A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Veres András győri megyéspüspök az augusztus 20-i szentbeszédében komolyan bírálta a lombikprogramot. Állítja, hogy a katolikus egyház nézetei szerint ez az eljárás nem természetes, és ilyen formán nem alkalmas az élet továbbadására. Ugyanakkor egy református lelkész álláspontját is bemutatjuk, akinek épp ez az eljárás segített abban, hogy feleségével gyermekük születhessen.

Mi kifogásolható a lombikprogramban?

Veres András szerint elsősorban az, hogy ez a fajta beleszólás a megtermékenyítésbe, nem fér össze a keresztény értékrenddel, felfogással. Az ilyen eljárás során sok megtermékenyített embriót lefagyasztva tartanak, vagy megsemmisítenek. Az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet.nyilatkozta.

Veres András győri megyéspüspök szerint a lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet -Forrás: Thinkstock

Arról, hogy egy katolikus pár lombikbabát vállal, sajnálattal vesz tudomást, ezt a döntésüket elsősorban tudatlanságuknak tudja be. A lombikbabákról ugyanakkor nem gondolja, hogy bűnben fogantak volna, hiszen egy gyermek ártatlan. Sok gyermektelen párnak tanácsolta már, hogy fogadjanak örökbe, és az esetek többségében 1-2 éven belül született saját gyermekük is, természetes úton.

Mielőtt Veres megyéspüspökre elkezdenénk köveket hajigálni, érdemes elgondolkodni azon, hogy abban, amiben hisz, és abban, amit mond, komoly összefüggés mutatkozik.

A Katolikus Egyház Katekizmusa (vallási tanai) – A gyermekáldásról

Az emberi terméketlenség csökkentésére irányuló kutatások bátorítandók, föltéve, hogy "az emberi személy, elidegeníthetetlen jogai, valódi és teljes javai" szolgálatában végzik azokat, "Isten tervének és akaratának megfelelően."

Azok a technikák, amelyek a házaspár számára idegen, harmadik személy bevonásával (sperma vagy petesejt adományozásával, méh bérbeadásával) a közös szülőséget fölbontják, súlyosan erkölcstelenek. (...)

Amennyiben a házaspáron belül kerül sor e technikák gyakorlására (homológ mesterséges megtermékenyítés és beültetés), talán kevésbé elvetendők, de erkölcsileg változatlanul elfogadhatatlanok maradnak, mert szétválasztják a nemi aktust az élet továbbadásának aktusától. (...)

A lombikbébiprogram alapfeltétele, hogy a férfi önkielégítéssel kinyert spermáját használják. Ez már önmagában elég erkölcstelen a katolikus egyház szemében, hiszen az egyetlen elfogadható nemi aktus a házasságon belül, hüvelyi közösülés formájában történhet.

Veres András tehát semmiféle új dolgot nem mondott, csupán a katolikus erkölcs szerinti álláspontjának adott hangot.

A katolikus egyház szemében az egyetlen elfogadható nemi aktus a házasságon belül, hüvelyi közösülés formájában történhetForrás: Thinkstock

Az persze már más kérdés, hogy ez a 21. századi, szexuálisan felvilágosult és nyitott társadalom, azon belül pedig a katolikus hívők számára mennyiben „elfogadható”. El lehet-e várni ezeknek az elveknek az abszolút betartását - elfogadását - abban a korban, amikor az önkielégítést egy teljességgel normális, ifjúkori pszichoszexuális fejlődési szakasznak, elemnek tartjuk? Amikor azt halljuk, hogy a másiknak gyönyört adni az egyik legcsodálatosabb dolog, és egy párkapcsolaton belül érdemes nyíltan megbeszélni ennek módjait? A válasz elég egyértelmű.

Lombikbabák a sztárvilágban
Ördög Nóra, aki 3 és fél évet várt első gyermekére, ez írta Facebook posztjában;

"És most megyek az én "bűnben fogant" kislányomhoz, aki a legtisztább, legtermészetesebb teremtmény ezen a világon."


Sági Szilárd és felesége álma, 5 év után teljesülhetett a lombikprogramnak köszönhetően, ráadásul egyszerre két gyermekük született. Szilárd elmondta, hogy büszkén vállalja "bűnösségét".


A Miss Earth Hungary, Viczián Viktória is megszólalt a megyéspüspök véleménye kapcsán, ám más szemszögből érezte ennek fontosságát. Ő maga is lombikbaba, és mind Istennek, mind az orvosoknak hálás azért, hogy élhet, és nagyon bántják Veres András szavai.

