A nemi erőszak igazából a férfi jogának érvényesítése - van, aki így véli!

nemi erőszak metoo szexuális zaklatás catcalling
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Copfhúzás ártalmatlanságáról szóló blogbejegyzésben, Mérő Vera egy interjú kapcsán ír a nemi erőszak kultúrájáról, a zaklatásról és a catcallingról. Az írás sok kérdést felvet, többet meg is válaszol, ám, ami megdöbbentő, felháborító, de végeredményben mélységesen elszomorító, az az egyik hozzászólás.

Statisztika

- Élete során a nők 20%-a esik nemi erőszak áldozatául, és legalább ekkora azok száma, akiket megkíséreltek megerőszakolni.

- Az összes nemi erőszak 70%-át ismerős, rokon, barát követi el.

- A nemi erőszakok maximum 10%-át jelentik.

- A nők 33%-nak, első szexuális élménye erőszakos vagy kierőszakolt.


forrás: www.nane.hu

A szexcsap, amit a nők felügyelnek.

Egész egyszerűen a szexet a vízhez hasonlítja a hozzászóló, a csapot pedig csak egy férfi és egy nő, együttesen tudja kinyitni. Álláspontja szerint a nők tovább bírják víz nélkül, amit arra használnak, hogy a férfiaknak „pitizniük” kelljen érte. Ezek után pedig egyik nő se lepődjön meg, ha egy nagyon szomjas férfi erőszakkal kényszeríti a csaphoz.

A szexcsapot a nők felügyelik, a nők azonban tovább bírják víz nélkül, amit arra használnak, hogy a férfiaknak „pitizniük" kelljen érte Forrás: Thinkstock

Mit is sugall ezzel? A férfinak joga van a szexhez, ha ezt nem kapja meg, akkor joga van ahhoz, hogy azt kénye kedve szerint elvegye, ergo megerőszakolja a feleségét, barátnőjét, egy ismeretlent. Ezt pedig a nők azzal tudnák megelőzni, ha elegendő szexben részesítenék a világ férfi tagjait. Bravó!

Az egész példa ott dől meg, hogy a szexet, az életben maradáshoz nélkülözhetetlennek, egyfajta alanyi jognak tekinti a hozzászóló. Ezek alapján elmondható, hogy szerinte a férfiaknak jogukban áll elvenni azt, amire nekik szükségük van, akár kényszerítéssel is, azaz legitimálja a nemi erőszakot.

A hozzászóló Karinthy Frigyes: Barack című novellájából emeli ki a szomjas férfi példáját.

Majd, mikor már megkeményedett a teste és a lelke, visszatér, de játszmába kezd, úgy tesz, mint akit nem érdekel a lédús barack, látszólag elnyomta magában a szomjúságát. Nos, ekkor a nő kezd el epekedni utána...

Karinthy a nőt úgy írja le, mint egy édes, lédús barackot, ami illegeti magát, de nem engedi a férfinak, hogy megfogja, beleharapjon, pedig ő már nagyon vágyakozik utána Forrás: Thinkstock

Karinthy női szereplői mind a férfiakból, rajtuk élősködve élnek, de ennek a férfiak önszántukból rendelik alá magukat. Ez a fajta, önmagát felsőbbrendűnek tartó női kép, még gyerekkorában alakult ki benne. Karinthy egész életében ambivalens kapcsolatban állt a női nemmel. Látszik tehát, hogy egy irodalmi művet kiragadni a maga korából és az író életének ismerete nélkül, majd ideológiává formálni, igen veszélyes.

Az alábbiakban a hozzászólás tartalmi részét vizsgáljuk meg.

A hozzászólás - 2017.07.03.

