Az idő előtti öregedéshez nemcsak a megfelelő bőrápolás hiánya járul hozzá, hanem egyéb életmódbeli és környezeti tényezők is. Ezeknek egy része pedig könnyen elkerülhető lenne, mert ki szeretne már a 30-as éveiben tiszta ránc lenni?

Napsugárzás 

Az UVA sugaraknak a bőröregedésben is komoly szerepük van, ugyanis roncsolják a bőrben lévő kollagént, így az hamarabb elöregedik. Az öregedésen túl a bőrrák kialakulása miatt is igen veszélyes az UVA sugárzás, ami ellen csak napvédő szerekkel lehet védekezni. Nyáron a napozás előtt 30 perccel kenjük be az egész testünket, így természetesen az arcunkat is. Ne feledd: a víz és az izzadság könnyen lemossák, így kétóránként érdemes újra felvinni a krémet. De nemcsak nyáron, a tűző napsütésben kell odafigyelni a bőr védelmére. A hétköznapokon használj olyan alapozót vagy BB krémet, amiben napvédő is van.

Az UVA sugaraknak a bőröregedésben is komoly szerepük van, ezért a hétköznapokon is érdemes napvédővel ellátott arckrémet használniForrás: Thinkstock

Légszennyezés 

A levegő szennyezettsége bizony a bőrünkre is nagy hatással van, ugyanis károsítják a szabad gyököket. Egy felmérésben két évtizeden keresztül vizsgált nőkön kimutatták, hogy a városi környezetben élők ráncosabbak és idősebbnek néznek ki, mint a vidéken élők. Amit mindennap meg tudunk tenni a bőrünk érdekében, az a rendszeres tisztítás, és természetesen az sem árt, ha hetente egyszer mélyebben, gazdagabban is ápoljuk.

A leghatásosabb arcpakolások ráncosodás ellen
25 éves kor felett egyre kevesebb kollagén termelődik, a bőr ráncosodni kezd, és megereszkedik. Természetesen sok mindent tehetünk azért, hogy ezt a folyamatot minél jobban lelassítsuk. Akár különböző házi praktikákat is kipróbálhatunk az üde bőrért. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Alváshiány 

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy az alvásnak milyen fontos szerepe van. Sokan elpazarolt időként tekintenek rá, pedig csökkenti például a stresszt, ennél fogva a fogyásban is segít. Ráadásul alvás közben termelődik a melatonin, aminek többek között antioxidáns hatásai is vannak, vagyis hozzájárul a szabadgyökök elleni küzdelemhez, így megújítja a sejteket, és regenerálja a bőrt.

Az alváshiány is ráncokat eredményezForrás: Thinkstock

Stressz 

A stressz ellen érdemes relaxációs technikákat is bevetni. Aki dolgozik, gyereket nevel, háztartást vezet, az nem tudja elkerülni az idegeskedést, éppen ezért kell megtanulni levezetni a felgyülemlett stresszt. A stressz azon túl, hogy betegségek forrása, és hízáshoz is vezethet, az arcbőrnek sem tesz jót, ugyanis  növeli a kortizolszintet, ami pedig csökkenti a bőr nedvességtartalmát.

Cukor 

A cukor minimalizálás is több szempontból fontos. Azon kívül, hogy hizlal és egészségtelen, megköti a kollagént, ráadásul toxikus anyagokat is termel, ezzel pedig idő előtti ráncosodást okoz. Ha szép bőrt szeretnél, az A-, B- és C-vitaminban gazdag ételeket keresd! A retinol, közismertebb nevén A-vitamin a ráncok elleni küzdelemben elengedhetetlen, a C-vitamin, más néven aszkorbinsav a kollagéntermelésben játszik fontos szerepet, az E-vitamin pedig antioxidáns-tartalma miatt kiemelt fontosságú.

A cukor hizlal és egészségtelen, megköti a kollagént, ráadásul toxikus anyagokat is termel, ezzel pedig idő előtti ráncosodást okozForrás: Thinkstock

Dohányzás 

A dohányzás szintén globálisan ártalmas. Nemcsak a tüdő, a vérerek és a szív látja kárát, hanem a bőr is. A nikotin a véredények összehúzódását okozza a bőrben, amitől sokkal ráncosabb lesz a bőr, mivel a létfontosságú tápanyagok nem képesek elérni az epidermiszt, a bőr felső rétegét.