Aki hosszabb ideje él párkapcsolatban, mind tudja, milyen is az, amikor felüti a fejét a féltékenység. Ezt magunkban tartva, szépen lassan mindenben bizonyító erejű jelet kezdünk el látni. Sőt akár a bizonytalan és kétségbeesett viselkedésünkkel magunk kergetjük partnerünket más karjaiba. Ma egy kedves olvasónk tisztelt meg minket bizalmával, az ő aggodalmaira reagál egy párkapcsolati szakértő.

Olvasói levél
Tisztelt Life.hu!
Azért írok, mert van egy olyan problémám, hogy olvastam arról a nőről, aki az alvó férje ujjával kikódolta a telefonját, és meglátta benne, hogy megcsalja őt. Nem ez az első megcsalásos cikk, amit mostanában olvastam. De ez nagyon szíven ütött, mert ilyet én is éreztem már, hogy megtenném, de félek. Mi van, ha találok valamit? Ha engem is megcsal? Van három gyerekünk, a legkisebb még csak 2 éves lesz. Mi lenne, ha apa nélkül kellene felnőniük?
A férjem jó ember, de alig van itthon, annyit dolgozik! A barátnőm férje hazajárt rendesen, viszont kiderült, hogy fent van álnéven egy társkeresőn. Nagyon félek, hogy mi van, ha engem is megcsal a férjem! Annyit van távol, hogy alkalma lenne rá bőven. Nagy nőcsábász volt, amikor összekerültünk, de azt mondta, mellettem minden megváltozott.
Rettegek! Nem is tudom, mit csinálnék, ha megtudnám, hogy megcsal! Mit tehetnék?
"Nagyon félek, hogy mi van, ha engem is megcsal a férjem!"Forrás: Shutterstock

Megkérdeztünk egy párkapcsolati szakértőt, Élő Elemért, hogy az olvasói levél kapcsán ő miként látja a féltékenységet és a megcsalást. Igen tanulságos gondolatok következnek.

„Én senkit nem bátorítanék arra, hogy nézzen bele a partnere telefonjába. Inkább nyíltan kezdeményezzen beszélgetést kétségeiről, gyanújáról, és hagyja meg a másiknak a lehetőséget arra, hogy kontextusba helyezzen dolgokat. Egy-egy ilyen beszélgetés során sok olyan problémára derülhet fény, amivel már lehet dolgozni, amit a párkapcsolatban lehet javítani. 

Mindannyiunknak vannak titkai. Nem lennénk ugyanis emberek, ha a másikkal minden gondolatunkat megosztanánk. Ha valaki fél attól, hogy talál valamit, lehet, hogy célszerű nem keresgélnie, de jó, ha lelkileg felkészülten várja a kellemetlen meglepetéseket. Persze az, amit talál sem biztos, hogy az, aminek tűnik. A látszat gyakran csal, hiszen minden ember mögött egy történet áll, amiből egy pici részletet kiragadva, óriási az esély arra, hogy félreértjük.

A látszat gyakran csal, hiszen minden ember mögött egy történet állForrás: Shutterstock

Ilyen esetben érthető, hogy elindul egy félelem vezérelte gondolat. Megcsalás? Válás? Családfelbomlás? Csakhogy a megcsalás nem jelent feltétlen válást. A válás pedig természetesen nem jelenti azt, hogy a gyermekek apa nélkül nőnek fel. 

Sokat lehet tenni azonban egy kapcsolatért a mindennapokban. Például a megfelelő prioritás kialakításával. Nem szabad hagyni, hogy az anyagi biztonság ára az érzelmi biztonság legyen. Érdemes kellő időt szánni egymásra, több odafigyelést tenni a kapcsolatba, mert a sok távollét nem csak az érzelmi távolságot növelheti, hanem bizony alkalmat is szülhet a megcsalásra.

