Kanári-szigetek Tenerife Spanyolország nyaralás kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Soha életemben nem voltam az a kalandozó típus, hiszen még ahhoz is ragaszkodom, hogy azonos márkájú tejek sorakozzanak otthon a kamrában. Éppen ezért hatalmas komfortzóna-átlépésnek élem meg, hogy elutaztam 2,5 hónapra Tenerifére. És ugyan még csak 3 hete vagyok itt, de azt már tudom, hogy ehhez a célhoz jobb helyszínt nem is választhattam volna. 

Tenerife első hangzásra a kőkemény luxust juttatta az eszembe, de néhány hét után már egyáltalán nem ez a véleményem. Persze van a szigetnek igazi fényűző része is, ám az itteni mindennapokra akkor sem ez a jellemző. Teljesen más okok miatt jó itt lenni.

Ezért szeret mindenki idejönni

Eleinte furcsa volt, hogy a tengerparton több nyugdíjas házaspárt látok, mint fiatal párt vagy családokat. Aztán kiderült, hogy más országokból, például Németországból is szívesen jönnek ide az idősebbek „átvészelni” a telet.

Mert, ugye olyan, hogy tél, itt nem igazán van. Ráadásul a mindennapi élet sem drága, ha az ember a szállást ki tudja köhögni. Így igazán megéri átutazni a télből a nyárba. Ekkor jöttem rá, hogy amíg a fiatalok csupán rövidebb nyaralások céljából utaznak ide, az idősebbek akár hónapokat is eltöltenek a szigeten.

Tenerife, a Kanári-szigetek gyöngyszeme Forrás: Shutterstock

A cápától se kell félni

Nyilván mindenki tiszta erőből szalad a vízpartra, hiszen ahonnan mi jövünk, ott ez idő tájt lassan az ablakról vakargatjuk a jeget (és nem a hátunkról az odaszáradt sót), de legalábbis mindennapi társunk az esernyő és a kabát. Már november van, de mégis simán ronggyá lehet égni a parton, ha valaki nem keni be magát naptejjel. Én sem hittem el, míg nem lett páviánvörös a fejem. Az Atlanti-óceán meglepően melegnek mondható, bőven 20 fok feletti, ami így az ősz közepén hatalmas élmény.

Eleinte kicsit aggódtam a már sokat emlegetett vízszennyezés miatt, de szerencsére még nem találkoztam olyan partszakasszal a szigeten, ahol ne lett volna kristálytiszta a víz. A környezetem pedig azért aggódott, hogy felzabálnak a cápák, de szerencsére egyelőre minden végtagom megvan.

Tenerife tele van gyönyörű aranyhomokos tengerpart szakaszokkal Forrás: Shutterstock

Los Cristianosban kevésbé látványos, Las Americasban pedig igazi luxusstrand lett kialakítva. Előbbi esetében szürkehomokos tengerpart a jellemző és a katonásan sorakozó napágyak, illetve napernyők. Ám ha az ember nem akar ezekért külön fizetni, akkor törölközőkön is kiválóan lehet pihenni, hiszen a homok rendezett, sehol sem találkoztam még szeméttel.

Las Americas strandolás szempontjából látványosabb. Erre a részre aranyló homok és igazi nádfedeles napernyők a jellemzőek. Valóságos turistalátványosság, amit az emberek többsége nagyon szeret. A strand területén minibár üzemel, és szörfözésre, illetve egyéb vízi sportok kipróbálására is van lehetőség.

Las Americas éjszakai fényei Forrás: Shutterstock

Irány a kaktuszos!

Ha éppen nincs kifejezetten strandidő, akkor sem kell csüggedni. Ameddig a szem ellát, mindenhol hatalmas hegyek ágaskodnak, amelyek gyalogszerrel vagy tömegközeledéssel is könnyedén megközelíthetőek. A hegyek növényzet szempontjából igen szegényesek, hiszen kaktuszon kívül mást nem találni odafent.

Azokat viszont érdemes megnézni, ugyanis ember nagyságú kaktuszok ritkán jönnek szembe az emberrel. Ajánlatos nem rövidnadrágban menni, mert a gyanútlan túrázónak - ahogy nekem is - könnyedén lesz négyzetrácsos a vádlija, ha egy kicsit nem figyel oda.

Ezek miatt kell kirándulás után szemöldökcsipesszel műteni a lábadat Forrás: Lovay Fruzsina

Pálmafás karácsony

Október közepe óta vagyunk a szigeten, de csapadékkal még egyáltalán nem találkoztunk. A vízparton többnyire tiszta az égbolt, a hegyekben pedig inkább felhősebb. A hőmérséklet napközben 24-28 fok körüli, reggel és este kissé hűvösebb, 22-24 fok.