Leegyszerűsítve: a férfi és a női szexuális szükséglet mértéke aszimmetrikus. Ahogy a fizikai erő is, ez is különbözőképpen van elosztva. Ebből adódóan a férfi, ha elzárják a szexcsapot, előbb fog szomjan halni, mint a nő. A nőnek tulajdonképpen az az óriási hatalma, hogy tovább bírja szex nélkül. És most játsszunk el egy kicsit a gondolattal: mi lenne, ha a szex tényleg egy csap lenne? Egy olyan, amiből csak ketten lehet inni. Ha egyedül mész oda, nem jön belőle víz. Micsoda hatalma lenne ekkor annak, aki tovább bírja víz nélkül, igaz? Ott állna, és azt mondaná: "nélkülem nem ihatsz, márpedig én csak akkor megyek oda, ha sírva könyörögsz". A másik (a férfi) egyre jobban szenvedne, és idővel azt gondolná: b*sszameg, megadom neki, amit kér, ugyanis szomjas vagyok. Ekkor jönne a szöveg, hogy "nem megyek oda, mert szerintem nem őszintén mondod, csak azért nyivákolsz, hogy végre kapjál vizet!"... És hirtelen kialakulna valami egészen ismerős helyzet. Persze oda lehetne menni valaki máshoz, hogy azt mondd: "ne haragudj, de gyere már oda velem a csaphoz, mert a Mariska nem jön, és iszonyúan szomjas vagyok". Igen ám, de Ildike is rájönne hamar, hogy tényleg szomjas vagy, és lehet zsarolni, hiszen ő még bírja. Oké, mi történik akkor, ha te fogcsikorgatva azt válaszolod, hogy nem hagyod magad, juszt se fogsz megalázkodni, majd megszomjazik ő is? De nem szomjazik meg, hiszen ő viszont bárkihez odamehet. Ő bármelyik másik férfira rámutat, hogy "Hé, te ott, gyere velem inni", mire a másik úgy néz rá, mint valami messiásra, és hanyatt-homlok rohan vele a csaphoz. Tehát nem, Ildike sosem fog megszomjazni. Most már tényleg nincs is más hátra, mint törvényeket hozni, hogy ki mehet a csaphoz, és ki nem, és hogy ott hogyan kell viselkedni. Ezt majd a nők megbeszélik, kitalálják hozzá a koreográfiát, hogyan kell meghajolni, kezet csókolni, virágot hozni, mielőtt egy kortyot is ihatsz. Te pedig betartod – vagy ha nem, a saját férfitársaid esnek neked, hogy ne bolygasd meg a rendszert, amit már épp elkezdtek kiismerni, és úgy-ahogy, de működik. Senki sem akar szomjan halni miattad. Előretolt helyőrség? Igen, egy kicsit onnan lehet ismerős. De mutatok mást, Rejtőhöz hasonlóan zseniális: Karinthy Frigyes: Barack, érdemes rászánni azt a 6-7 percet.

Hát ezt jelenti a jelmondat. "A nem az nem!" = "Mi vagyunk a csapnál, és ha mi nem akarjuk, te nem iszol!" Ideje lenne felismerni a szexualitás fontosságát. Nem játék. Lehet, hogy nem tudományos tényeken alapul, amit mondok, de szerintem a nemi erőszak sokszor nem más, mint szomjúság: ha valaki nagyon inni akar, és nagyon nem hajlandó cserébe pitizni, akkor megfog egy nőt, és odatuszkolja a csaphoz: most pedig iszunk. Erre lehet azt mondani, hogy a nőnek megalázó, de el lehetett volna kerülni, ha van egyszerűbb út. Meg lehetett volna ezt oldani békésen. Ha a férfinak nem kellene földig hajolni, lehet, hogy a nőt sem kényszerítené erővel. (Azt már nem is mondom, hogy inni nem olyan borzasztó: ezen a ponton talán kissé sántít a párhuzam, és ellen akarok állni a kézenfekvő kikacsintásnak. Oké, tegyük fel, hogy a nőnek akarata ellenére inni borzasztóan megalázó. És tekintsünk el tőle, hogy hányan szeretik benne pontosan ezt.) Ideje lenne helyreállítani a női és férfi szerepek harmóniáját. A férfi nagyon sok engedményt tesz, nagyon sok mindenben figyelmes, és nagyon keveset kér cserébe. A nő épp a fordítottja: nagyon sokat kér, nagyon sok engedményt vesz természetesnek, és nagyon keveset ad cserébe. Ez a két puzzle persze összeillik, de csak akkor, ha a férfit alsóbb-, a nőt pedig felsőbbrendű lénynek nevezzük ki. Ez a feministák törekvése. És ez egy nagyon rossz irány. Fontos lenne, hogy a nő ne úgy gondoljon magára, mint valami csodálatos dologra, amit kényeztetni kell pusztán azért, mert létezik. Ez ugyanis számára erkölcsileg rögtön legitimálja, hogy egy létfontosságú ponton nekiálljon vámot szedni. (Mégpedig nem is akármilyen vámot – sokszor olyan mértékűt, hogy más jövedelemre nincs is szüksége.) Egyszerűen az a problémánk, hogy ez nem fair. Mi soha nem tennénk ilyet. Akkor sem, ha azt a csapot csak a mi fizikai erőnkkel lehetne kinyitni.

"Leegyszerűsítve: a férfi és a női szexuális szükséglet mértéke aszimmetrikus (...) A nőnek tulajdonképpen az az óriási hatalma, hogy tovább bírja szex nélkül."

Ezt a kijelentését a hozzászóló angol tudósok kutatásaira alapozza? A Maslow-piramis legalsó szintjén áll a szex (is), mint alapvető fiziológiai szükséglet, de ez minden emberre vonatkozik, nincs külön férfi és női piramis. A szex remek stresszlevezető, boldogsághormonokat szabadít fel, így mindkét nem számára ugyanolyan fontos! – és ekkor még a két ember közti kapcsolat erősítéséről nem is beszéltünk. Az, hogy időszakos hiányát ki hogyan kezeli, szintén nem nemiség, csupán személyiség függő.

Maslow piramis Forrás: Thinkstock-Life.hu

Akkor, amikor a nőknek nem volt meg a társadalmilag elfogadott szexuális szabadsága, az esetek nagy részében a szex csupán egy szükséges rosszt jelentett számukra, amit teljesítettek, ha férjüknek épp kedve szottyan hozzá. Sőt, volt idő, amikor azt a nőt, aki élvezte a szexet, bizony megbélyegezték; nimfománnak, erkölcstelennek tartották. De ezek a tudatlanságból és évezredek beidegződéseiből hátra maradt idők elmúltak!

Minden 5. nőt bántalmazott már testileg legalább egyszer partnere.

A folyamatos lelki erőszakban élő nők száma még ennél is magasabb. Magyarországon hetente legalább 1 nő életét követeli a családon belüli erőszak! A családon belüli erőszaknak 6 fő formája ismert; korlátozás, megalázás, féltékenység, agresszió, fenyegetés, érzelmi zsarolás. Lehet, hogy Te is áldozat vagy! Nézd meg ezt a videót, mely remekül szemlélteti a fent említetteket.

"És most játsszunk el egy kicsit a gondolattal: mi lenne, ha a szex tényleg egy csap lenne? Egy olyan, amiből csak ketten lehet inni. Ha egyedül mész oda, nem jön belőle víz. Micsoda hatalma lenne ekkor annak, aki tovább bírja víz nélkül, igaz? Ott állna, és azt mondaná: "nélkülem nem ihatsz, márpedig én csak akkor megyek oda, ha sírva könyörögsz."

Tehát a nők a szexet, csupán a férfiak pórázon vezetésére használják? Ugyan már! A nők igen kis százaléka tartozik a femme fatale típusba, azon női ragadozók közé, akik lényegében megvárják, míg a férfi a lábaik elé veti magát. Sőt, kevés kiábrándítóbb dolog van annál, mint amikor egy férfi sírva könyörög - melynek előfeltétele, hogy kiszemeltje szemében érdektelenné váljon, onnan pedig nincs tovább.

Nem állítom, hogy nincsenek nők, akik egy párkapcsolaton belül nem játszmáznak, és időnként nem „büntetik" párjukat szex megvonással. Nyilván van ilyen, de egy harmonikus kapcsolatban, nem akkor szeretkezik két ember, ha a férfi már sírva könyörög érte.

"Most már tényleg nincs is más hátra, mint törvényeket hozni, hogy ki mehet a csaphoz, és ki nem, és hogy ott hogyan kell viselkedni. Ezt majd a nők megbeszélik, kitalálják hozzá a koreográfiát, hogyan kell meghajolni, kezet csókolni, virágot hozni, mielőtt egy kortyot is ihatsz."

Nos igen, a nők, akikben van önbecsülés, bizony elvárják, hogy a férfi udvaroljon, kedveskedjen, kimutassa, hogy fontos számára, és igen, maximum ezután fekszik le vele. Vagy netán az első füttyre ugrani kellene?

A nők, akikben van önbecsülés, bizony elvárják, hogy a férfi udvaroljon, kedveskedjen, kimutassa, hogy fontos számára Forrás: Thinkstock

"Ideje lenne felismerni a szexualitás fontosságát. Nem játék. Lehet, hogy nem tudományos tényeken alapul, amit mondok, de szerintem a nemi erőszak sokszor nem más, mint szomjúság: ha valaki nagyon inni akar, és nagyon nem hajlandó cserébe pitizni, akkor megfog egy nőt, és odatuszkolja a csaphoz: most pedig iszunk."

A hozzászóló nézete szerint igazából az erőszaktevő az áldozat, és tettét csupán a szomjhalálhoz hasonló totális kétségbeesés vezérli, melynek okai azok a galád nők, akik nem akartak vele lefeküdni, mivel az erőszaktevő igazi férfi, aki nem „pitizik" a szexért.

"A nem az nem! = Mi vagyunk a csapnál, és ha mi nem akarjuk, te nem iszol!"

A nem, az valóban nem, pont.

"Oké, tegyük fel, hogy a nőnek akarata ellenére inni borzasztóan megalázó. És tekintsünk el tőle, hogy hányan szeretik benne pontosan ezt."

„Tegyük fel"? Ergo az, ha valakit akarata ellenére kényszerítenek, annak megítélése tulajdonképpen csak nézőpont kérdése? Tehát van olyan kényszerítés, ami nem megalázó? A mazochizmust pedig – ha jól értem a második mondatban erre utal –, illik nem összekeverni egy erőszakkal kikényszerített aktussal.

Ha valakit akarata ellenére kényszerítenek, annak megítélése tulajdonképpen csak nézőpont kérdése? Forrás: Thinkstock

Jobb, ha tisztában vagyunk a tényekkel!

Az erőszaktevők esetében 3 fő csoportot különböztet meg a szakirodalom, tettük motivációjára fókuszálva;

  • szexuális kielégülés
  • mások megalázása, rajtuk való uralkodás
  • a kettő együttesen érvényesül

A szexuális kényszerítés büntetése

Alapesetben 1-5 évig, minősített esetekben 2-8 évig, illetve 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az ilyen ember nem képes a normális kommunikációra azzal a nemmel, amely szexuálisan izgatja őt. Ebből következik, hogy a nemi aktust erőszakkal éri el és/vagy prostituáltakhoz jár.

Az ilyen ember nem képes a normális kommunikációra azzal a nemmel, amely szexuálisan izgatja őt, ebből következik, hogy a nemi aktust erőszakkal éri el és/vagy prostituáltakhoz jár Forrás: Thinkstock

Az erőszaktevő hiszi, hogy joga van tettéhez, mivel jár neki a kielégülés, jár neki a másik ember feletti hatalom.

Nagy százalékban gyerekkorában hasonló mintát látott; a család férfi tagja/ tagjai csak durvaság és totális dominancia révén voltak képesek érvényesülni.

Tehát nem minden férfi lesz erőszaktevő, csak azért mert régóta nem feküdt le senkivel. Ha úgy vesszük, a hozzászóló által megfogalmazott gondolatok abszolút beleillenek egy erőszaktevőjébe. Csak remélni tudjuk, hogy csupán egy rossz példa áldozatává vált kommentelővel van dolgunk, nem pedig egy valóban a fenti nézeteket valló férfivel.

Szexuális erőszak vagy zaklatás ért? Nem a Te hibád! Kérj segítséget!

