A családokban jelentkező gyakori, vagy épp ritka - ám annál súlyosabb - krízispontokat hivatottak ezek a filmek bemutatni. Elsősorban a szimbolikát, szatírát, humort használják eszközként, de van egy, ami a meghökkentés erejével él. Lehet rajtuk mulatni, de kicsit mögéjük nézve akár még tanulhatunk is belőlük.

 

Forrás: Imgur
Bajkeverő kölkök - Amikor pár percre félrenézel; fotók
Szerinted a fény sebessége a leggyorsabb dolog? Ha szülő vagy, akkor tudod, hogy nem. A gyerekek sokkal gyorsabbak, főként, ha valami rosszalkodásról van szó! Igazi katasztrófát képesek véghezvinni akár 2-3 perc alatt is. Nézd meg a saját szemeddel!

Addams Family – A galád család  

Ez a család furcsább már nem is lehetne. Az Addams Family kifordítja az elfogadott társadalmi normákat, a családoktól elvárt viselkedést – rászólnak például a gyerekre az asztalnál, hogy játsszon (!) az étellel -, görbe tükröt állítva ezzel, az elérhetetlen tökéletességre vágyó emberek elé. Egy olyan összetartó, szerető család mintáját tárja elénk fanyar humor és szatíra kíséretében, mely - fekete ruhák és mérget keverő gyereke ide, varázsfőzetek és a házban rohangáló rémségek oda -, mindenki számára követendő lenne. Az Addams Family a családok legnagyobb százalékában jelen lévő tragédiára reagál; az elidegenedésre.

A Morticia és Gomez közt lévő szenvedély, szeretet és tisztelet – bár értelemszerűen túljátszott -, sok házaspár életéből hiányzik. Az apró gesztusok, a szájra puszik, az ölelések elengedhetetlenek egy jó kapcsolat fenntartásához. A nagymamával kapcsolatos figyelem és gondoskodás, a már elhunyt rokonokra való emlékezés is azt tanítja, hogy azok, akik mögöttünk állnak, jóval fontosabbak heti egyszeri telefonhívásnál vagy egy Facebook-emlékposztnál.

Az Addams Family azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a családtagjainkat a hibáikkal együtt kell szeretnünk, valamint arra, hogy tökéletesség mint olyan nem létezik. Ám ettől még nem lesz kevésbé értékelhető az élet.

Nicsak, ki beszél!  

A film témája akár dráma is lehetne; szeretői kapcsolat, nem tervezett várandósság, egyedülálló anyaság és az új szerelemre találás. Ám ez a végtelenül kedves és humoros film, olyan bájosan ábrázolja mindezt, hogy első alkalommal fel sem tűnik az a fajta mögöttes tartalom, amely mélyen gyökerezik benne. Egyrészt a kisgyermek gondolatainak megjelenítésével jobban megérthetjük saját kisgyermekünket is. Másrészt pedig a sokféle szerep bemutatása révén – megcsaló férj, pozíciójával visszaélő munkaadó, naiv szerető, egyedülálló anya, egy kisgyermekes nőbe beleszerető férfi – jobban beleláthatunk a való életben is gyakorta előforduló emberi sorsokba. Természetesen a totális happy end kissé elvesz az éléből, ám így is igen elgondolkodtató, hogy döntéseink, vagy akár a véletlen, milyen bonyolulttá tehetik a családi életünket.

Az élet nélkülem  

Ebben a filmben három családi dráma is lejátszódik, egymás átfedésében. Miközben az anya egy nagy házban él, a lánya, annak férje és két gyermeke a kertben lakik egy lakókocsiban. Ebben a szülő-gyerek kapcsolat megromlásához vezető út, a meg nem bocsátás, a ridegség jelenik meg. A szomszédba költöző nő berobbanása és a férj szemének csillogása. Az a szikra két ember között, amelyet el kell fojtani, szintén egy igen kényes pont egy párkapcsolatban. Ám a legdrámaibb a fiatal anya, aki megtudja, hogy halálos beteg. A film nézése közben rengeteg kérdés megfogalmazódik bennünk, miközben látjuk, hogy miként próbál gondoskodni a családjáról. Mire képes egy anya és feleség, hogy szeretteinek megkönnyítse az ő elvesztését? Erre ad egy alternatív választ a film. Te mit tennél egy ilyen helyzetben? Megnézése után, olthatatlan vágyat fogsz érezni arra, hogy megöleld a gyerekeidet, és ne is engedd el többé.