A királyi és arisztokrata esküvők mindig is vonzották az emberek figyelmét. Manapság számtalan példát találunk arra, hogy egy egyszerű közemberbe szeret bele egy herceg vagy egy hercegnő. A tündérmesék pedig sosem fogynak el. Legutóbb Harry brit herceg és Meghan Markle eljegyzésétől lett hangos a sajtó. Már most mindenki azt találgatja, hogy milyen ruhában is áll oltár elé Meghan – akinek afroamerikai anyjáról és gyűlölködő testvéréről korábban már írtunk. Nem Nagy-Britanniában van azonban az egyetlen királyi család. Most megmutatjuk, hogy miként házasodnak a hercegek, hercegnők és királyok a világ különböző országaiban.

 

1. Vilmos herceg és Kate Middleton – Nagy-Britannia  

Vilmos és Katalin esküvője kétségtelenül 2011 legnagyobb eseménye volt. Az ünnepséget élőben közvetítették, így pedig közel 72 millió ember látta, ahogy egy közemberből a királyi család tagja válik. A meghívott vendégek száma sem volt csekély; több mint 1900 vendég volt rá hivatalos.

Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjére az egész világ kíváncsi voltForrás: AFP/Gerard Julien

2. Moulay Rachid herceg és Oum Keltoum Boufares - Marokkó  

Az esküvő, a marokkói hagyományok előtt tisztelegve 2 napos volt. Ebben többek közt a henna tetoválás rituáléja is beletartozott, mely a házasságban a boldogságot és a jólétet jelképezi.

Moulay Rachid herceg és Oum Keltoum BoufaresForrás: AFP/Ho

3. Ernst August, Hanover hercege és Ekaterina Malysheva - Németország  

A herceg és választottja, az orosz származású tervező a hannoveri evangélikus egyházban tartották az esküvőjüket. A mesébe illő menyegző itt azonban még nem ért véget. A friss házasok egy lovas kocsin egy helyi fogadóba hajtottak, ahol a hivatalos fogadást tartották. Egy dolog azonban beárnyékolta ezt a csodás napot. A herceg édesapja nem volt jelen az ünnepségen, így jelezve, hogy ellenzi ezt a házasságot.

Ernst August, Hanover hercege és Ekaterina Malysheva tavaly mondták ki a boldogító igentForrás: AFP

4. Vilmos koronaherceg és Stephanie de Lannoy grófnő - Luxemburg  

Annak ellenére, hogy mindketten arisztokraták, ők mégse vágytak fényűző esküvőre és hatalmas vendégseregre. A hagyományt félretéve, nem a Nagyhercegi Palotában, hanem a luxemburgi városházán keltek egybe. Természetesen egyházi szertartáson is kimondták a két igent, erre másnap került sor.

Vilmos koronaherceg és Stephanie de Lannoy grófnőForrás: AFP

5. Hafizah Sururul hercegnő és Muhammad Ruzaini - Brunei  

Hafizah a brunei szultán lánya, aki a világ egyik leggazdagabb embere. Nem csoda tehát, hogy az esküvőn semmin sem spóroltak. A több napos ünnepséget az 1700 szobával rendelkező palota trónterében tartották.

Hafizah Sururul hercegnő és Muhammad Ruzaini esküvőjeForrás: AFP

6. Amedeo herceg és Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein - Belgium  

Amadeo herceg, aki hatodik a belga trónutódlási sorban, Rómában vette feleségül a korábbi riportert, az olasz arisztokrata családból származó Elisabettát. A pár nem mástól, mint a pápától kapott áldást, melynek számos más királyi család is tanúja volt.

Amedeo herceg és Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein vidám mennyegzőt tartottForrás: AFP/Tiziana Fabi

7. Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, bhután királya és Jetsun Pema - Bhután  

Az esküvőt a hagyományoknak megfelelően a Punakha Dzong (Nagy Boldogság) buddhista kolostorban tartották. A friss házasok tiszteletére az egész országban ünnepeltek; összesen három napon át tartottak a királyi pár éltetéséül szolgáló fesztiválok.

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, bhután királya és Jetsun Pema 2011-ben fogadtak örök hűséget egymásnakForrás: AFP/Prakash Singh

8. Viktória koronahercegnő és Daniel Westling - Svédország  

A koronahercegnő - többekhez hasonlóan – szintén egy közembert választott élete párjául, méghozzá személyi edzőjét. Viktória és Daniel esküvője egyszerűen csodálatos volt. Az ara azt a menyasszonyi fátylat viselte, mely már 150 éve elhagyhatatlan kiegészítője a svéd hercegnők esküvői öltözékének. A polgárok ugyan kissé elégedetlenkedtek a menyegzőre fordított összeg mértéke miatt, de azt ők is elismerték, hogy hosszú idő óta ez volt a legszebb esküvő.

Viktória hercegnő és Daniel Westling nagy napjaForrás: Getty Images/Pool Photographer

9. Ali bin Huszein herceg és Rym Brahimi - Jordánia  

Az esküvő a vőlegény barátjának (King Abdullah II.) házában zajlott. Nem volt grandiózus, ám egy igazi szerelmi történethez mérten, kellően meghittre sikeredett. A hercegné ugyanis korábban a CNN újságírója volt.

Ali bin Huszein herceg és Rym Brahimi szeretteik körébenForrás: AFP/Yussef Allan

10. Christoph főherceg és Adelaide Drape-Frisch - Ausztria  

A polgári szertartás meglehetősen egyszerűen zajlott, csak 40 vendég lett rá meghívva. Ám az egyházi esküvő már valódi királyi pompában zajlott.

Christoph főherceg és Adelaide Drape-Frisch esküvőjük napjánForrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen