Nemcsak ínyenceknek ajánljuk a sokféleképpen elkészíthető, sőt még süteményekhez is használható édesburgonyát, hanem az egészséges életmód híveinek is. Hogy miért? Íme minden infó, amit az édesburgonyáról tudnod kell.
Nem is krumpli
Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a fogyasztásra termelt gumóinak alakja hasonlít rá. A spanyol nyelvterületeken batátának nevezett zöldségnek két alapvető fajtája van, azon belül viszont még rengeteg alfaja. A hazánkban talán ismertebb fajtának héja sárgás-barnás színű, húsa gyönyörű narancssárga, ízében a legfinomabb sütőtökre hasonlít. A másiknak a héja mélylila, húsa világosszürke, és leginkább a szelíd gesztenyéére hajaz az íze.

Az édesburgonya Amerika trópusi részein őshonos, de ma már a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi éghajlati övén termesztik. Amerika déli államaiban többet fogyasztanak belőle, mint a krumpliból, és Európában is egyre többet. Ma már itthon is termesztik, így a legjobb, ha hazai termesztőktől szerzed be. Ezzel egyrészt csökkentheted az ökológiai lábnyomodat, másrészt a legfrissebb termést kaphatod.
Csupa egészség
Az édesburgonyának magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin-tartalma, és gazdag ásványi anyagokban is, sok benne a kálium, a réz, a magnézium, a cink, a foszfor és a mangán. A sárga húsú pedig tele van béta-karotinnal is. Alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt a neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. Szénhidrát természetesen sok van benne, de a jófajta, lassú felszívódású, így az egészséges életmód hívei bátran fogyaszthatják. A többi zöldségfélével összehasonlítva sokkal több fehérje van benne, ilyen szempontból a tojáshoz hasonlít. Száz gramm energiatartalma 117 kalória.

Széles körű felhasználás
Sütve, főzve, párolva, grillezve, de még zöldségcsipsznek is fantasztikus. Lehet köret húsok mellett, hamburger mellé kiváló sült krumpliként, de még süteményekhez, tortákhoz is jó alapanyag.