Édesburgonya: egy zöldség ínyenceknek és az egészséges életmód híveinek

Forrás: Shutterstock -
egészséges étkezés édesburgonya egészséges életmód zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak ínyenceknek ajánljuk a sokféleképpen elkészíthető, sőt még süteményekhez is használható édesburgonyát, hanem az egészséges életmód híveinek is. Hogy miért? Íme minden infó, amit az édesburgonyáról tudnod kell.

Nem is krumpli

Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a fogyasztásra termelt gumóinak alakja hasonlít rá. A spanyol nyelvterületeken batátának nevezett zöldségnek két alapvető fajtája van, azon belül viszont még rengeteg alfaja. A hazánkban talán ismertebb fajtának héja sárgás-barnás színű, húsa gyönyörű narancssárga, ízében a legfinomabb sütőtökre hasonlít. A másiknak a héja mélylila, húsa világosszürke, és leginkább a szelíd gesztenyéére hajaz az íze.

Hazánkban az édesburgonya legismertebb fajtájának héja sárgás-barnás színű, húsa gyönyörű narancssárga Forrás: Shutterstock

Az édesburgonya Amerika trópusi részein őshonos, de ma már a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi éghajlati övén termesztik. Amerika déli államaiban többet fogyasztanak belőle, mint a krumpliból, és Európában is egyre többet. Ma már itthon is termesztik, így a legjobb, ha hazai termesztőktől szerzed be. Ezzel egyrészt csökkentheted az ökológiai lábnyomodat, másrészt a legfrissebb termést kaphatod.

Csupa egészség

Az édesburgonyának magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin-tartalma, és gazdag ásványi anyagokban is, sok benne a kálium, a réz, a magnézium, a cink, a foszfor és a mangán. A sárga húsú pedig tele van béta-karotinnal is. Alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt a neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. Szénhidrát természetesen sok van benne, de a jófajta, lassú felszívódású, így az egészséges életmód hívei bátran fogyaszthatják. A többi zöldségfélével összehasonlítva sokkal több fehérje van benne, ilyen szempontból a tojáshoz hasonlít. Száz gramm energiatartalma 117 kalória.

Az édesburgonya gazdag ásványi anyagokban, és tele van béta-karotinnal Forrás: Shutterstock

Széles körű felhasználás

Sütve, főzve, párolva, grillezve, de még zöldségcsipsznek is fantasztikus. Lehet köret húsok mellett, hamburger mellé kiváló sült krumpliként, de még süteményekhez, tortákhoz is jó alapanyag.

Az 5 legjobb zsírégető zöldség

A bőséges zöldségfogyasztás az egészséges étkezés és a diéta szerves része. Néhánnyal ráadásul különösen jól jársz, hiszen nemcsak hogy tele vannak vitaminnal, de egyáltalán nem hizlalnak, sőt az anyagcserét is gyorsítják. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Erdős Juci plus size fotós: "Bebizonyítom, hogy igenis minden husi nő jó nő!"http://www.life.hu/ez-zsir/20171010-interju-erdos-juci-plus-size-fotossal.htmlNégy évvel ezelőtt határozta el, hogy kifejezetten a plus size témára specializálódik a fotósként dolgozó Erdős Juci. Hogy milyen személyes élmények vezettek ehhez a döntéshez, miért imádja csinálni, és hogyan kell megtanulni szeretni magunkat, többek között erről mesélt nekünk a mindig nyílt és őszinte művész, akit a közelgő Plus Size Napról is kifaggattunk. Ez Zsír!OrigoA péksüteményektől a csúfolódáson át az edzőteremig: így váltott életmódot Renátahttp://www.life.hu/ez-zsir/20171010-interju-eletmodvaltasrol-burany-renataval.htmlA 22 éves Búrány Renáta 2014-ben határozta el magát az életmódváltás mellett. Mozogni mindig is szeretett, de a rengeteg szénhidrátból, többek között péksüteményekből álló étrendje miatt egyre nagyobb méretű ruhákat kellett vásárolnia. 70 kilósan, az allergiás reakcióktól és a csúfolódásoktól szenvedve végül meghozta a nagy döntést. Ez Zsír!Origo5 dolog, amit ne csinálj, ha éhes vagyhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170922-dolgok-amiket-soha-ne-csinalj-ehesen.htmlAz éhség könnyen elkerülhető egy kis előregondolkodással és a napi ötszöri étkezéssel. Persze még a rendszerető embereknél is előfordul, hogy kimarad egy-egy étkezés, így viszont könnyen felütheti fejét a farkaséhség. Ez Zsír!Thinkstock3 ok, amiért örökre felejtsd el a mérlegethttp://www.life.hu/ez-zsir/20170919-ezert-ne-allj-a-merlegre.htmlRendszeresen edzel, a mérleg mégsem mutat annyit, amivel elégedett lennél? Gondolkodtál azon, hogy nem is mérvadó az a súly, amit a számlapról leolvashatsz? Íme, 4 ok, amiért ideje örökre elfelejteni a mérleget. Ez Zsír!OrigoKíváncsi vagy Taylor Swift étrendjére? Megmutatjuk!http://www.life.hu/ez-zsir/20170919-taylor-swift-etrendje.htmlBármit csinál a 27 éves énekesnő, azt világszerte imádják. Legújabb videoklipje is rekordokat döntögetett. Ezúttal viszont nem zenei karrierjéről vagy hírhedt szerelmi életéről fogunk írni, hanem arról, hogyan tartja karban magát, mit szeret enni és hogyan bűnözik Taylor Swift. Ez Zsír!OrigoVilágsiker az új magyar édesítőszer, az almacukor http://www.life.hu/ez-zsir/20170918-az-almacukor-az-uj-magyar-termeszetes-edesitoszer.htmlKözel egy évtizedes kutatómunka után sikerült elkészíteni az almából kivont édesítőt, az almacukrot, amely természetes alapanyagból készült, alacsony a glikémiás indexe, nem utolsósorban pedig kellemes ízélményt nyújt. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.