napsugárzás stressz alváshiány ránc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idő előtti öregedéshez nemcsak a megfelelő bőrápolás hiánya járul hozzá, hanem egyéb életmódbeli és környezeti tényezők is. Ezeknek egy része pedig könnyen elkerülhető lenne, mert ki szeretne már a 30-as éveiben tiszta ránc lenni?

Napsugárzás

Az UVA sugaraknak a bőröregedésben is komoly szerepük van, ugyanis roncsolják a bőrben lévő kollagént, így az hamarabb elöregedik. Az öregedésen túl a bőrrák kialakulása miatt is igen veszélyes az UVA sugárzás, ami ellen csak napvédő szerekkel lehet védekezni. Nyáron a napozás előtt 30 perccel kenjük be az egész testünket, így természetesen az arcunkat is. Ne feledd: a víz és az izzadság könnyen lemossák, így kétóránként érdemes újra felvinni a krémet. De nemcsak nyáron, a tűző napsütésben kell odafigyelni a bőr védelmére. A hétköznapokon használj olyan alapozót vagy BB krémet, amiben napvédő is van.

Az UVA sugaraknak a bőröregedésben is komoly szerepük van, ezért a hétköznapokon is érdemes napvédővel ellátott arckrémet használni Forrás: Thinkstock

Légszennyezés

A levegő szennyezettsége bizony a bőrünkre is nagy hatással van, ugyanis károsítják a szabad gyököket. Egy felmérésben két évtizeden keresztül vizsgált nőkön kimutatták, hogy a városi környezetben élők ráncosabbak és idősebbnek néznek ki, mint a vidéken élők. Amit mindennap meg tudunk tenni a bőrünk érdekében, az a rendszeres tisztítás, és természetesen az sem árt, ha hetente egyszer mélyebben, gazdagabban is ápoljuk.

A leghatásosabb arcpakolások ráncosodás ellen

25 éves kor felett egyre kevesebb kollagén termelődik, a bőr ráncosodni kezd, és megereszkedik. Természetesen sok mindent tehetünk azért, hogy ezt a folyamatot minél jobban lelassítsuk. Akár különböző házi praktikákat is kipróbálhatunk az üde bőrért. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Alváshiány

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy az alvásnak milyen fontos szerepe van. Sokan elpazarolt időként tekintenek rá, pedig csökkenti például a stresszt, ennél fogva a fogyásban is segít. Ráadásul alvás közben termelődik a melatonin, aminek többek között antioxidáns hatásai is vannak, vagyis hozzájárul a szabadgyökök elleni küzdelemhez, így megújítja a sejteket, és regenerálja a bőrt.

Az alváshiány is ráncokat eredményez Forrás: Thinkstock

Stressz

A stressz ellen érdemes relaxációs technikákat is bevetni. Aki dolgozik, gyereket nevel, háztartást vezet, az nem tudja elkerülni az idegeskedést, éppen ezért kell megtanulni levezetni a felgyülemlett stresszt. A stressz azon túl, hogy betegségek forrása, és hízáshoz is vezethet, az arcbőrnek sem tesz jót, ugyanis növeli a kortizolszintet, ami pedig csökkenti a bőr nedvességtartalmát.

Cukor

A cukor minimalizálás is több szempontból fontos. Azon kívül, hogy hizlal és egészségtelen, megköti a kollagént, ráadásul toxikus anyagokat is termel, ezzel pedig idő előtti ráncosodást okoz. Ha szép bőrt szeretnél, az A-, B- és C-vitaminban gazdag ételeket keresd! A retinol, közismertebb nevén A-vitamin a ráncok elleni küzdelemben elengedhetetlen, a C-vitamin, más néven aszkorbinsav a kollagéntermelésben játszik fontos szerepet, az E-vitamin pedig antioxidáns-tartalma miatt kiemelt fontosságú.

A cukor hizlal és egészségtelen, megköti a kollagént, ráadásul toxikus anyagokat is termel, ezzel pedig idő előtti ráncosodást okoz Forrás: Thinkstock

Dohányzás

A dohányzás szintén globálisan ártalmas. Nemcsak a tüdő, a vérerek és a szív látja kárát, hanem a bőr is. A nikotin a véredények összehúzódását okozza a bőrben, amitől sokkal ráncosabb lesz a bőr, mivel a létfontosságú tápanyagok nem képesek elérni az epidermiszt, a bőr felső rétegét.

Ezekkel a színekkel kísérletezz 2017 őszénhttp://www.life.hu/trend/20170913-ezekkel-a-szinekkel-kiserletezz-2017-oszen.htmlNagyon izgalmas az új szezon, az ősz legszebb színei kerülnek elő. Játssz az érzékekkel és kísérletezz az új színekkel! TrendThinkstockA francia nők szépségtitkaihttp://www.life.hu/trend/20170912-francia-nok-szepsegtitkai.htmlA francia nők felszabadultak, tele önbizalommal vetik bele magukat az életbe. Nem követik a divatot, hanem bátran kísérleteznek és az egyedi megoldásokra törekszenek. Talán a komfortérzet is befolyásolja őket, hiszen csak az tud jó benyomást kelteni, aki jól érzi magát a bőrében. Trend--Ezek voltak a velencei filmfesztivál legfontosabb vörös szőnyeges pillanatai http://www.life.hu/trend/20170911-ezek-voltak-a-velencei-filmfesztival-legfontosabb-voros-szonyeges-pillanatai.htmlHétvégén a velencei filmfesztivál fődíjait is kiosztották, ezzel pedig véget ért a 74. olasz filmünnep, ami nemcsak a mozgókép szerelmeseinek, hanem a divatrajongóknak is tartogatott meglepetéseket. Mutatjuk is a vörös szőnyeg legfontosabb pillanatait! Trend--Ez az ősz legdögösebb trendje! Így viseld a magas szárú csizmáthttp://www.life.hu/trend/20170908-az-osz-trendje-a-magasszaru-csizma.htmlMinden szezonban volt egy-egy magas szárú darab a boltok polcain, de idén egyenesen berobbantak a magas szárú csizmák. Ha szívesen kísérleteznél vele, mutatunk néhány öltözködési tippet! Trend--Ezeket minden Trónok harca rajongónak be kell szerezniehttp://www.life.hu/trend/20170907-ezeket-minden-tronok-harca-rajongonak-be-kell-szereznie.htmlAz elmúlt hetekben minden a Trónok harcáról szólt. Az őrület után viszont most hosszú böjt következik, az újabb, nyolcadik évadig talán 2019-ig is várni kell. Hogy ne maradjatok addig sem Trónok harca életérzés nélkül, szerezzétek be a következő holmikat. Trend--Merényletek a hajad ellen! Ezeket ne kövesd elhttp://www.life.hu/trend/20170828-ezeket-a-dolgokat-soha-ne-tedd-a-hajaddal.htmlMíg a bőrápolásra egyre több időt fordítanak a nők, a hajápolás sokszor háttérbe szorul. Pedig érdemes rá odafigyelni, hiszen a szép és gondozott hajkorona ugyanúgy a nőiesség része, mint az ápolt bőr. Ennek fényében jó tudni, hogy napi szinten is mennyi bűnt követünk el a hajunk ellen, amelyek egy kis odafigyeléssel mind elkerülhetők lennének. Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.