Így kell a kotyogóval tökéletes kávét főzni

Forrás: shutterstock.com -
kotyogó kávéfőző kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kotyogóst mindenki ismeri, szinte minden háztartásban megtalálható és sokan használják nap mint nap. Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogyan kell az eszközzel igazán jó kávét főzni. Pedig a titok nyitja egyszerű.

Alfonso Bialetti 1933-ban találta fel a kotyogóst, de Magyarországon csak az 1990-es években, a kávékultúra fellendülésével vált igazán ismertté. Bár a szerkezet eljutott hazánkba, a használati utasításokkal nem mindenki van pontosan tisztában.

A kotyogóssal otthon főzött kávékról általánosságban elmondható, hogy keserűek, pedig a két dolog nem jár kéz a kézben. Ennek

oka, hogy a túlnyomó többség rosszul készíti, hiszen már az sem mindegy, hogy milyen vizet töltünk az eszközbe.

Így kell otthon tökéletes kávét csinálni Forrás: shutterstock.com

minél forróbb vizet kell beleönteni.

A másik alapvető hiba, amit gyakran elkövetünk az, hogy letömjük a kávét.

Ez azért baj, mert a víz nem tudja alaposan átmosni. Fontos továbbá, hogy a kotyogóson található biztonsági szelep fölé ne kerüljön víz, másként biztosan nem lesz aromatikus a kávé. „Ha betartjuk ezeket az íratlan szabályokat, akkor akár már 1 perc 40 másodperc után kijön a kávé. Így lesz a lehető legfinomabb, mert a kotyogós minimális ideig érintkezik a gőzzel, vízzel" – mondta a barista.

A kotyogós kávé a legjobb Forrás: apaksikave.hu

A kotyogósban főtt kávé koffeintartalma magasabb,

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.