Egy budai kis hangulatos kávézóban találkoztunk Ring Miklós vezető-tervező belsőépítésszel. Épp csak leült, mikor szemével már végigpásztázta a helyet, és megjegyzett egy-két dolgot, melyet ő másként, vagy épp máshová tett volna. Hiába, aki szenvedélyesen szereti a szakmáját, az lényegében képtelen kilépni belőle. A Ring Studio tulajdonosával beszélgettünk.

A belsőépítész lényegében kész anyagból dolgozik. Miként látja az építkezési szokásokat, mennyit fejlődött, és hová tart?

Ring Miklós: A „szociál” időszakban olyan ingatlanok épültek, amik picik voltak ugyan, de azokat a funkciókat, amikre szükség volt, el tudták látni. Rosszul voltak berendezve, de építészetileg rendben voltak a térkapcsolatok. Az 1990-es, 2000-es évek építkezési lázában mindenféle ripsz-ropsz házak, lakások épültek, amik mindmáig használhatatlanok. Az elmúlt években azonban pozitív fellendülés tapasztalható, már elkezdtek másként gondolkodni az emberek. Már egyre több jól berendezhető, lakható lakás épül. Olyan fontos funkciókat betöltő tereket is hozzáadnak, mint a mosókonyha, kamra, tároló helyiségek. Ezek szerintem nagyon fontosak. Elsőre azt hinnénk, hogy ezek csak viszik a tereket, de ahány ügyféllel beszéltem, mind megerősített abban, hogy ezek nélkül nem lehet kényelmesen élni. Senki sem szereti a ruhaszárítót kerülgetni a nappaliban. A piac erősödött, a társadalom fejlődött, tudatosodott. Persze most is vannak kritikán aluli épületek, mindig is lesznek, de összességében jól állunk. Azok a funkcionális terek, amik valóban kellenek a mindennapi élethez, egyre többször kerülnek be az alap építészeti kialakításba.

Ring MiklósFotó: Koncz Márton/Origo

Az én vesszőparipám az előszoba. Az nem egy lyuk kell, hogy legyen, ahol torlódik az egész család megérkezéskor és távozáskor. Ez egy fokozottan terhelt helyiség, amit az emberek többsége nem használ ki jól.

A köztudatban a belsőépítészet még mindig egyfajta lakberendezési szolgáltatásként él, azzal a különbséggel, hogy ez előbbi falakat is mozgathat. Mi az, ami ezt a két szakágat ténylegesen elkülöníti egymástól?

R.M.: A belsőépítész több műszakibb ismerettel rendelkezik, de a különbséget inkább a terv mögötti koncepcionálisabb gondolkodásban érhetjük tetten. Egy belsőépítészeti terv sokkal több mindent mer megmozgatni, mint egy lakberendezési szolgáltatás. Persze, kivételek mindig vannak.

Mitől válik egy tér tökéletessé?

R.M.: Egy harmonikusan kialakított belső tér nagyban hozzájárul ahhoz, hogy hogyan éli a mindennapjait egy család. A lakás, ház, egy "lakógép". Ha jól működik, akkor öröm hazamenni, öröm működtetni. Amikor az embernek van egy jó autója, ami nem hibásodik meg, üzembiztosan elvisz bárhova, akkor szinte észre sem veszi, mert jó, és örül neki. Ugyanez van egy háznál is.

Az a tökéletes, amikor a koncepció, amit az ügyfél inspirált, a végén pont olyan lesz, amit még be tud fogadni, és pont annyival mutat túl az Ő elképzelésein, hogy nem csak ki van szolgálva ezáltal az ügyfél, hanem az új lakótér hozzátesz az Ő fejlődéséhez is. Ehhez az kell, hogy jó legyen az építész, a ház, a belsőépítész és a kivitelező is. Az egész alphája pedig a jó ügyfél.

Az egyedileg legyártott elemeknek és a szériatermékeknek egymással összhangban kell lenniük. A cél, hogy a terekbe olyan értékes design bútorok kerüljenek be, amik öltöztetik a teret, fókuszpontként vonzzák a tekintetet.

Fotó: Koncz Márton/Origo

Ezek a maguk formájával olyan pluszt tesznek hozzá az egészhez, hogy a tér különlegessé, exkluzívvá válik. Az asztal, szék, lámpa... ezek mind formák, emelik a tér nívóját. Az összes többinek csak asszisztálnia kell, mint például a tároló bútoroknak, mivel ezeknek más a szerepük. Amikor minden a helyén van, harmóniában egymással, akkor érzi az ember a letisztultságot. Ehhez azonban az kell, hogy jó legyen a térkihasználás, a térkapcsolatok, ne kelljen a lakóhelyiségekbe elhelyezni tároló bútorokat, a terek normális méretűek és átláthatóak legyenek. Így mind a funkciónak, mind a formának jó lesz az együttállása.

Vannak olyan belsőépítészek, akiknek van egy elképzelésük, amit meg szeretnének valósítani, és azt adják el az ügyfélnek. Mi nem így működünk. Az ügyfél, az ő igénye kell, hogy inspirálja a koncepciót.  Ez általában már az első egyeztetéseknél kiderül, és az egész tervezési folyamat során ezt követjük, visszük végig. Jól be tudjuk határolni az ügyfél igényét a tervezési program kialakításával. Van egy több mint 100 kérdésből álló kérdéssorunk, mely által sok funkcionális, stílusbeli és esztétikai információra fény derül. Ezekre gyakran az ügyfél nem is gondol, azért, mert még nem élte meg, nem élt olyan házban, lakásban, és így nem tudja, hogyan fog működni.

Átnéztem a Ring Studio portfólióját. Azon túl, hogy lenyűgözőek a belső terek, sehol se látok feltűnő mintákat, élénk színeket, semmiféle impulzív hatást sem. Ennek mi az oka?

R.M.: A piacot az ügyfelek igénye irányítja, ami a mi ügyfélkörünk esetében nagyjából egy irányba változik. Annyira gyorsak a mindennapok az ember életében, hogy otthon már nem akar mindenféle pluszt befogadni. Nyugalmat, rendet, harmóniát akar. Nem szeretné, ha minden sarokban valami impulzus érné. Mindemellett, ez teljesen egyezik az én elképzelésemmel is; az otthon a nyugalom szigete.

/1709/A_21_201791417402

A gyerekszobákban is ez az elv érvényesül?

R.M.: A gyerekszobák esetén, összességében jól változtatható, kellemes és kényelmes tereket kell létrehozni. Igazodva a gyerekek gyorsan változó igényrendszeréhez. Tároló funkciókra, beépített elemekre egyaránt szükség van, a többi bútorelem mobil legyen. Funkcionálisan működjön, kulturált, de jól alakítható legyen. Nem szabad semminek sem alárendelni, a gyerek maradjon az első. A mai gyerkőcöknek egyébként is nagyobb a változás igényük, nekik nem jelent stresszt egy-egy átrendezés, átalakítás. A kulturálódásukhoz azonban nagyban hozzájárul az, hogy mit látnak maguk körül, hogy milyen környezetben élnek. Ez meghatározza az esztétikai fejlődésüket, később ezt fogják elvárni, megteremteni maguk körül globális szinten is.

Forrás: Ring Miklós
A szikla ereje ötvöződik a modern gondolatisággal ebben a belvárosi lakásban
Egy magyar otthon, mely belsőépítészetét tekintve abszolút kiérdemli a merész és a fantasztikus jelzőket. Ring Miklós vezető tervező, belsőépítész most egy olyan bravúrt mutat be, mely remekül érzékelteti a tér és elképzelés összehangolását.