Ha egy túltolt feminista propagandára, vagy egy „milyen igazságtalan az élet velünk, nőkkel" dicshimnuszra számítasz, akkor nem jó helyen jársz. A női lét önmagában egy csodálatos és összetett jelenséghalmaz, melyben nagy szerepet kapnak a hormonok, no meg persze az agyunk bonyolult kapcsolódásai is. Erre remek példát ad az az a kis szösszenet, melyben egy pár fekszik este az ágyban, a férfi pedig a plafont bámulja. A nő egyből kombinálni kezd: „Biztos, már nem tetszem neki, másra gondol, szeretőt tart, nem ízlett a vacsora, utálta az esti romantikus filmet, neheztel valamiért...stb." A férfi mindeközben: „Az ott tényleg egy légy a plafonon?"

De, hagyjuk is a férfiakat, és térjünk át ránk, nőkre.

A havi gondok

Az ég felé tekintünk, és felemelt kezekkel kérdezzük; Miért? Persze tudjuk az Évás sztorit, meg ugye ennek hiányában várandósak sem lehetnénk, de mégiscsak ez az egyik legnagyobb szívás, ami igazságtalanul csak a nőket érinti. Vagy mégsem?

Kimondhatjuk, hogy a menstruáció az egyik legnagyobb szívás, ami igazságtalanul csak a nőket érinti...vagy mégsem?Forrás: Shutterstock

A jövetelét megjósolandó 1-2 nap bizony a férfiak életét is megkeseríti; az ok nélküli kiborulásaink, a túlérzékenységünk ugyanis elsősorban rajtuk csapódik le. Egy nő megérti, hogy mi zajlik le ilyenkor a másikban, a pasik azonban csak kis százalékban tudják megszokni ezt. Valljuk be őszintén, fordított helyzetben mi is kikészülnénk magunktól. Persze, van, amikor kőszikla esik le a vállunkról a foltos bugyi láttán, de többségünk simán kiegyezne évi egyszeri alkalommal is. A fájdalom és a kellemetlen együttlétek mellett ott vannak még a technikai kérdések is. Betét, tölcsér vagy tampon – no meg persze milyen méret? Milyen időközönként menjünk el a mosdóba ellenőrzést végezni? Hogyan oldjuk meg az esetleges cserét egy piknik, szabadtéri program alatt? Ezeket bár idővel hozzávetőleg kitapasztaljuk, a menstruáció a kezdeti időszakban és a testi változások alatt mindenki számára keserű 5-6 napot jelent.De oh, az a felszabadító érzés, amikor először, mindenféle feszengés nélkül fordulsz oda a kolléganődhöz, hogy halál lazán megkérdezd, van-e egy üresben parkoló tamponja... nos az felbecsülhetetlen!

Mikor végre lazán kérhetsz mástól tampontForrás: Giphy

Ugyanakkor a sok negatívum mellett, mégiscsak a havi menstruációtól – igen, leírtam ezt a végtelenül durva és gyűlölt szót - válunk lányból nővé, és ez ad egyfajta bajtársias egységet a „gyengébbik" nem tagjai között. Emiatt van a drogériákban egy egész szekció, ahol csak elvétve találkozunk férfiakkal – már a smink se kizárólag a miénk -, ahogy zavartan keresgélik a kedvesük által papírra vetett dolgokat. Az épp aktuális időszakban bátran ücsöröghetünk a kanapén, hasunkat fogva, és engedhetjük, hogy párunk kényeztessen minket, mivel a férfiak többségének bűntudata van azért, mert ezzel, hónapról hónapra csak nekünk kell szembenézni.

Szett-para

Igen, mind ismerjük azt a sztereotip női megnyilvánulást, melyben reggel a nagybetűs Nő áll a tömött szekrény előtt, és egyszerűen képtelen felöltözni, hisz nincs egy rongya se. De lássuk be, ez nem is áll olyan messze a valóságtól. A nők, azaz mi ugyanis előszeretettel vásárolunk nem csak felesleges és méretben nem megfelelő ruhadarabokat, de sok olyat is, ami csak pár másikkal kombinálva adja azt az esztétikai élményt, melyre vágyunk. Ha ezekből pár épp mosásban van, vagy nem találjuk meg, akkor jön a kiborulás és csalódottság.

