A penészgombának számos fajtája ismert. Kedvelik a nedves, sötét helyeket. Megjelenésük a lakásban nem csupán az esztétikai érzékünkre, de egészségünkre is kihathatnak. Sokszor észre se vesszük a jelenlétüket, ám ettől még ott vannak, és terjednek. Nem kell tisztaság- és rendmániásnak lenned ahhoz, hogy elkerüld ennek a nem kívánt "lakónak" a beköltözését. Mutatjuk, mit tehetsz ellene!

A penész lényegében bármin képes megtelepedni, mint például a papír, a fa, a textil, a műanyag, a fém vagy a gumi. Nem bujkál, zöldes, szürkés, feketés foltok jelzik az útját. Nem minden esetben káros az egészségre, de az arra érzékenyebbeknél komoly tüneteket okozhat. Irritálhatja a szemet, a tüdőt, a torkot és a bőrt is. Bizonyos penészgombafajták akár tüdőbetegségeket is okozhatnak. 

Lássuk, hol rejtőzik a penész! 

1. Hűtőszekrény

Ahogy a hűtőben egyre több nedvesség gyűlik össze, nő a penész kialakulásának veszélye is. Érdemes hetente fertőtlenítővel szárazra törölni belül, hogy elkerüld a fekete foltokat.

Forrás: gocleanerslondon.co.uk

2. Mosógép

A mosógép tömítései szinte adják magukat, hogy a penész megtelepedjen bennük. Ennek elsődleges oka, hogy ritkán hagyjuk nyitva egy-egy mosás után az ajtaját, hogy alaposan ki tudjon száradni. Érdemes tehát változtatni a szokásunkon, vagy alaposan kitörölni a veszélyeztetett részeket.

Forrás: gocleanerslondon.co.uk

3. Elektromos fogkefe

A fej és a test közötti részeket hajlamosak vagyunk csak fejcsere esetén elválasztani egymástól. Pedig sajnos a nedvesség itt is remek táptalajt biztosít a penészgomba számára, főként, ha sötét helyen tárolod két használat között. Használat után egyszerűen töröld szárazra, és kerüld el a penész kialakulását.

Forrás: Kristine Brabson

4. Vécétartály

Sötét és nyirkos; ennél több nem is kell a penésznek. Bár ezt csak ritkán nyitjuk fel, érdemes havonta fertőtlenítővel átmosni.

Forrás: Reddit

5. Fürdős játékok

Minden gyerek szeret a kádban játszani, és a legtöbb játékba könnyen bejut a víz. Ezeket a fürdés után érdemes alaposan kiszárítani, hogy a penésznek esélye se legyen. Ha ez mégse történne meg, érdemes elgondolkodni azon, hogy megválj tőle.

Ugyanez igaz az itató, csőrös poharakra, kulacsokra is. Időnként ellenőrizd, és tisztítsd meg alaposan őket.

Forrás: Facebook/Penny Powell

6. Kávéfőző

Sokszor marad az alján egy kevés kávé, és lássuk be, nem mindig mossuk el, majd szárítjuk ki használat után. A „kotyogós" kávéfőző esetén érdemes heti egyszer ecettel átfőzni, majd alaposan elmosni és megszárítani, hogy a penészedést elkerüld.

Forrás: Shutterstock

7. Edényszárító

Hétköznapi nevén csurgató. Nedves, sötét – mivel takarják a száradó edények -, így remek élőhely a penészgombák számára. Fertőtlenítővel hetente töröld át, hogy elkerüld ezt a kellemetlen látogatót.

Forrás: Shutterstock

8. Kozmetikumok

Az ajakbalzsamok és egyéb termékek, amelyek nedvességgel érintkezhetnek, szintén nagy penészveszélynek vannak kitéve. Ha bármelyiken is zöldes, feketés foltokat vennél észre, azonnal dobd ki.

Forrás: Reddit

9. Mikrohullámú sütő

A kicsapódó nedvesség a melegített ételekből és italokból könnyen okozhatja a mikró penészedését. A legjobb, ha minden használat után szárazra törlöd, de minimum hetente takaríts le alaposan.

Forrás: Reddit