Közel egy évtizedes kutatómunka után sikerült elkészíteni az almából kivont édesítőt, az almacukrot, amely természetes alapanyagból készült, alacsony a glikémiás indexe, nem utolsósorban pedig kellemes ízélményt nyújt.

„Sok évvel ezelőtt Franciaországban meséltek nekem a szőlőből természetes úton kivont édesítőről, ami a magas L-fruktóz-tartalma miatt keltette fel az érdeklődésemet. Később kiderült, hogy az almáé még magasabb, ezért elkezdtük kutatni, miként tudnánk természetes almacukrot készíteni. Közel egy évtizedre volt szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes eljárást, a legsokoldalúbb felhasználáshoz szükséges állagot, valamint a legkiválóbb ízélményt.  Tudomásunk szerint ez a világon senkinek sem sikerült, ezért roppant büszkék vagyunk az almacukorra" – monda Antalicz Miklós, az almacukrot gyártó kft. tulajdonosa.

Antalicz Miklós, az almacukrot gyártó kft. tulajdonosaForrás: Dia-Wellness Kft.

Hosszú évek óta köztudott, hogy a finomított fehér cukor nem tesz jót az egészségnek, mindenekelőtt azért, mert gyorsan és nagymértékben emeli a vércukorszintet, ami több negatív hatással jár. „Nagyjából egyenletesen kell tartani az inzulinszintünket a nap folyamán – ezért is ajánlják a szakemberek a napi 5-6-szori étkezést – mellyel elkerülhető a hirtelen ránk törő farkaséhség és a hasnyálmirigy kimerülése. Ezáltal kisebb az esély az elhízásra, és jelentősen csökkenhet a cukorbetegség kockázata. Mivel a fehér cukornak nagyon magas a glikémiás indexe, így nagyon megemeli az inzulinszintet, érdemes olyan alternatív édesítőszert keresni, ami természetes eredetű, és nem vált ki nagy inzulinválaszt. Az almacukorszirup éppen ilyen. Ennek legfőbb alkotóeleme az L-fruktóz (betöltéskor 36%), ez adja pozitív hatásainak gerincét" - mondta Szarka Dorottya dietetikus, aki a fruktózzal kapcsolatos tévhiteket is tisztázta:

Fruktóz és fruktóz között is óriási a különbség. Nem mindegy, hogy laboratóriumi körülmények között, mesterségesen előállított fruktózról vagy pedig egy természetes anyagból, jelen esetben almából kivont gyümölcscukorról beszélünk. Kémiailag és élettanilag sem ugyanaz a hatása a kétféle fruktóznak.

A dietetikus azt is elárulta, kiknek javasolja az almacukor fogyasztását: "Egészségtudatos emberek számára kiváló megoldás lehet az ételek édesítésére. Inzulinos - úgynevezett egyes típusú - cukorbetegnek nem javaslom, de egy életmóddal, diétával karban tartott vagy alacsony dózisú gyógyszeres kezelést igénylő diabétesz esetén beilleszthető az étrendbe, azzal a feltétellel, hogy bele kell számolni az előírt napi szénhidrát- és kalóriamennyiségbe, hiszen az almacukor nem energia- és szénhidrátmentes" – hangsúlyozta Szarka Dorottya.

Az almacukorszirup édessége körülbelül a mézéhez hasonló, és mindenféle élelmiszer édesítésére használhatóForrás: Dia-Wellness Kft.

Az almacukorszirup édessége körülbelül a mézéhez hasonló, és mindenféle élelmiszer édesítésére használható: 
Kiválóan alkalmas a kávé ízesítésére, sütemény sütésére, ételek, saláták stb. édesítésére, turmix készítésére – lényegében bármilyen receptúrába beleilleszthető.  Sütéshez-főzéshez 99%-ban ugyanúgy használható, mint a répacukor. Arra kell figyelni, hogy mivel folyékony állagú, ezért ha van folyadék a receptben, akkor abból az almacukor miatt 20%-kal kevesebbet kell beletenni. Egyetlen esetben nem működik az almacukor, amikor például habcsók készítésekor a felvert tojásfehérjét szárítani szeretnénk, mert az almacukor képtelen kiszáradni. Viszont ugyanez a tulajdonsága nagyon pozitív, amikor piskótába tesszük az almacukrot, mert nem szárad ki a tészta, hanem finom puha marad"
– emelte ki Gangel András termékfejlesztő.