Ha a gyermeked hazudik neked, az nem azt jelenti, hogy megbuktál, mint szülő. Akkor, ha te megfelelő értékeket adsz át neki, ezek a hazugságok belső frusztrációt okoznak számára. Tehát elsősorban nem passzióból fog neked hazudni, nyomós okot fog rá találni. Sok, egyébként becsületes lurkó is füllent időnként. Nézzük meg, melyek lehetnek ezek az esetek.

1. Úgy érzi, hogy a hazugság egy egyszerű lehetőség arra, hogy megoldjon egy problémát.

Az adott pillanatban a hazugság előnye meghaladja az őszinteség erényét.

A házi feladat értelmetlen és unalmas. Ha azt mondom, hogy kész vagyok vele, akkor helyette játszhatok a barátaimmal, amit én most sokkal jobban szeretnék csinálni.  

Úgy érzi, hogy a hazugság egy egyszerű lehetőség arra, hogy megoldjon egy problémát, például hogy leckeírás helyett mehessen játszaniForrás: Shutterstock

2. Megpróbálja elkerülni a konfliktust.

Még a felnőttek is nehezen ismerik be, ha hibáztak, nehezen ismerik el, hogy valamit elfelejtettek megcsinálni. Miért lenne ez könnyebb gyerekfejjel? A konfliktus felvállalásának esélye függ az adott személy érettségétől és a fogadó vélhető reakciójától.

Félek a büntetéstől, ezért inkább nem mondom meg, hogy én törtem el azt a tányért.

3. Másképp emlékszik "az igazságra".

Tapasztaltad már, hogy egy adott dologra ketten másként emlékeztetek? Gyakran – főleg, ha az rutinszerű – bár nem csináltunk meg valamit, amit kellett volna, mégis képesek vagyunk szent meggyőződéssel kiállni amellett, hogy márpedig elvégeztük. Ez különösen igaz a gyerekekre, főként a kisebbekre, akiknek az emlékezőképességük még nem olyan fejlett.

A gyerekek emlékezőképessége még nem olyan fejlett, ezért hazudhat a miatt is, mert ő másképp emlékszik "az igazságra"Forrás: Shutterstock

Igen, biztosan rátettem a lakatot a biciklimre, nem tudom, hogy tűnhetett el – Ha minden alkalommal lelakatolja, akkor ő valóban hiheti, hogy ez most is így történt, függetlenül attól, hogy sajnos aznap épp elfelejtette.  

Mit tehetsz hát, hogy a gyermeked ne hazudjon neked?  

  • Járj elől jó példával. A gyerek mindent elraktároz, amit lát, hall, érez. Tedd a szívedre a kezedet, és mondd, hogy te sosem szoktál hazudni, netán füllenteni! Ugye? Minden szülő csak annyi őszinteséget várhat el gyermekétől, amennyi benne is megvan. Azzal, hogy előtte beteget jelentesz a munkahelyeden, miközben csak fáradt vagy és nem akarsz bemenni, ha nem is tudatosan, de arra tanítod, hogy időnként megengedett a hazugság.
  • Jutalmazd az őszinteséget. Amikor a gyerek elmondja az igazat, köszönd meg az őszinteségét, még akkor is, ha valami rosszat csinált. Sok olyan apró dolog van, amit büntetés nélkül meg lehet bocsátani, de persze a felnőtt életben erre kevés példa mutatkozik. Így lehet, hogy aznap nem nézhet este mesét, de ekkor is biztosítsd arról, hogy nagyon büszke vagy rá, amiért igazat mondott, és örülsz, hogy így nem maradt bennetek feszültség.
Amikor a gyerek elmondja az igazat, köszönd meg az őszinteségét, még akkor is, ha valami rosszat csináltForrás: Shutterstock

 

  • Tedd könnyűvé az igazmondást. Ha eleve ordítva, fenyegetően állsz elé, meg fog ijedni, és a félelem hazugságra fogja késztetni. Kérdezz nyugodtan, ne támadj, légy megértő.