A napokban megosztotta a társadalmat, de leginkább a várandós, illetve már szült nőket a Geréb Ágnes ellen született ítélet. A bábát, akit a hazai otthonszülés úttörőjeként tartanak számon, és aki a magyar általános szülészeti protokollt merte újragondolni, 2 év tényleges fogházbüntetésre ítéltek, valamint 10 évre eltiltottak hivatásától.

Mi is az a Dr. Geréb Ágnes-ügy?

A jelenleg 65 éves pszichológus, szülész-nőgyógyász és független bába már 1977 óta úttörője az apás-, valamint a háborítatlan otthonszüléseknek. Közel 3000 szülést vezetett le pályafutása alatt, mindenki a szülés-élmény és az anyaközpontú szülés egyszemélyes hírnökeként tekintett rá, egészen 2009-ig, amikor az ügyészség megvádolta őt maradandó fogyatékosságot, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel.

Geréb Ágnest, pszichológust, szülész-nőgyógyászt és független bábát 2009-ben vádolták meg súlyosanFotó: Tuba Zoltán/Origo

Geréb Ágnes, az elsőfokú ítélet után 2011-ben 2 év fogházbüntetést és 5 év szakmájától való eltiltást kapott foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt.

Ezt 2012-ben az Ítélőtábla helyben hagyta, de ötről tíz évre súlyosbította az eltiltást. Ekkor Geréb és ügyvédje az akkori köztársasági elnökhöz fordultak, aki felfüggesztette az ítélet végrehajtását. Ekkor rengeteg egészségügyben dolgozó nyíltan kiállt a doktornő mellett. Levelet fogalmaztak meg Schmitt Pálnak, melyben azt írták, hogy Geréb Ágnes kezei között nem halt meg olyan gyermek, aki kórházban kétséget kizáróan megmenthető lett volna. Erről korábban részletesen itt írtunk.

Geréb házi őrizetben volt, majd 2014-ben és 2016-ban új orvosszakértői véleményekre hivatkozta kérte a perújítást. Ennek következtében 2017-ben született egy új ítélet, melyben a fogházbüntetést 5 év próbaidőre, a foglalkozásától való eltiltását pedig 8 évre módosították. Az ügyész azonban fellebbezett, méghozzá a perújítási kérelem elutasításáért, melynek 2018. január 9-én a bíróság helyet adott, így életbe lépett a 2012-es ítélet.

Hiába született 2017-ben új ítélet Geréb Ágnes ügyében, fellebezés következtében 2018. január 9-én újra a 2012-es ítéletet lépett érvénybeFotó: Polyak Attila/Origo

A mostani eljárásban ezt a két esetet tárgyalták újra:

2003 – Karácsonykor ikreket segített a világra a doktornő. Az első újszülött körül ugyan minden rendben volt, de testvére szívhangja ekkor már gyengült. A doktornő oxitocint adott be az édesanyának, valamint felnyitotta a méhburkot. Ezt követően pár percen belül megszületett a második kisbaba is, aki azonban nem lélegzett. Geréb és tapasztalt csapata szívmasszázzsal és ballonos lélegeztetéssel próbálta megmenteni a kicsit. Eközben valaki kihívta a mentőket, akik 9 perc múlva értek a helyszínre. A baba légzését sikerült ugyan helyreállítani, de a hosszú percekig tartó oxigénhiányos állapot a pici maradandó fogyatékosságához, fél évvel később pedig a halálához vezetett.

Az ügyben az is felmerült, hogy a szülésznő csak a felső légutakat tisztította meg, az alsókat nem. Ezt azzal indokolta, hogy a magzatvíz tiszta volt, és nem tapasztalt légúti akadályt a babánál.

Az otthonszülés azonban ebben az esetben nem is lehetett volna választható opció, mivel egy 1992-es egészségügyi rendelet kimondta, hogy az ikerterhesség önmagában olyan veszélyeztető tényező, ami kizárja az otthonszülés lehetőségét. Geréb Ágnes a bíróságon elismerte, hogy nem tudott erről a rendeletről.

Geréb Ágnes a bíróságon elismerte, hogy nem tudott az 1992-es kerterhességről szóló rendeletrőlFotó: Polyak Attila - Origo

2007 – Ősszel komplikációk merültek fel egy kislány világrajövetelénél a kitolási szakaszban. Geréb Ágnes intravénás oxitocint adatott be az édesanyának. Sajnos csak későn vette észre, hogy nem az összehúzódásokkal volt a probléma, a kislány válla akadt el az anya szeméremcsontjában. A szakértők szerint a beadott oxitocin által generált méhösszehúzódások miatt nem jutott a baba a köldökzsinóron keresztül oxigénhez. Geréb elmondta, hogy amikor észrevette a hibát, a természetgyógyászatban jól ismert illóolajjal kezdte el kenni az édesanya hasát, hogy ezzel csökkentse az összehúzódásokat előidéző szer hatását. A szülésznő próbálta a kislány vállát kiszabadítani, hogy megszülethessen. Az ügyész így fogalmazott:

A rosszul alkalmazott műfogás eredményeképpen a magzat nyaki sérülést szenvedett, és a nyakat ért mechanikai behatás okozta sérülés ugyancsak okozati összefüggésben áll az alapügyben hozott ítélet szerint a bekövetkezett halállal.  

