Egy kis odafigyeléssel nagyon sokat segíthetünk magunkon, így nem megy kárba sem az energia, sem a pénzünk. Összeszedtünk néhány tippet, amikkel sokat spórolhatunk, még ha nem is gondolnánk. Nem szükséges hozzá egyéb, csak tudatosság!

1. Elég a pancsolásból Az igaz, hogy egy hosszú és fárasztó nap után nincs is jobb, mint venni egy forró fürdőt vagy hosszan állni a zuhany alatt, de egyik választás sem túl takarékos. A hosszas tisztálkodással rengeteg vizet pazarolunk el, ami bizony nagyon meglátszik a hó végi számlákon. A zuhanyzás sokkal takarékosabb megoldás, főként, ha nem folyatjuk a vizet, miközben szappanozzuk magunkat.

A nap végén a forró fürdő helyett válaszd a rövid, forró zuhanytForrás: Thinkstock

Ha ennél is tudatosabbak akarunk lenni, akkor vásárolhatunk olyan zuhanyfejet, amely takarékoskodik a vízzel, így anélkül spórolhatunk, hogy megfosztanánk magunkat a teljes élménytől. De nemcsak a fürdés vagy a zuhany az, ami vizet pazarol, bizony mosogatáskor is oda kell figyelnünk. Soha ne folyóvízben sikáljuk az edényeket, ugyanez igaz a fog- vagy épp az arcmosásra is. Nem is gondolnánk, de ilyen apró dolgokkal rengeteget spórolhatunk.
2. Minden réteg számít A hidegebb idő beköszöntével a fűtésszámla a legnagyobb tétel, ugyanakkor ezzel spórolhatunk a legtöbbet. Természetesen az a legszerencsésebb helyzet, ha jól szigetelő nyílászárókkal rendelkezünk, de ha nem, akkor is tehetünk olyan apró dolgokat, amikkel benntarthatjuk a lakásban a meleget. Az ablakra bizony sötétítőt is érdemes rakni, mert minden réteg számít, ezen kívül felragasztható szigetelővel is kiegészíthetjük az ablakot, vagy fóliával, de ha ez sem bizonyul elegendőnek, akkor vékony párnákkal, esetleg törölközővel is megakadályozhatjuk a hideg betörését, és az is segít, ha lehúzzuk a redőnyt, míg nem vagyunk otthon, na meg egyből sötétedés után. Az pedig nagyon fontos, hogy ne felejtsük el kikapcsolni a fűtést, amikor elhagyjuk a házat - kivéve a rendkívül hideg téli napokon, akkor csak lejjebb kell venni a termosztátot -, ha hazaértünk, akkor pedig legyünk türelmesek: ne akarjuk a legmagasabb hőfokra feltekerve gyorsan felmelegíteni a lakást!
3. Válasszunk okosan Az árammal elsősorban akkor spórolhatunk a legtöbbet, ha mindig megnézzük, milyen minősítésű az a termék, amit választunk. A hűtők esetében már A+++ jelzéssel ellátottat is vásárolhatunk, ez fogyasztja a legkevesebb energiát. A többi elektromos árammal működő készülék esetében pedig azzal az egyszerű módszerrel spórolhatunk, ha kihúzzuk azokat, amikor nem használjuk.

A legtöbb elektromos árammal működő készülék esetében azzal az egyszerű módszerrel spórolhatunk, ha kihúzzuk azokat, amiket nem használunkForrás: Thinkstock

Készenléti állapotban is fogyasztanak ugyanis energiát, nagyjából 10%-át annak, mint bekapcsolva. Ez nem tűnik olyan soknak, de ha számba vesszük, hogy mennyi mindent hagyunk a konnektorokba dugva egyszerre, akkor egyből rájövünk, milyen sokat is spórolhatunk ezzel.
4. Felejtsd el a villanykörtét A hagyományos körték lehet, hogy olcsóbbnak tűnnek, de többször annyi energiát fogyasztanak, mint az energiatakarékos társaik, ráadásul jóval kevesebb az élettartamuk. Több választási lehetőségünk van, hogy spóroljunk a világításon: általában a kompakt fénycsövek és LED izzók között szokott hezitálni az ember, nem véletlenül. A LED izzók körülbelül háromszor annyiba kerülnek, azonban az élettartamuk is legalább háromszor akkora, mint a kompakt fénycsöveké, ráadásul sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, ezért ha tehetjük, inkább ruházzunk be LED izzókra!
5. Tartsd alacsonyan a hőfokot A mosással nemcsak vizet, de áramot is spórolhatunk, ha előre gondolkodunk. Először is, nem mindegy, hogy mennyi ruhát rakunk a gépbe egyszerre. Túlságosan megtömni sem érdemes, mert nem lesznek tiszták és jó illatúak a ruhák, vagy ki sem tudja centrifugázni a gép egyszerre, így a végén kisebb adagokban kell újra nekiesnünk a centrizésnek. A gép maximális kapacitásánál érdemes csak egy picivel kevesebb ruhát belerakni, akkor nem kell aggódnunk, de egy-két ruhadarab órákon át tartó mosása olyan pazarlás, amit senki nem engedhet meg magának.

Spórolás szempontjából nem mindegy, hogy mennyi ruhát mosunk egyszerre és milyen hőfokonForrás: Thinkstock

Az sem mindegy, hogy milyen hőfokon tisztítjuk a szennyest, túl azon, hogy árthatunk is a kényesebb daraboknak a túl magas hőmérsékletű vízzel, még energiát is pazarolunk. A mosásnál ugyanis a vízmelegítés a legdrágább mulatság, így a hőfok feltornázása helyett a makacs foltokat próbáljuk előzetes áztatással vagy egy erős mosóporral megoldani. A napi használatban lévő ruháknak bőven elég a 30 fok, de a szennyezettebb daraboknak sem kell több 40 foknál.