cukoranyagcsere zavar terhesség magas vércukorszint terhességi diéta diabétesz várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandóság csodás időszakába, esetenként belopózhat valami kifejezetten negatív, sőt akár veszélyes motívum is. A vizesedés kellemetlensége és a visszerek okozta lábfájdalmak mellett, az egyik ilyen a megemelkedett vércukorszint. Természetesen nem kell egyből megrémülni, de nem is szabad félvállról venni. Segítünk eligazodni a felismerésében és a kezelésében is.

Miért alakul ki a terhességi diabétesz?

A várandóság alatt, inzulinnal ellentétes hatású hormonok is termelődnek az édesanya szervezetében. Ez önmagában még nem lenne gond, hiszen nem is érint minden kismamát a magas vércukorszint. Ez a betegség akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy inzulintermelése nem tud ezzel lépést tartani. Ekkor következik be a cukoranyagcsere-zavar.

A várandóság csodás időszakába, esetenként belopózhat valami kifejezetten negatív, sőt akár veszélyes motívum is: a megemelkedett vércukorszint Forrás: Shutterstock

Milyen jelei vannak?

A várandósság alatti diabétesz felismerése igen nehéz, mivel tünetei – melyek nem is biztos, hogy jelentkeznek - könnyen összetéveszthetőek a várandósságéval: fokozott éhség- és szomjúságérzet, valamint a gyakori vizelési inger.

A 24. hét környékén, minden terhesgondozásban részesülő kismama, kötelezően részt vesz egy úgynevezett cukorterheléses vizsgálaton. Erre éhgyomorra kell érkezni, a mérés során két vérvétel történik. Egy a megérkezés után közvetlenül, egy pedig pár órával a nagyon (!) cukros víz elfogyasztása után. Amíg mindkettő meg nem történik, nem lehet enni, ezért érdemes úgy készülni, hogy a vizsgálat végeztével legyen idő elmajszolni valamit.

A normál értékek: éhgyomorra maximum 6 mmol/l-es, a szőlőcukros víz után pedig maximum 7,8 mmol/l-es. Csökkent cukortűrő képességről beszélhetünk, ha ez utóbbi magasabb ugyan a normál szintnél, de nem haladja meg a 11,1 mmol/l-es értéket. E felett azonban már kezelésre szoruló, magas vércukorszintről beszélünk.

Kire veszélyes elsősorban?

Lényegében mind az anyára, mind a magzatra veszélyes, így kezelése elengedhetetlen. A kismamánál magas vérnyomást és úgynevezett terhességi eclampsiat – rángógörcsöket –, a kisbabánál pedig nagyobb születési súlyt és belső szerveket okozhat. Ebben az esetben kisebb eséllyel fog átférni a baba a szülőcsatornán, és így jóval magasabb a császármetszés kockázata. Nem ritka azonban a koraszülés sem. Emellett az ilyen babáknál gyakran mérnek alacsony vércukorszintet, és később nagyobb eséllyel alakul ki náluk cukorbetegség.

A terhességi diabétesz mind az anyára, mind a magzatra veszélyes, így kezelése elengedhetetlen Forrás: Shutterstock

Kezelése komoly önfegyelmet igényel

Amikor bizonyítást nyert a cukoranyagcsere zavar, a legjobb megoldás, ha változtatsz az étrendeden. Egy dietetikus segít abban, hogy a szénhidrátbeviteleddel a normál érték tartományba tereld a cukorszintedet. Figyelni kell a súlygyarapodásra – az ideális a teljes terhesség alatt a 12 kg -, és arra, hogy mikor, mit, valamint mennyit eszel. Az elfogyasztott táplálék 50%-át a rostokban és jótékony szénhidrátokban gazdag ételek kell, hogy kitegyék. A fennmaradó rész 20%-a lehet fehérje, 30%-a pedig telítetlen zsírsavakban gazdag zsírfélék – pl. halolaj, hidegen sajtolt növényi olajok.

A rendszeres és megtervezett étkezés mellett a testmozgás is segíthet a cukoranyagcsere megfelelő szinten tartásában. Természetesen, mielőtt belekezdesz a kismamatornák egyikébe, mindenképp konzultálj erről az orvosoddal.

A rendszeres és megtervezett étkezés mellett a testmozgás is segíthet a cukoranyagcsere megfelelő szinten tartásában Forrás: Shutterstock

Ha azonban a felsoroltak egyike se csökkenti megfelelő mértékben a cukorszinted, úgy elkerülhetetlen az inzulin pótlása. Ennek formáját és adagolását diabetológus állapítja meg.

Az esetek többségében, a szülést követően a cukoranyagcsere zavart okozó hormonok „távoznak" az édesanya szervezetéből, és így ez a probléma megszűnik. Ám időnként előfordul, hogy ez az állapot tartóssá válik. Épp ezért fontos, hogy a kisbaba érkeztét követően is kerüljön sor tesztelésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.