Chrissy Teigen művészet pozitív testkép stria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők sokszor hajlamosak azt gondolni kisebb-nagyobb testi tökéletlenségükről, hogy egyedül vannak vele. Pedig minden nő pontosan tudja, milyen a súlyfelesleg, a narancsbőr vagy éppen a stria. Sok esetben ráadásul ezek nem lustaságból vagy az odafigyelés hiánya miatt alakulnak ki, így szégyellnivaló sincs rajtuk. Szerencsére ezt egyre többen gondolják így.

Mi az a stria?

A stria a bőr nyúlására merőlegesen kialakuló lilás vagy vöröses csíkok, melyek később kifehérednek. Striák kialakulhatnak egészen fiatal korban is a gyors növekedés következtében, de terhesség után is megjelenhetnek. Gyakran feltűnnek a hízási, majd fogyási folyamat után, de akkor is, ha valaki túl gyorsan növeli izomzatát.

Celebek

Mivel a celebekről sokan azt gondolják, hogy ők bizony tökéletesek, ezért fontos, hogy közülük is kiálljanak a pozitív testképért, és megmutassák: az ő testük sem hibátlan. Belőlük is csak a photoshop tud igazán tökéletes nőt csinálni. Az egyik legjobb hollywoodi szeresd magad példakép Chrissy Teigen, aki teljesen természetesnek veszi saját tökéletlenségét, striáit is lazán kiposztolta az Instagramra. De hasonlóan tett a színésznő, Kerrueche Tran is.

Chrissy Teigen és Kerrueche Tran is posztolt már a striáiról Forrás: Instagram/Chrissy Teigen, Kerrueche Tran

Márkák

Ahogy a celebek, úgy a modellek világáról is elmondható, hogy a tökéletesség csak illúzió, habár ezt nagyon kevesen akarják vagy merik bevallani. Ezért is nagy öröm a hétköznapi nőknek, amikor nem az idealizált, hanem a hozzájuk hasonló valóságos nők is megmutatkoznak egy-egy kampányban. Mindenki üdvözölte például, amikor a tavalyi évben a Victoria's Secret retusálatlan fotókat tett közzé Jasmine Tookesról, aki egyébként egy 3 millió dollárt érő gyémántmelltartóban, a 2016-os Wonder Braban állt modellt. Ez azért is volt nagy dolog, mert köztudomású, hogy a Victoria's Secret anygalok közé csakis a legjobb testű nők kerülhetnek, akik rengeteget sportolnak és természetesen diétáznak is a kifutóra lépés előtt, hogy a legjobb formájukat hozzák. Az üzenet tehát egyértelmű: a világ legdögösebb női sem tökéletesek.

Tavaly a Victoria's Secret retusálatlan fotókat tett közzé Jasmine Tookesról Forrás: Getty Images

A pozitív testképért folytatott harcba nemrég az Asos is beszállt: a modellekről nem retusálták le a szépséghibákat. Nemcsak a nők önbizalmát erősítik ezzel, de üzleti lépésként is csak jól járhatnak vele. Egy hétköznapo nő ugyanis sokkal jobban tud azonosulni a retusálatlan fotókkal.

A pozitív testképért folytatott harcba nemrég az Asos is beszállt: a modellekről nem retusálták le a szépséghibákat Forrás: Asos

Művészeti projektek

A női testtudat, a pozitív testkép az elmúlt évtizedekben egyre többször váltak művészeti projektek témáivá is. Az egyik legújabbat, aminek középpontjában éppen a striák állnak, az Instagramon fedeztük fel. Sara Shakeel munkái bemutatják, hogy a valóságban tökéletlenségként értelmezett striák hogyan válnak tökéletes műalkotássá. A fiatal lány egyébként saját testét használta a projekthez, ami kezdetben nagyon nehéz volt számára önbizalomhiánya és depressziója miatt. Végül egy komoly önismereti és önfejlesztő úttá vált számára: igazi művészetterápia.

Sara Shakeel munkái bemutatják, hogy a valóságban tökéletlenségként értelmezett striák hogyan válnak tökéletes műalkotássá Forrás: Sara Shakeel

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.