Esküvői hagyományok; ruhák, szokás a világ minden tájáról

esküvő menyasszonyi ruha Ázsia hagyományőrzés Afrika Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság ritkán találni olyan menyasszonyi ruhát az esküvői magazinokban és a kifutókon, amely nem hercegnős vonalú, és nem fehér, vagy annak valamelyik árnyalata. Egyes kultúrákban, különösen Ázsiában és Afrikában, a fiatal párok azonban még mindig inkább a hagyományaiknak megfelelő esküvői ruhákat preferálják. Összegyűjtöttünk pár képet menyasszonyokról és vőlegényekről, akik nemzetük hagyományos ruháját viselték esküvőjükön. Bámulatosak, ugye?

Esküvői hagyományok és ami mögöttük van

Még ma is könnybe lábad a szemed, ha az esküvődön viselt káprázatos menyasszonyi ruhád jut az eszedbe? Na de mit tudsz valójában a nálunk is oly népszerű esküvői hagyományokról? Nem sokat? Akkor itt az ideje, hogy képbe kerülj.

Japán

A japán esküvőkön a menyasszony gyakran visel két vagy több ruhát az ünnepségen – melyek színe fehér és piros.

Forrás: Instagram/ lanphantastic

Ghána

A ghánai hagyományos esküvők nagyon színesek. A nemzeti ruhadarabokon különböző színek és minták váltakoznak. Minden családnak megvan a saját mintája.

Forrás: Instagram/akiboatimpressions

Románia

Ma a román fiatalok túlnyomó többsége inkább a modern stílusú esküvők mellett teszi le a voksát. A hagyományos szertartások azonban az egyes régiókban még ma is megtalálhatóak. Mindegyik régió saját esküvői kultúrával rendelkezik.

Forrás: Instagram/weddinginspiration.eu

Észak-Európa - Számik

A számik vagy lappok a mai Finnország, Svédország és Norvégia területein élő népcsoport. A hagyományos ruhák sokat elárulhatnak annak viselőjéről. Például a négyzet alakú gombok azt jelentik, hogy az illető házas, míg az egyedülállók öve kerek gombokkal vannak ellátva.

Forrás: Instagram/makiladesign

Srí Lanka

A menyasszony gyakran válik a figyelem középpontjává az esküvőjén. Ha azonban hagyományos Srí Lanka-i esküvőn találod magad, akkor valószínűleg nem leszel képes levenni a szemed a vőlegényről sem.

Fotó: Chanuka Thiyambarawatte

India

A vörös vagy rózsaszín menyasszonyi ruhák számítanak hagyományos viseletnek az indiai kultúrában.

Forrás: Instagram/sabyasachiofficial

Skócia

Skóciában a vőlegény hagyományosan a klánjának szoknyáját viseli. Az esküvő után a vőlegény egy ilyen színekben és mintákban pompázó kendővel díszíti a menyasszony vállát, ezzel szimbolizálva az új családjába való tartozását.

Forrás: Instagram/im_jessica_oh

Pakisztán

Habár Pakisztán iszlám nemzet, tradíciói sokban hasonlítanak az indiai szokásokhoz. Bonyolult hennaminták rajzolása a menyasszony kezére és piros esküvői ruha viselése a legnépszerűbb.

Forrás: Instagram/pakistaniweddings

Etiópia

Ez meglephet, de Etiópia az egyetlen afrikai ország, ahol a kereszténység a hivatalos vallás. Többségük az etiópiai ortodox egyházhoz tartozik. Ezért az esküvői ceremónia itt hasonlít a görög vagy az orosz ortodox esküvőkére.

Forrás: Instagram/herbigdayllc

Indonézia

Az indonéz esküvők szignifikánsan eltérhetnek egymástól. A több mint 300 etnikai csoport és hat fő vallás révén ez az ország a különböző kultúrák és civilizációk kereszteződése.

Forrás: Instagram/paultenyom

A Kaukázus vidéke

Egy hagyományos kaukázusi esküvőnél a vőlegény általában hagyományőrző kabátot visel, és a kardját az övéhez csatolja. A menyasszonyok gyakran fehér ruhát választanak nemzeti motívumokkal.

Forrás: Instagram/myweddingofficial

Kína

A hagyományos kínai esküvői ruhák vörösek. Ebben az országban a fehér a gyász és a temetés szimbóluma. A ceremónia után a vőlegény leveszi a vörös fátylat a menyasszony fejéről.

Forrás: Instagram/acqb214

Hawaii

A hagyományos hawaii esküvőkön a vőlegény fehér ruhában van. Majdnem minden menyasszony visel virágfűzért az esküvői ceremónia részeként, valamint a hajukat is friss virágokkal díszítik.

Forrás: Instagram/champagneandcake

Malajzia

Itt a legtöbb esküvői szertartást a muszlim hagyományok szerint tartják. A menyasszonyok gyakran választanak lila árnyalatú esküvői ruhát.

Forrás: Instagram/photoplays

Jemeni zsidók

A legtöbb zsidó közösségnek nincs különleges esküvői ruhája, de ez alól a jemeni zsidók kivételek. A lányok általában különleges, az őseiktől örökölt öltözéket hordanak.

Forrás: Instagram/goldmantsubarah

Dél-Korea

A régi hagyomány szerinti esküvők ismét egyre népszerűbbek Dél-Koreában.

Forrás: Instagram/hellosonia

Norvégia

Norvégiában gyakori, hogy az esküvőkön – vagy egyéb jeles eseményen – a népi hagyományos viseletet öltik magukra a menyasszonyok.

Forrás: Instagram/saimlunde

Bali

A esküvők gazdagságukkal és nagyszerűségükkel lenyűgöznek mindenkit. A hagyományos esküvői ruha sok bonyolult részletet tartalmaz. Sőt a ceremónia során mind a vőlegény, mind a menyasszony rendszerint aranykoronát visel.

Forrás: Instagram/naturalklasikbali

Nigéria

A nigériai menyasszonyok gyakran fényes és színes esküvői ruhát választanak, valamint kendőt viselnek. Azonban a vőlegények sem maradnak el kedvesüktől.

Forrás: Instagram/blacknwed

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.