átalakítás ház bővítés Pallaghy Kata Pilis belsőépítészet álomotthon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok csodaszép külföldi és hazai otthont mutatunk be hétről hétre, melyek úgy tökéletesek, ahogy vannak. Most azonban egy olyat hoztunk, mely a tulajdonosai számára nem volt élhető, erősen felújításra szorult, de nem csupán a bútorok tekintetében. Egy fantasztikus átalakulás tanúi lehettek, ami inspirációként szolgálhat a saját otthonotok átalakítása, felújítása során.

Az otthon egy menedék, mely épp annyi nyugalmat, pezsgést és élvezetet rejt, amennyit mi szeretnénk. Nincs beleszólásunk abba, hogy milyen épületben, szobában, üzletben dolgozunk, ezért is rendkívül fontos az, hogy jó érzéssel térjünk haza. De mi a helyzet akkor, ha a fal átfestése, és egy új függöny már nem oldja fel a lakás/ház iránti idegen érzésünket? Ilyenkor érdemes egy profi belsőépítészhez fordulni.

Így tett a Pilisben élő család is, akik otthonát a Geppetto senior belsőépítész tervezője, Pallaghy Kata vette kezelésbe. A tulajdonosokat elsősorban a bejárat, konyha, nappali triumvirátus nyomasztotta. Kata több variációt is felvázolt a megrendelőknek, melyek közül végül sikerült megtalálni azt, ami megfelelt mind az esztétikum, mid a praktikum szempontjából.

A pilisi ház döbbenetes megújulása Forrás: geppetto.hu

Sokan ragaszkodnak a meglévő terekhez, még akkor is, ha nem használják ki.

Szerencsére a pilisi ház tulajdonosai belátták, hogy felesleges fenntartani a terasz azon részét, mely az épület mostohagyermekeként funkcionált. Az alaprajztervekből jól látszik, hogy ezzel a plusz térrel kiegészülve remekül ki lehetett alakítani az új koncepciót.

Az eredeti alaprajz Forrás: gepetto.hu

Pallaghy Kata által tervezett alaprajz Forrás: geppetto.hu

Ám egy beépített terasz résznél sokkal többre volt szükség ahhoz, hogy a megfelelő belső kialakításra kerülhessen. Többek közt a különböző belmagasságok és áthidalók okozta osztottságot kellett rendezni. Egy ház falainak, ajtóinak, nyílásainak átmozgatása, szélesítése, toldása azonban nem működhet csak az esztétika jegyében. Szerkezeti kérdések is felmerülnek, hiszen első helyen a ház stabilitása áll.

Pallaghy Kata és csapata

A stúdió, amelynek Kata is a tagja , az egyik legtapasztaltabb és talán legsikeresebb budapesti belsőépítész-iroda. A nemzetközi mércével mérve elsőrangú dizájn, a biztos stílusérzék, a terek személyreszabottsága és a belsőépítészeti megoldások eredetisége náluk magától értetődik. A stúdióban dolgozik enteriőrtervező, belsőépítész, építész, formatervező, de még szociológus is. Ez a csapat képes egyben látni a végeredményt, és ezt le tudja fordítani részletmegoldásokra, érti a kivitelezők nyelvét, és mindezt eredményesen képviselni is tudja.

A konyha

A konyha forma- és színvilága teljesen új köntöst kapott. Az elkészült helyiség letisztult, ugyanakkor meghatározó része a háznak. A rejtett helyek kihasználásával, az élbe ültetett rozsdamentes fogantyúival, a szatén akril frontjaival létrejött egy esztétikus és remekül kihasználható konyha.

A konyha és az étkező az átalakítás előtt.. Forrás: geppetto.hu

...és átalakítás után Forrás: geppetto.hu

Az előtér

Itt a gépészeti kiállások, a kapcsolószekrény és egyéb elektronikai berendezések szem elől való „eltűntetése" elengedhetetlen volt ahhoz, hogy kellemes legyen belépni a házba. Ezt beépített bútorokkal sikerült elérni anélkül, hogy zavaró, vagy felesleges hatást keltenének. Az előszobába újonnan bekerült bútorok ugyanis funkcionálisan is kiszolgálják a családot.

Az emeletre vezető lépcső melletti lejárót újratervezték, így pedig már nem egy felesleges falrész és ajtó kombináció, hanem egy gardróbként elrejtett lépcsőlejáró. A változás sokat lendített az előtér és a nappali összekapcsolásán.

A közlekedő korábban étkező volt (balra), most egy nagy gardrób kapott helyett a lépcső mellett (jobbra) Forrás: geppetto.hu

A nappali

Mivel az étkező a nappali mögé került, remek megoldásnak bizonyult, hogy ezt a nagy teret megosztva, egy kis közlekedő kerüljön kialakításra. Így nem csupán a terasz és az étkező kényelmesebb megközelítését sikerült elérni, de lényegében egy tér a térben funkcióval is gazdagodott a ház.

A képeken is jól látszik, hogy a változás abszolút minőségi lett.

A nappali korábban Forrás: geppetto.hu

Forrás: geppetto.hu

A nappali az átalakítás után Forrás: geppetto.hu

Forrás: geppetto.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.