Most pedig már november van, és elkezdődött az utcák és a közterek adventi díszítése. Elég furcsa a világítós csillagot egy képen látni a naplementével és a rövidnadrágban szaladgáló emberekkel. Szerintem nem meglepő, hogy én még egyáltalán nem érzem a karácsonyi hangulatot.

A kirándulóknak kifejezetten kedvező, hogy a hegyekben kicsit mindig felhős az ég. Legalább nem sülnek oda a sziklákra Forrás: Lovay Fruzsina

A spanyolok jó fejek

A spanyolok alapvetően barátságosak és közvetlenek. Készségesek és nyitottak, bár sokszor tapasztalom, hogy nem beszélnek angolul. Vidám és kommunikatív embereknek tűnnek, akik még késő este is szívesen ücsörögnek egy helyi kis pubban, vagy úszkálnak a parton.

Furcsa, hogy náluk az este 10 utáni csendrendelet nem annyira él. Éjfélkor, hajnal 1-kor még simán megy az éneklés, a nevetgélés vagy az üvöltözve veszekedés. Ez ott teljesen normális. Nekem még kicsit szoknom kell, hogy 4000 decibellel zajlik körülöttem az élet.

Csodaszép őszi kirándulóhelyek Magyarországonhttp://www.life.hu/lifeutazas/20171026-kirandulohelyek-osszel-magyarorszagon-hajos-balaton-orseg.htmlAttól még, hogy lassan itt a november, nem kell egész nap a lakásban kuksolnod. Az egyre gyakoribb esős-szeles napokon persze ne kerekedj fel, de ha kicsit kellemesebb lesz az idő, kapd fel a túracipőt és a dzsekit: irány a természet. Utazás--Kóstolj bele az indonéz életérzésbe! http://www.life.hu/lifeutazas/20170917-indonezia-latnivaloi-utazas-bali-borneo-java-szigetere.htmlIndonézia Délnyugat-Ázsia legjelentősebb országa. Öt nagy - Szumátra, Borneó, Jáva, Celebes és Új-Guinea- és számos kisebb szigeten terül el, amelyek az ázsiai partoktól egészen Óceániáig és Ausztráliáig nyúlnak. Több mint 15 ezer szigettel büszkélkedhet, így nem csoda, hogy Indonézia a Föld egyik legsokszínűbb országa. Azok a turisták, akik ezt választják úti célnak, vadregényes tájakra, gazdag állat- és növényvilágra, tűzhányókra, csodálatos építészeti remekművekre és lenyűgöző kultúrára számíthatnak. UtazásOrigoRómai (mini)vakáció, ha csak 3 napod vanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170925-romai-minivakacio.htmlŐsszel talán a legkellemesebb betervezni egy római minivakációt, hiszen elkerülhetjük a nyári kánikulát. Három napba pedig sok dolog belefér, viszont csak akkor, ha előre lefoglaljuk a pénztárcabarát belépőjegyeket. UtazásOrigoA varázslatos Vas megye: látnivalók Bükön és környékénhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170929-latnivalok-bukon-bukfurdon-es-kornyeken.htmlBár már itt az ősz, de ha szerencsénk van, lesz néhány olyan hétvége, amikor érdemes kimozdulni akár a természetbe is. Válaszd úti célodul Büköt és környékét, és biztosan nem fogsz csalódni. Ha csodálatos fürdőélményre vágysz, élvezheted a csodatevő bükfürdői termálvizet, ha pedig kirándulnál, akkor is ezernyi látnivaló vár az ország nyugati felében. Utazás--3 ország, ahol kávét kell kóstolnodhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170928-3-orszag-ahol-kavet-kell-kostolnod-costa-rica-olaszorszag-ausztria.htmlHa igazi kávérajongó vagy, akkor biztosak vagyunk benne, hogy akárhol jársz, mindenképpen megkóstolod a helyi különlegességeket. Ha olyan szerencsés vagy, hogy eljutsz Costa Ricába, az egyik legautentikusabb országban kortyolhatod a feketédet, de ha nem tervezel ekkora utazást, akkor a bécsi melange és az olasz cappuccino is testet-lelket felforrósító élménnyel ajándékozhat meg a kirándulásod során. UtazásThinkstockEzeket mindenképpen nézd meg, ha a Margit-szigeten jársz!http://www.life.hu/lifeutazas/20170907-a-margit-sziget-latnivaloi.htmlA budapestiek gyakran kirándulnak ide, és ha a fővárosban járnak, a magyar és külföldi turisták sem hagyják ki a Margit-szigetet. Ez persze érthető is, hiszen a sziget a belvárosból könnyen megközelíthető zöld, parkos terület, ahol, ha akarsz, csak sétálsz egyet, de sportolhatsz, és kulturális programokon is részt vehetsz. UtazásThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.