Az Építészet Világnapja nyitóeseményén rendezték meg az „Év háza" díjátadóját, október 2-án. Egy volt, ami abszolút kiemelkedett a többi közül, de nem a futurisztikus megoldásoknak köszönhetően.

A 2008 óta folyamatosan kiírt pályázat filozófiája, hogy kizárólag szakmai szemmel, olyan építészek választják ki az Év házát, akiket mind a magyar-, mind az építész-társadalom elismer. Az állandó zsűritagok mellé, így minden évben meghívást kapnak Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is.

Az 500 000 forinttal járó fődíjat idén Dénes György építész vehette át, a Balatonhenyén felújított lakóépületért.

A felújítás előtti állapotForrás: Év Háza
Dévényi Sándor DLA, a zsűri elnöke az idén legjobbnak ítélt házról

Az elhasználódott, felismerhetetlenségig átalakított falusi ház telepítésében, tömegalakításában rejlő lehetőségeket kihasználva valósult meg az épület átalakítása. Növekmény mindössze a pince fölötti épületrész, a padlás kubaturájának integrálása és a légies tornác. A tervező tisztelettel kezeli az épített örökség értékeit, de a kötöttségeken belül merészen alakítja a mai kor igényeinek megfelelően az épületet, megteremtve ezzel a régi és az új egyensúlyát. Homlokzatképzése, a belső terek alakítása és berendezése példaértékű, kiváló példája a „megtartva megújítás" gondolatiságának.

 

/1710/Egy_f201710317214

A fődíj mellett 5 különdíj is gazdára talált

A Magyar Építész Kamara különdíját Hőnich Richárd DLA vehette át soproni családi házának tervezéséért.

Építész munkatársak: Holló Eszter és Esztergályos Viktor, Fotó: Erhardt GyulaForrás: Év Háza

 

Forrás: Év Háza

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Papp Lászlónak adták át, egy kapuvári családi ház tervezéséért.

Forrás: Év Háza

 

Forrás: Év Háza

A Hella Árnyékolástechnikai Kft. Esztétika különdíját Kovács Csaba vehette át, egy budapesti család ház felújításáért.

Forrás: Év Háza

 

Forrás: Év Háza

A Xella Magyarország Kft. Környezetbarát ház különdíját, a Minusplus Generáltervező Kft. három munkatársának adták - Alexa Zsolt, Rabb Donát és Schreck Ákos - , egy Leányfalun lévő nyaraló tervezéséért.

Forrás: Év Háza

 

Forrás: Év Háza

Az Internorm Ablak Kft. különdíját Benczúr László kapta, egy budapesti családi ház tervezéséért.

Forrás: Év Háza

 

Forrás: Év Háza

Az itt látható épületeknél fő szempontként megjelenik az energiahatékonyság, a kreatív homlokzatkísérlet, a hagyomány tisztelete és az új anyagok alkalmazása modern felületeken egyaránt. Ez mind feladat a mi számunkra is. – mondta el Nagymányoki Cintia, a főtámogató Baumit Kft. marketing vezetője.