Geréb szerint azonban ezt a sérülést az időközben kiérkező mentőorvos is okozhatta. A kórházban aztán gátmetszéssel világra segítették a babát, de az életét ekkor már nem tudták megmenteni. A bíró megkérdezte Geréb Ágnest, hogy miért nem végezte el ő maga a gátmetszést ott helyben, melyre a doktornő csak ennyit mondott:

ez fejtájékon kockázatos lett volna.

2007 őszén komplikációk merültek fel egy kislány világrajövetelénél, melynek okát a szülésznő elsőre rosszul mérte felFotó: Polyak Attila/Origo

"Free Geréb"

Sokan a mai napig kiállnak Geréb Ágnes mellett, az államot, a bíróságot vádolják azzal, hogy igazságtalanul ítélnek el egy remek szülészt. Szerintük és Geréb szerint is ez az egész boszorkányüldözés, és igazából nem is a doktornő ellen hozták meg az ítéletet, hanem a szülő nők szabad választása ellen. Sőt, felhozzák a kettős mércét is: Míg az otthonszülés levezetésekor fellépő komplikáció következtében fellépő súlyos egészségkárosodásért, vagy halálért az ott lévő szülésorvost, bábát kíméletet nem ismerve a főtéren kalodába zárják, majd engedik, hogy mindenki kénye kedve szerint dobálja rohadt gyümölccsel vagy épp éles kövekkel... addig egy kórházban történő hasonló tragédia, az esetek többségében felelős nélkül marad, gyakran a sikátorok sötétjében, arannyal teli tarisznya átadásával kísérve.

Ezért kell Geréb Ágnesnek börtönbe mennie

A bíróság kimondta, hogy hibázott - kétszer is. Ezekbe a hibákba pedig két újszülött életét vesztette. Nem lehet vitatni Geréb Ágnes szakmai tudását, sem azt, amit a háborítatlan szülést kívánó nőkért tett, de se 3, se 300 ezer sikeres szülés nem feledtetheti a már említett eseteit.

Se 3, se 300 ezer sikeres szülés nem feledtetheti azt, hogy két újszülött életét vesztetteFotó: Polyak Attila - Origo

Fontos leszögeznünk, hogy a hiba, az hiba, a gondatlanság pedig gondatlanság marad, ezek következményeit pedig mindenkinek viselnie kell.

Igen, ugyanez kellene vonatkozzon egy orvosra, egy orvosi teamre is. Ha a tragédia az egészségügyi ellátásban rejlő hibák vagy hiányosságok miatt következik be, akkor igenis felelniük kell érte az érintett mentőben, kórházban dolgozóknak is. Ez pedig nem meglepő módon, leggyakrabban meg is történik. Az egészségügyi műhibaperek itthon elérik az évi több ezret. Persze feltételezhetjük, hogy maradnak a kórlapok és az összezáró kollegák mögött olyan esetek, melyekre nem derül fény, és így felelősségre vonás sem történik. A dolog azonban jóval összetettebb annál, minthogy az otthonszülést és a kórházi szülést összeeresszük egy ringbe, és téteket tegyünk az élet-halál harcra.

Nem Geréb Ágnes büntetésének mérsékléséért, elengedéséért kellene tehát harci mezt felvéve kiállni, hanem:  

  • a közérthető tájékoztatásért
  • az egészségügyben dolgozók munkakörülményeinek és mentálhigiéniás hátterének javításáért
  • a valóban minden körülményt feltáró szakmai csoportok felállításáért
  • a különböző egészségügyi területeken dolgozók hatékonyabb és bizalmasabb kapcsolatáért
  • a kórházak felszereltségének és környezetének modernizálásáért
  • az ellátást igénybevevő saját egészségi állapotára és az adott ellátás lehetséges kockázataira vonatkozó maradéktalan tájékoztatásáért 
Nem Geréb Ágnes büntetésének mérsékléséért, elengedéséért kellene harci mezt felvéve kiállni, hanem többek közt a a kórházak felszereltségének és környezetének modernizálásáértForrás: Facebook/Free Gereb Agnes

Ezekkel csökkenhetne – hogy az alapesetnél maradjunk – a bábák és az orvosok közti feszült (?) kapcsolat, valamint a kórházak megítélése, mely révén valóban minden szülő nő olyan ellátást kapna – helytől függetlenül és komplikáció esetén is -, amit megérdemel, tehát maximálisat.