A várandóság csodás időszakába, esetenként belopózhat valami kifejezetten negatív, sőt akár veszélyes motívum is. A vizesedés kellemetlensége és a visszerek okozta lábfájdalmak mellett, az egyik ilyen a megemelkedett vércukorszint. Természetesen nem kell egyből megrémülni, de nem is szabad félvállról venni. Segítünk eligazodni a felismerésében és a kezelésében is.

Miért alakul ki a terhességi diabétesz?

A várandóság alatt, inzulinnal ellentétes hatású hormonok is termelődnek az édesanya szervezetében. Ez önmagában még nem lenne gond, hiszen nem is érint minden kismamát a magas vércukorszint. Ez a betegség akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy inzulintermelése nem tud ezzel lépést tartani. Ekkor következik be a cukoranyagcsere-zavar.

A várandóság csodás időszakába, esetenként belopózhat valami kifejezetten negatív, sőt akár veszélyes motívum is: a megemelkedett vércukorszintForrás: Shutterstock

Milyen jelei vannak?

A várandósság alatti diabétesz felismerése igen nehéz, mivel tünetei – melyek nem is biztos, hogy jelentkeznek - könnyen összetéveszthetőek a várandósságéval: fokozott éhség- és szomjúságérzet, valamint a gyakori vizelési inger.

A 24. hét környékén, minden terhesgondozásban részesülő kismama, kötelezően részt vesz egy úgynevezett cukorterheléses vizsgálaton. Erre éhgyomorra kell érkezni, a mérés során két vérvétel történik. Egy a megérkezés után közvetlenül, egy pedig pár órával a nagyon (!) cukros víz elfogyasztása után. Amíg mindkettő meg nem történik, nem lehet enni, ezért érdemes úgy készülni, hogy a vizsgálat végeztével legyen idő elmajszolni valamit.

A normál értékek: éhgyomorra maximum 6 mmol/l-es, a szőlőcukros víz után pedig maximum 7,8 mmol/l-es. Csökkent cukortűrő képességről beszélhetünk, ha ez utóbbi magasabb ugyan a normál szintnél, de nem haladja meg a 11,1 mmol/l-es értéket. E felett azonban már kezelésre szoruló, magas vércukorszintről beszélünk.

Kire veszélyes elsősorban?

Lényegében mind az anyára, mind a magzatra veszélyes, így kezelése elengedhetetlen. A kismamánál magas vérnyomást és úgynevezett terhességi eclampsiat – rángógörcsöket –, a kisbabánál pedig nagyobb születési súlyt és belső szerveket okozhat. Ebben az esetben kisebb eséllyel fog átférni a baba a szülőcsatornán, és így jóval magasabb a császármetszés kockázata. Nem ritka azonban a koraszülés sem. Emellett az ilyen babáknál gyakran mérnek alacsony vércukorszintet, és később nagyobb eséllyel alakul ki náluk cukorbetegség.

A terhességi diabétesz mind az anyára, mind a magzatra veszélyes, így kezelése elengedhetetlenForrás: Shutterstock

Kezelése komoly önfegyelmet igényel

Amikor bizonyítást nyert a cukoranyagcsere zavar, a legjobb megoldás, ha változtatsz az étrendeden. Egy dietetikus segít abban, hogy a szénhidrátbeviteleddel a normál érték tartományba tereld a cukorszintedet. Figyelni kell a súlygyarapodásra – az ideális a teljes terhesség alatt a 12 kg -, és arra, hogy mikor, mit, valamint mennyit eszel. Az elfogyasztott táplálék 50%-át a rostokban és jótékony szénhidrátokban gazdag ételek kell, hogy kitegyék. A fennmaradó rész 20%-a lehet fehérje, 30%-a pedig telítetlen zsírsavakban gazdag zsírfélék – pl. halolaj, hidegen sajtolt növényi olajok.

A rendszeres és megtervezett étkezés mellett a testmozgás is segíthet a cukoranyagcsere megfelelő szinten tartásában. Természetesen, mielőtt belekezdesz a kismamatornák egyikébe, mindenképp konzultálj erről az orvosoddal.

A rendszeres és megtervezett étkezés mellett a testmozgás is segíthet a cukoranyagcsere megfelelő szinten tartásábanForrás: Shutterstock

Ha azonban a felsoroltak egyike se csökkenti megfelelő mértékben a cukorszinted, úgy elkerülhetetlen az inzulin pótlása. Ennek formáját és adagolását diabetológus állapítja meg.

Az esetek többségében, a szülést követően a cukoranyagcsere zavart okozó hormonok „távoznak" az édesanya szervezetéből, és így ez a probléma megszűnik. Ám időnként előfordul, hogy ez az állapot tartóssá válik. Épp ezért fontos, hogy a kisbaba érkeztét követően is kerüljön sor tesztelésre.