Nem sok 13 éves fiatalnak az álma, egy saját, két kezével felépített ház. Luke Thill tehát a kivétel, aki sok mindent tett ezért a szülei kertjében lévő, kétszintes házért. Az összesen 5 négyzetméteres ingatlanról kívülről nehéz elhinni, hogy élhető, de az.

A fiatal fiú 1 évvel ezelőtt határozta el, hogy ő bizony építkezni fog. Kiszámolta, hogy mennyi pénzre lesz szüksége, és elkezdte összegyűjteni hozzá az anyagokat. A projekt hozzávetőleg 1500 dollár – nagyjából 400 ezer forint – volt. 12 hónap alatt majdnem összejött az előre meghatározott összeg - Luke ezért a környéken különféle ház körüli munkákat vállalt –, a megkeresett pénzét természetesen a szülei kipótolták. Az apját is meglepte, hogy mennyire céltudatos a fia, és ahelyett, hogy a haverokkal lógott volna nyáron, ő inkább füvet nyírt és takarított.

400 ezer forintból épített saját házat magának a középiskolás fiú, Luke ThillForrás: Facebook/Luke Thill

Nagyon megtetszett a minimalista stílus. És szerettem volna egy jelzálog nélküli saját házat"  – nyilatkozta Luke a The Des Moines Registernek, amikor arról kérdezték, mi motiválta.

A kis ház 1,6 méter széles, és 3 méter magas. Az emeleten, jobban mondva galérián kapott helyet a háló, a földszinten pedig egy nappalifülke és egy előszoba-konyhácska – apró hűtővel, mikróval és egy tükrös tárolóval.

A házikó 1,6 méter széles és 3 méter magasForrás: Facebook/Luke Thill

A legtöbb munkát a 13 éves fiú egyedül végezte el, persze szülei időnként segítettek neki, de nagyon figyeltek arra, hogy ne Luke helyett dolgozzanak, csak mellette.

Luke apja nagyon büszke a fiára, hogy szinte teljesen egyedül építette fel a házátForrás: Facebook/Luke Thill

A felhasznált anyagok 75%-a újrahasznosított, mely nem csupán pénztárcakímélő megoldás volt Luke részéről, de példamutatás is. Sok anyag a nagymama házából származik, de ajándékba is kapott ezt-azt – például a bejárati ajtót a nagybátyjától. A villanyszerelést egy hozzáértő barátja végezte, amiért cserébe a fiú kitakarította a garázsát. Sajnos a vizet nem tudta beköttetni, de Luke állítja, tervbe van véve egy nagyobb ház építése is, ami már abszolút összkomfortos lesz. 

Ez egy remek lehetőség volt arra, hogy a fiam megmutassa, egy gyerek többre is képes, mint a videojátékozás és a tévé előtt ülés"  – mondta édesapja, Greg.

Luke nem költözött át ide, de hetente több éjszakát is a saját házában tölt, valamint a leckéit is itt írja meg. Remek példa minden fiatal számára.