elik-meg-a-szuloseget-hazank-sztarjai.htmlHazánkban évente több mint ötezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében, miközben korai felismeréssel és azonnal megkezdett újraélesztéssel legtöbbjük megmenthető lenne. Október 16. az Újraélesztés Nemzetközi Napja - ennek kapcsán kérdezték a kispapa Gönczi Gábort, és Csobot Adélt, akinek kisfia lassan fél éves lesz. CsaládOrigoKutya megmentőjéről nevezték el a csecsemőthttp://www.life.hu/csalad/20131104-egy-nemetjuhasz-kutya-mentette-meg-egy-birminghami-kislany-eletet-akit.htmlEgy idős úr kutyájáról kapta a nevét az a kislány, akit a németjuhász egy birminghami parkban sétálva talált meg.CsaládOrigoRossz celeb anyák és ballépéseik - Fotókhttp://www.life.hu/csalad/20170731-rossz-celeb-anyak-es-hires-gyerekeik-fotok.htmlEgy anya számára gyermekének biztonsága, közelsége, egészséges testi, érzelmi és szellemi fejlődésének biztosítása elsődleges szempont. De nem a celeb anyukáknak, akik közül most kiemelünk párat, szemléletes fotók kíséretében. Ők egészen sajátosan értelmezik a szülői gondoskodás fogalmát. Család--A szülés elhallgatott oldala, avagy dolgok, amikről nem beszél senkihttp://www.life.hu/csalad/20170713-a-szules-elhallgatott-oldala-szules-utani-dobbenet.htmlKezdjük ott, hogy a filmekkel ellentétben a szülés nem abból áll, hogy elfolyik a magzatvíz, berohansz a kórházba, majd pár pillanattal később megszületik a kisbabád, és egyből kisimult arccal öleled magadhoz az egyszemélyes szobádban, mindezt csupa kedves és odafigyelő orvos és nővérke óvó „ölelésében". Nem, a szülés önmagában véve egy trauma, egy krízispont. A legnagyobb sokk akkor éri az anyát, amikor rádöbben, hogy mennyi mindent hallgattak el előle, lehet, hogy nem véletlenül! CsaládOrigoSúlyosan beteg kislány mutat példát önzetlenségből és emberségbőlhttp://www.life.hu/csalad/20170613-sulyos-beteg-kislany-mutat-peldat-onzetlensegbol-es-embersegbol.htmlMár 4 év telt el azóta, hogy megírtuk Málna és Virág történetét. Mindkét kislány, az úgynevezett hyper IgE szindrómában szenvednek, ezek a betegek általában nem érik meg a felnőttkort. Ám ez két kis harcos és családjuk példaértékű életigenlésről tesz tanúbizonyságot nap mint nap. Sőt még ők segítenek másoknak! Horváth Bálinttal, a kislányok nevelőapjával beszélgettünk arról, hogy miként képes egy súlyosan beteg kislány önzetlen és boldog lenni. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.