A Z generáció – a mai 14-25 éves korosztály – igencsak érdekes elképzeléseket mutat, már, ami a bérigényeket és a munkavállalás körülményeit illeti. Fantáziavilágban élnek, vagy jövőbe látnak? Egy friss hazai kutatás* most bepillantást enged a fejükbe.

 

Így látják a "Z" munkavállalók a jövőt  

A megkérdezett fiatalok több mint 80%-a úgy véli, hogy a tartós külföldi munka természetes velejárója lesz a nemzedékük munkavállalásának. Sőt, úgy gondolják, hogy az itthon megszerzett diplomával más országokban még versenyképesebbek lesznek. Érdekes, hogy a Z generáció többsége azt érzi, nőni fog a szegények és gazdagok közötti különbség, és ezzel a szociális háló sem tud majd lépést tartani.

A megkérdezett fiatalok több mint 80%-a úgy gondolja, hogy az itthon megszerzett diplomával más országokban még versenyképesebbek leszForrás: Shutterstock

Összességében elmondható, hogy ez a generáció igen optimista, nagyobb álmokat dédelget és a lehetőségeit nem korlátozza a hazai piacra. Ugyanakkor az is érződik, hogy

Álommunka, álomfizetés  

A fiatal nők alacsonyabb fizetést tartanak elegendőnek. Ők 369 ezer forinttal elégednének meg, a fiatal férfiak azonban nagyra vágyóbbak, szerintük a 471 ezer lenne az ideális fizetés - a 14-19 évesek átlagosan nagyobb fizetést tartanak elfogadhatónak, mint a 20-25 évesek. Ezeket az összegek egyébként nettóban értik. Úgy tartják ezt abszolút reális fizetésnek, hogy jelenleg Magyarországon az átlagbér nem éri el a nettó 200 ezret.

A fizetés jelentősége kiemelkedő: a válaszok 80 százalékában szerepelt, és minden negyedik válaszadó szerint ez a legfontosabb. Ezt a biztos munkahely és a munkahely hangulata követi. A nők döntésében nagyobb a súlya a biztonságnak, a munkakörülményeknek, a munkahely hangulatának és családbarátságának, míg a férfiak szemében viszonylag nagyobb szerepe van a fizetésnek, az előmeneteli lehetőségeknek, a modern irodai környezetnek, a cég hírnevének. – mondta el az eredményekkel kapcsolatban Beck László, a Medián kutatási igazgatója.

A nők döntésében nagyobb a súlya a biztonságnak, a munkakörülményeknek, a munkahely hangulatának és családbarátságánakForrás: Shutterstock

A fiatal megkérdezettek 52%-a fontosnak tarja, hogy leendő munkáját otthonról is tudja végezni, valamint elvárják majd, hogy munkaidejük rugalmas legyen. Több mint felük úgy véli, hogy alkalmazottként fog dolgozni, 40%-a azonban vállalkozóként látja magát.

A fiatal nők számára fontosabb a biztonság, a munkakörülmények és a munkahelyi légkör, míg a fiatal férfiak a modern munkakörnyezetet, a cég hírnevét és az előmeneteli lehetőségeket tartják a legfontosabb szempontoknak egy munkahely kiválasztásakor. A felmérésben részt vevők 25%-a, a választás során a fizetést tartja az első számú szempontnak.

Tanulmányok

A megkérdezettek 80%-a tervezi, hogy 10 év múlva egyetemi végzettséget szerez. A legnépszerűbb szakok; az üzleti, az informatikai és a mérnöki.

A megkérdezettek 80%-a tervezi, hogy 10 év múlva egyetemi végzettséget szerez, például mérnöki diplomátForrás: Shutterstock

A legkevésbé kedveltek a természettudományi és orvosi képzések. Ez azért is érdekes, mivel úgy tartják, hogy ez előbbivel lehet majd a legmagasabb fizetést elérni, ami többségüknél meghatározó szempont a munkahely kiválasztásánál.

A gimnazisták 67%-a gondolja úgy, hogy 10 év múlva könnyebben talál majd külföldön a végzettségének megfelelő állást. A legkedveltebb országok e tekintetben Anglia, Németország és az USA.

Forrás: Shutterstock
A Z generáció önkifejező, információéhes és kielégíthetetlen
A Z generációt szokás digitális bennszülötteknek is nevezni. Számukra rendkívül fontos az önkifejezés és a vizualitás. Aktívak a közösségi médiában, de a felhasználás tekintetében nagy eltérés mutatkozik köztük és a korábbi nemzedékek között. A Facebookon inkább csak a messenger funkciót használják, az ő terepük a képmegosztó, az Instagram. Kutatási eredményeket hoztunk. Meglepőek? Ezt döntsd el Te!

A Z generáció hozza a jövőt  

A fentiek tükrében a 40-50 éves korosztály úgy érezheti, hogy a fiatalok munkahelyi elvárásai – mind fizetés, mind munkakörülmények tekintetében – kissé irreálisak. Ám nem szabad elfelejteni, hogy ők a jövő, és amennyiben igényeik megmaradnak, úgy az általuk megcélzott munkahelyek és munkakörök kénytelenek lesznek ehhez igazítani a kínált lehetőségeket. Azt se szabad elfelejteni, hogy a szolgáltató szektor nem áll távol – sőt! – a fiatalok elképzeléseitől.

A fiatalok munkahelyi elvárásai  irreálisnak tűnhet, de nem szabad elfelejteni, hogy ha az igényeik megmaradnak, a munkahelyek és munkakörök lesznek kénytelenek alkalmazkodni hozzájukForrás: Shutterstock

Egy társadalom sem tud előrébb jutni, egy megalapozott álmodozó nemzedék nélkül! A jövő nem csupán előttünk lebeg, számos munkahelyen már-már utolérték, vagy legalábbis a küszöbét súrolják.

* a BT (British Telecommunications) által ismertetett, a Medián által készített országos felmérés