Forrás: Thinkstock
12 párkapcsolati krízis, amik a szakítás előfutárai lehetnek
Egy jól működő párkapcsolat igen komplex elemekből tevődik össze. Persze mind különbözően működünk, de vannak olyan egyetemes jelek, amik bizony a szakítás szelét hozzák magukkal. Az alábbi listából ha csak egy-két pont illik rá a jelenlegi párkapcsolatodra, akkor némi befektetett energiával még megmenthető, de ha már a felénél felsóhajtasz, akkor bizony ideje továbblépned!

A nőcsábász attitűd természetesen változhat, és valószínűleg akkor ez a „fogadalom" őszintén hangzott el, a változás azonban folyamatos. Ha valakiről tudjuk, hogy nagy szoknyabolond, meglehetősen naiv, és persze roppant hízelgő elképzelés azt gondolni, hogy később egyáltalán nem őriz meg semmit ebből a vonásából. Érdemes ezt már a megismerkedéskor bekalkulálni, és feltenni a kérdést: el tudom-e fogadni? A többi értéke tudja-e ezt kompenzálni? 

Ami a barátnő esetét illeti, egy társkeresőn való regisztráció önmagában nem jelent egyet a megcsalással.  Egy regisztráció lehet annak a jele, hogy a valaki nem kap elég pozitív visszajelzést a párjától, vagy alacsony az önbecsülése, esetleg történt valami, ami miatt az önértékelése sérült, és ezért átmenetileg több megerősítésre van szüksége. Akik ilyesmit csinálnak, sokszor végig sem gondolják, hogy ez a gyakran tét nélküli tettük kiderülhet. Például, ha folyton azt látjuk a médiában, hogy a bankrablókat csak ritkán kapják el, nem gondolunk majd arra, hogy lebukhatnak. Attól azonban, hogy valakiben felmerül a bankrablás gondolata, még nem válik bankrablóvá. 

Az emberek olykor hibáznak, rossz döntéseket hoznak, rossz módszereket választanak az önértékelésük javítására, a párkapcsolati problémáik megoldására. Fontos azonban meghagyni az embereknek a hibázás lehetőségét.  

Egy társkeresőn való regisztráció önmagában nem jelent egyet a megcsalássalForrás: Shutterstock

Érdemes lenne megfontolni, hogy végső soron az embernek szabad akarata van, amit véglegesen tőle elvenni nem lehet. A párkapcsolat melletti döntés pedig ajándék a másik embertől, még akkor is, ha sokszor szeretnénk ezt inkább „a kutya kötelessége" frázissal jellemezni. Ha innen nézzük, meg lehetne köszönni azt, hogy nem korábban, és nem saját néven volt fent a társkeresőn, hiszen megtehette volna, ahogyan a kapcsolatból is kiléphetett volna. Az elvárás helyett tehát érdemesebb az értékelés irányába elmozdulni, és hálát gyakorolni, hiszen a párkapcsolat egy érték, ami nem jár alanyi jogon.

Összefoglalva tehát:

1. A párkapcsolat egy organizmus, és mint olyan, szüksége van odafigyelésre, időre, energiára. Ha ezt nem kapja meg, akkor még el tud vegetálni, de már nem virágzik. Ilyen módon megérheti tehát erre tekintettel lenni, és a közös erőforrásokat ennek megfelelően csoportosítani.

2. A partnerünk nem egy gép: szabad akarata van. Azt, hogy mellettünk van, igenis értéknek kell tekinteni. Nem helyes ezt elvárni, vagy megkövetelni, még akkor sem, ha a kapcsolat egy házasságot, vagy családot jelent. Fontos, hogy hálásak legyünk a partnerünkért, és kifejezzük ezt felé azáltal, hogy értékeljük őt.

3. Aki keres, jó eséllyel talál is, hiszen titkai mindenkinek vannak. Fontos azonban, hogy objektívek legyünk, és ne a kontextusából kiragadva értelmezzük az információmorzsákat. Érdemesebb a nyílt kommunikációt választani, lehetőséget adva a másiknak, hogy reagáljon a kétségeinkre. A titkok nem mindig egyenlők a félelmeinkkel."