- Rendőrség: 107, 112

- NANE Egyesület: 06-40-630-006 (hétfő 10-14-ig, szerda 14-18-ig, péntek 10-14-ig), 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22-ig)

- Fehér Gyűrű Közhasznú Szervezet: 06-1-312-2287, 06-1-472-1161

- Ökumenikus Segélyszervezet: www.meddigmehet.hu

- Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06-80-205-520

- Lakóhelye szerinti Családsegítő Szolgálat, Önkormányzat Szociális osztálya

Tényleges segítség a családon belüli erőszak áldozatainak - Videóhttp://www.life.hu/csalad/20170606-tenyleges-segitseg-a-csaladon-beluli-eroszak-aldozatainak-video.htmlA köztudatban sokszor tévesen definiálják a családon belüli erőszakot - egyszerűen a testi bántalmazással azonosítják. A gond ezzel csak az, hogy így nagyon sok emberben fel sem merül, hogy ő bizony egy bántalmazó kapcsolatban él, amely elsősorban a lelki terrorról, a másik megalázásáról, önbecsülésének megtöréséről, szabad akaratának elvételéről szól. Természetesen mindezt fokozatosan, úgy, hogy a bántalmazott észre se veszi; saját magát zárta be egy cellába, a kulcsát pedig önként adta a bántalmazó kezébe. CsaládThinkstockVéget ért a Yolocaust projekt - Holokauszt emlékmű szelfik (18+)http://www.life.hu/csalad/20170807-veget-ert-a-yolocaust-projekt-berlini-holokauszt-emlekmu-szelfi.htmlAdott egy történelmi sokk, egy rá válaszként szolgáló emlékmű, és a mai kor szelfimániás embere. Ezeket elegyítve kapunk egy Yolocaust névre keresztelt projektet, mely az alkotó szerint elérte célját. Család--Lányos fiúk, avagy szülőként a nemhez igazodás örvényébenhttp://www.life.hu/csalad/20170718-lanyos-fiuk-avagy-gyerekneveles-es-a-nemhez-igazodas.htmlSok szülő kap a szívéhez, amikor kisfia a testvére babáival kezd játszani, vagy épp kéri, hogy az ő hajába is tegyenek színes hajráfot. Ennek többféle oka lehet, és természetesen többféle reakciót is kiválhat a szülőből. Nem biztos, hogy a legjobb döntés, ha kategorikusan eltiltjuk az ilyen fajta viselkedéstől, ugyanakkor a túlzott bátorítás sem célravezető. Láss tisztán, értsd meg gyermekedet, mi segítünk - akkor is, ha fiús lányod van! Család--A mérgező, bántalmazó szülők jellemzőihttp://www.life.hu/csalad/20170712-mergezo-bantalmazo-szulok-jellemzoi.htmlA mérgező szülők hatása nem csupán gyermekkorban érződik, az ember egész életére billogot éget. Több eltérő típusa van, sőt ezek akár teljesen eltérő viselkedésformát produkálhatnak; ridegek, elhanyagolók, bántalmazók, manipulatívak, irányítóak... stb. Egy szülőt kívülről nézni és látni nehezebb, mint gondolnánk. Ezen a megerősített, idealizált üveglapon nagyon nehéz repedést okozni, de ha egyszer megtörtént, egyre könnyebb lesz a széttörés folyamata. CsaládThinkstockGyilkos apák, akik lemészárolták saját családjukat (18+)http://www.life.hu/csalad/20170628-gyilkos-apak-lemeszaroltak-sajat-csaladjukat-18.htmlKorábban már írtunk anyákról, akik a legősibb ösztön ellenére, megölték saját gyermekeiket, sőt beszámoltunk olyan esetekről is, amikor a család legjobb barátjában sem kellett volna megbízni. Most olyan ördögi apákat mutatunk be, akik érthetetlen okokból fordultak saját családjuk ellen. Sokkoló tartalom következik! Család--Egy magyar drogkereskedő naplója – 1. rész; A bekerüléshttp://www.life.hu/csalad/20170621-egy-magyar-drogkereskedo-naploja-1-resz-a-bekerules.htmlHárom részben ismerheted meg, hogy hazánkban milyen is egy „középen" elhelyezkedő drogterjesztő élete - az illegális szerekkel való kapcsolatának kezdetétől, a komoly forgalmazáson át, egészen a kilépéséig. Miként válik valaki fogyasztóból drogkereskedővé, hogyan látja erkölcsi szempontból a foglalkozását? Többek közt erre is választ kapsz, no meg persze szó lesz arról is, hogy mi vezetett a legális életbe való visszalépéséhez. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.