Buday Péter alternatív receptjeivel még a legkalóriadúsabb magyar fogásokat is pillanatok alatt egészségesebbé lehet varázsolni. Az egészséges életmód ugyanis nem kell hogy íztelen legyen! Sőt, a gulyáslevest, a túrós csuszát vagy éppen a töltött káposztát sem kell száműzni az étkezésükből! A Keverd újra, Buday! a finom, változatos, laktató és pénztárcabarát ételekről szól!

 

Hozzávalók:

Töltött paprika:

  • 8 db TV paprika
  • 30 dkg darált hús
  • 6 dkg köles nyersen
  • 15 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 db kápia paprika
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 db tojás
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • frissen őrölt bors

Mártás:

  • 30 dkg zellergumó
  • 20 dkg petrezselyemgyökér
  • 10 levél friss bazsalikom
  • 1 db újhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 kg paradicsom vagy 6 dl paradicsomlé
Töltött paprika egészségesen elkészítveForrás: Keverd újra, Buday!

Elkészítése:

Elkészítem a tölteléket: a húshoz ledarálom a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát, és egy kevés kápia paprikát. Főzök egy kevés kölest 1 rész köles, két rész sós víz arányban, és azt is hozzákeverem a töltelékhez. A tojást belegyúrva szépen összeáll a töltelék. Sóval, frissen őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítem. Betöltöm a kicsumázott paprikába.

A reszelt zellert és petrezselyemgyökeret lepirítom, hogy megkaramellizálódjon: emiatt lesz édeskés a mártás. Kevés vizet öntök hozzá a pirítás után, és puhára gőzölöm. Ezután a turmixba teszem egy újhagyma vagy egy fél vöröshagyma társaságában. Sózom és borsozom. Hozzáöntöm a friss paradicsomlevet vagy a hámozott paradicsomot, és összeturmixolom. Újfent ízesítem sóval és borssal, illetve friss bazsalikommal.

Az elkészült krémes paradicsomszószt egy lábosba öntöm, és a betöltött paprikákat belerendezem. Takarékon, mintha húslevest főznék, fedő alatt, időnként megmozgatva, nehogy leégjen, 40-50 perc alatt készre főzöm.

 

Nézd meg a teljes adást!