Maga a pápa sem látja ezt másként

Az élettel való kísérletezés korában élünk. Ez azonban rossz kísérlet. Gyermekeket gyártani ahelyett, hogy ajándékként fogadnánk el őket - ahogy említettem. Az élettel játszani. Legyenek óvatosak, mert ez a Teremtő elleni bűn: a Teremtő Isten elleni, aki a dolgokat így alkotta meg. (...) - Ferenc pápa beszéde az olasz katolikus orvosok szövetségéhez, 2014. november 16.

Nem minden hívő gondolkodik azonban így!  

Molnár Csaba Bertalan református lelkész honlapján reflektált Veres András megyéspüspök szavaira.

Hosszas megfontolás eredménye volt, hogy a feleségemmel a lombikprogram segítségét vettük igénybe, amelynek lehet megkérdőjelezni a legitimitását a természetjog és a vallásbölcselet alapján, de a Szentírás alapján semmiképpen sem. Két inszemináció, majd beültetés utáni kettős vetélés, a második beültetés sikertelensége után a harmadik sikeres lett. (...)Rádöbbentem arra, hogy való igaz: nem kölcsönös szexuális odaadásból fogant a gyermekem, hanem valami annál is nagyobb dologból. Az egymás iránti szeretet és türelem, és az egymás iránti kölcsönös áldozatok sorozatának gyümölcse lett a kisfiam.

Ferenc pápa sem látja ezt másként, mint Veres András megyéspüspökForrás: AFP/Filippo Monteforte

Meglátása szerint a lombikbébiprogram csupán egyenlő feltételeket teremt. Minden lombikos pár mögött ott áll egy erős akarat, az egymás iránit elköteleződés és Isten áldása. Egy ilyen gyermek születését pedig még inkább Isten ajándékának tekintik a szülők.

A fenti két véleményből is jól látszik, hogy bizonyos tanokat többféleképpen lehet értelmezni, úgy, hogy közben az ember megmarad az elvei, hite mellett.

A magyar állam a gyermeket születésétől tekinti teljes értékű jogalanynak (ezért lehetséges például az abortusz), azonban sokan már a fogantatástól számítják a feltétel nélküli élethez való jogot. Ezt alapul véve, számukra egy megsemmisített embrió egy élet kioltását jelenti, ami bűn. Ám érdemes azon elgondolkodni, hogy egy osztódott sejtekből álló embrió, mennyiben fogja fel a vele történteket...

A lombikprogram esetén valóban egyszerre több petesejt kerül megtermékenyítésre, sőt, a legtöbb esetben egyszerre több kerül beültetésre is. Azokról, amelyek nem kerülnek az anya méhébe, a párok nyilatkozhatnak; megsemmisítés, felajánlás más párok számára, vagy épp orvosi kutatási célokra.

Ezen a videón jól látszik, a megtermékenyítés folyamata, mely rengeteg pár számára maga a csoda:

Veres András nyilatkozatáról megkérdeztünk egy 33 éves édesanyát is, akinek mindkét gyermeke lombikbébiprogram segítségével fogant.

Én személy szerint nem vagyok vallásos, úgyhogy engem nem háborít fel és nem is érdekel, hogy mit mondanak. A férjem református. Gyerekek majd eldöntik, miben szeretnének hinni. Mi egyébként nem "ölettünk meg" soha 1 db embriót sem, hanem mind felhasználtuk őket, sőt más párok által adományozott sejteket is szívesen fogadtunk. De nem ítélem el azt, aki nem az adományozást ikszelte be a kívánt gyermekszám elérése után, ahogy azt sem, aki spontán úton fogant gyermekét valamilyen okból abortálja. Annak ellenére sem, hogy nekem több vetélésen is sajnálatos módon át kellett esnem.

Megéri-e hajszolni a gyermeket?  

Sok esetben igaz, hogy amikor a párokról leesik a „gyerekcsinálási" teher – ezt nem lehet szebben megfogalmazni -, utána sikerül természetes úton a várandósság. Nem szabad alábecsülni a psziché hatalmát, mely kényszer és sorozatos kudarcok hatására blokkokat képezhet, mely gátolhatja a teherbeesést, vagy épp távozásra készteti a megfogant embriót.

Sok esetben igaz, hogy amikor a párokról leesik a „gyerekcsinálási" teher, utána sikerül természetes úton a várandósságForrás: Thinkstock

Egy gyermek valóban áldás, akár hiszünk istenben, akár nem. Az áldás pedig érkezhet az égből, de akár egy embertől is – például egy orvostól, vagy egy örökbe adótól. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kétségbeesett akarás, idővel a kapcsolat romlásához, az egyén saját szellemének leigázásához is vezethet.

A közeljövőben jelenik meg az a kormányrendelet, amely a jelenlegi lombikprogram-eljárásokat bővíti.