Attól még, hogy lassan itt a november, nem kell egész nap a lakásban kuksolnod. Az egyre gyakoribb esős-szeles napokon persze ne kerekedj fel, de ha kicsit kellemesebb lesz az idő, kapd fel a túracipőt és a dzsekit: irány a természet. 

Hajós-Pincefalu

Ha kedveled a finom magyar borokat, és azokat a termőhelyükön kóstolnád meg, ha imádod a borospincék hamisítatlan hangulatát, ősszel legalább egyszer Hajóson a helyed! A Kalocsától húsz kilométerre fekvő gyönyörű környezetben elterülő sváb településen találod ugyanis Európa legnagyobb pincefaluját. A Duna menti löszháton huszonnégy utcában összesen ezerkétszáz fehérre meszelt présház sorakozik egymás mellett, ahol szinte mindegyikben kóstolhatsz jobbnál jobb borokat. 

Kalocsától húsz kilométerre fekszik egy gyönyörű kis sváb település, Hajós, ahol  Európa legnagyobb pincefaluját találodForrás: hajosipincefalu.hu

Ha már Hajóson jársz, a borospincék látogatása mellett mindenképpen nézd meg az érseki kastélyt is. A tornyos barokk épületben több kiállítás közül is választhatsz, többek között a helyi borokról is információkat kaphatsz.

Ha pedig az időjárás engedi, irány a gemenci erdő, amely egyedülálló vadállománya és különleges madárvilága mellett arról is nevezetes, hogy ez Európa legnagyobb erdővel borított ártere, amely ősszel is gyönyörű. 

Ha Hajóson jársz, mindenképpen nézd meg a frissen felújított érseki kastélytForrás: mapio.net/Gedó

Őrség

A Nyugat-Magyarországon fekvő Őrség vitathatatlanul hazánk egyik legszebb része. Sokan egy megelevenedett mesevilágként írják körül, és nem csak azért, mert számtalan néprajzi értéket őriz, hanem azért is, mert ott járva a természet legvarázslatosabb oldalát fedezheted fel.

Az Őrségi Tájvédelmi Körzetből 2002. március 1-jén hozták létre Magyarország tizedik nemzeti parkját, az Őrségi Nemzeti Parkot, amely magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét. Összesen 43 927 hektáron 44 település határát öleli fel.

Különösen igaz ez ősszel, amikor a fák lombkoronái már különféle színekben pompáznak, a lehulló avarban, az apró patakok mellett sétálva pedig igazi romantikával telik meg a kirándulásod.

Ha igazán mesebeli vidékre vágytok, irány az Őrség!Forrás: orseg.info

 Ilona-völgyi vízesés

Igaz, most már hűvösebb az idő, de még nem késő, hogy ellátogass Magyarország legnagyobb természetes zuhatagához (a mesterségesen kialakítottak közül pedig csak a lillafüredi vízesés magasabb nála), az Ilona-völgyi vízeséshez a Mátrában. Ez a természeti csoda Parádfürdőtől alig öt kilométerre van, a Cserepes-tető és a Marhád meredek szikláinak a találkozásánál. A zuhatag egyébként az esős napok után a legszebb, leglátványosabb, ilyenkor ugyanis rengeteg víz zúdul alá a sziklákon. Az Ilona-patak mellett fekszik egy, a főként vadgesztenyékből álló fasort is, amely a Mátra egyik legszebb területe. 

Az Ilona-völgyi vízesés esős napok után a legszebb, ilyenkor ugyanis rengeteg víz zúdul alá a sziklákonForrás: Youtube

Balaton

Sokan azt gondolják, hogy a Balatonra utazni csak nyáron, strandidőben jó ötlet. Addig, amíg egyszer nem látogatnak el a legnagyobb tavunkhoz szezonon kívül is: a Balaton környéke ősszel is remek kirándulóhelyekkel vár. Ráadásul a nyáriakhoz képest sokkal meghittebb napokat tölthetsz ott, hiszen a turisták zöme már hazament, így csak a gyönyörű tájra kell figyelned. A sportosabbaknak jó hír, hogy Badacsony és Tihany környékén számos tanösvény várja a túrázni vágyókat, ám ezeknek nekiindulni csak akkor érdemes, ha az időjárás is kedvez egy nagyobb kirándulásnak. 

A Balaton környéke ősszel is remek kirándulóhely: a nyaralók hazamentek, a tömeg enyhült, a csodálatos természet viszont maradtForrás: Shutterstock