,,Nincs egy rongyom se"Forrás: Giphy

Ez pedig teljességgel jogos. Ne hidd, hogy emiatt hisztigép lennél.A női ízlés sokkal ércesebb és hangulatfüggőbb, mint a másik nemé – persze kivételek mindig akadnak. Épp ezért, gyakran öltözünk át, mire megtaláljuk az adott napi tökéletes szettet.

Ide tartozik még a smink és a frizura is, ami gyakran késztet minket korai kelésre, hajnali hajmosásra, és a fürdőszoba 80%-os kapacitásának birtoklására. Ez azonban boldoggá tesz minket. Igen, ismerd csak be, hogy amikor végre meg van az aznapi tökéj outfit, szuperül áll a hajad és még az alapozás, no meg a cicavonal is remekül sikerült, szinte egyfajta eufória kerít a hatalmába. Ezektől magabiztosabbnak és mentálisan erősebbnek érezzük magunkat.

Shopping-túrák

Történjen ez barátnőkkel felvértezve egy plázában üzletről üzletre járva, vagy épp az otthon nyugalmával körbeölelve a kanapéról, ugyanakkora jelentőséggel bír. A vadászat örömét hozza el az életünkbe. Azzal, hogy megtaláljuk a régóta vágyott táskát, a szemünk színéhez már-már pofátlanul illő fülbevalót, netán belefutunk egy kihagyhatatlan akcióba, nos, ez mind sikerélményt ad. A zsákmányszerzés elégedettsége jár minket át, ahogy az új darabokkal hazafelé tipegünk vagy baktatunk, kinek mi esik jól. Ez pedig fantasztikus! Jó, persze nem egy mamut tetemét vonszoljuk magunk után a táborba, de attól ez még épp akkora jelentőséggel bír a számunkra.

Azzal, hogy megtaláljuk a régóta vágyott táskát, a szemünk színéhez már-már pofátlanul illő fülbevalót, netán belefutunk egy kihagyhatatlan akcióba - ez mind sikerélményt adForrás: Shutterstock

Girl Power

A menstruációnál – igen, ismét leírtam, szokj hozzá, mert ez a hivatalos elnevezése, bár mi nők próbáljuk cukisítani, de ez a lényegen úgy sem változtat -, tehát a menstruációnál már megszellőztettem a bajtársiasságot, ami nem csupán a Girl Power feliratú pólókban képes megnyilvánulni. A G.P. effekt megjelenik az irodai folyosón, a mosdóba futva, a közértben a diabetikus és/vagy bio szekció előtt tanácstalanul szemlélődve, a buszmegállóban télen harisnyában állva... kiteljesedéséhez pedig elegendő egy laza összekacsintás, mosolygás, vagy csupán egy pillantás.Igen, tudom, hogy mit érzel, tudom, hogy mi zajlik le benned, veled vagyok, nők vagyunk, kemények vagyunk.Vannak olyan helyzetek, amikor szinte már magunkon érezzük a Sailor Moon diáklány jelmezt, de úgy, hogy a fenék kidobós szoknyácskát nem érezzük rajzfilmbe bújtatott pornónak. Nem, ekkor egyszerűen csak mágikus erővel ruházzuk fel magunkat, és egyszerűen képessé válunk bármire. Ez csodálatos dolog!

Vannak olyan helyzetek, amikor szinte már magunkon érezzük a Sailor Moon diáklány jelmeztForrás: Giphy

Amekkora hévvel össze tudunk fogni, és együtt tudunk érezni egymással, mi nők vagyunk egymás legnagyobb ellenségei is. Ez pedig akkora hatalom, amekkorát nehezen lehet elbírni. A súlya alatt sorra roppannak össze a pletykás, kritikus és sunyi hölgyek. Bizony a nőiség útja az elesettekkel van kikövezve. Ne gondold tehát, hogy egyszerű nőnek lenni, bár ezt a fenti pár példa is remekül szimbolizálja. Ugyanakkor a létezésünk mégiscsak végtelenül könnyű; a hormonok és érzelmek vizén keresztül kell túljutnunk nap mint nap, ráadásul a legnagyobb hangulatingadozási hullámokat meglovagolva. De onnantól kezdve, hogy megtanultuk használni azt a fránya szörfdeszkát, már valóban olyan lesz az élet, mint a címet ihlető Kundera regény; nem egyszerű, mégis tartalmas, olykor könnyű döntésekkel, olykor túl nagy felelősséggel komponáló, de mindenképp értékes és folyamatosan fejlődő.