A kisbabák bőre nagyon érzékeny, ezért fontos, hogy mindig a megfelelő krémet, fürdetőt, sampont használd. Ám ezeken túl is számos rizikófaktor van, melyekre talán nem is gondolnál. Most segítünk abban, hogy babád bőre üde és puszilgatni való maradhasson.

Pelenka

Mindenképp olyat válassz, amely valóban felszívja a nedvességet és megfelelően illeszkedik kisbabád alakjához. Ezen nem éri meg spórolni, és nem csak a nyugodt éjszakák miatt. A pisi könnyen kicsípheti a baba popsiját, ami hamar remek táptalajjá válik a gombás fertőzések számára. Ne gondold, hogy csak az elhanyagoló szülők csecsemőit érintheti ez a probléma. Akár egy éjszaka elég ahhoz, hogy a pelenkát levéve egy piros, és érintésre fájó babapopsit találj. Ha megtörtént a baj, akkor próbáld a lehető legtöbb ideig szabadon hagyni a pici fenekét, és vékonyan bekenni hámosító és fertőtlenítő krémmel. Mielőtt azonban magánakciókba kezdenél, kérd a védőnő, gyermekorvos tanácsát.

Mindenképp olyan pelenkát válassz, amely valóban felszívja a nedvességet és megfelelően illeszkedik kisbabád alakjáhozForrás: Shutterstock

Pelenkázás

Amikor leveszed a pelenkát, mindig tisztítsd meg a popsiját -, ha azt érzed ez törlőkendővel nem fog menni, inkább zuhanyozd le langyos vízzel. Mindig hagyd megszáradni, sose kenj ápoló popsi krémet nedves bőrfelületre. A hintőport már nem ajánlják, mivel szárítja a kisbaba bőrét, és nem védi a nedvességtől sem.

Fürdetés

A korai időszakban semmiképp se használj olyan fürdetőket, melyek illatanyagokat, színezéket tartalmaznak. Ezek mind irritálhatják a pici bőrét. Őt egyébként sem érdekli még, hogy kék, vagy épp eper illatú-e a tusfürdője. Ám nem csupán a fürdetőre, hanem a fürdetésre is oda kell figyelni. Légy mindig gyengéd, sose használj durva szerkezetű fürdőszivacsot. Tökéletesen elegendő, ha a kezeddel mosod meg a babádat.

A korai időszakban semmiképp se használj olyan fürdetőket, melyek illatanyagokat, színezéket tartalmaznakForrás: Shutterstock

Testápolás

Alaphelyzetben erre nincs szükség csecsemők esetén, de a téli időszakban, vagy az ekcémára hajlamos picik esetén a bőr szárazságát remekül ellensúlyozhatod a fürdetőknél már említett kritériumoknak megfelelő baba testápolókkal. Sőt, egybekötheted a kellemes babamasszázzsal is.

A ruhák tisztítása

Sokan feleslegesnek gondolják, de mégis érdemes az első pár hónapban a baba ruháit külön és speciális babamosószerrel mosni. Ezzel is véded a bőrét az esetleges irritáló anyagoktól.

Amennyiben kisbabád bőrén, bármiféle elváltozást tapasztalsz – foltok, kiütések -, ne az internet segítségével állíts fel diagnózist, hanem vidd el a védőnőhöz, vagy a gyermekorvoshoz.