Az arab országokról korábban már mi is szót ejtettünk, amikor a női jogok szempontjából legelmaradottabb és legelkeserítőbb országokról írtunk. Ám, sok hiedelem él az emberek fejében a nők helyzetét illetően, melyek távolról sem igazak az összes arab államban. Nézzük meg, hogy milyen a keleti nők valódi helyzete.

Házasság

 • Az arab országokban kötött házasságok fele még mindig a szülők akarata szerint történik. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a nők véleményét senki sem kéri ki. Az igazság az, hogy az esetek többségében a jövőbeli mennyasszony elutasíthatja a házasságot, ha nem tetszik neki a vőlegény.
Az arab országokban kötött házasságok fele még mindig a szülők akarata szerint történikForrás: AFP
 • A házassági szerződés alap részét képezi az arab házasságoknak.
 • Az arab nők ritkán kötnek házasságot más vallású férfiakkal, mert az ilyen frigy miatt, akár ki is utasíthatják a saját országukból őket. Ezzel szemben a férfiaknak több kiváltságuk van e tekintetben (is); ők magukra nézve következmények nélkül vehetnek el keresztény vagy akár zsidó nőket is. Ám, ebben az esetben a feleségek nem kaphatnak állampolgárságot, és válás esetén a gyerekeket automatikusan az apjuknak ítélik.
 • A legtöbb arab országban 18 éves kortól házasodhatnak, de egyes helyeken még mindig népszerű a fiatalkorúak esküvője – például Szaúd-Arábiában, Jemenben.

Esküvői szertartások

 • A hagyományok különböző országokban változnak, de egy arab menyasszony és vőlegény elkülönítik az esküvőjüket.
 • Sok arab országban hagyomány az úgynevezett "női esküvő", mely során a teremben csak a mennyasszony és a női vendégek vannak jelen. Ez remek alkalom arra, hogy megmutassák a méregdrága ékszereiket, designer cipőiket és a csodás estélyi ruhákat, hiszen ezeket leggyakrabban eltakarja a fátyol. Ezen az eseményen a férfiak nem vehetnek részt, a kiszolgáló személyzet tagjai is mind nők. Amennyiben férfi énekest, zenészt hívnak meg, úgy ő egy másik szobában lép fel, a nagyteremben pedig a hölgyek kivetítőn nézhetik az előadást.
Sok arab országban hagyomány az úgynevezett "női esküvő", mely során a teremben csak a mennyasszony és a női vendégek vannak jelenForrás: AFP
 • Az újdonsült férj érkezését előre bejelentik, hogy a részt vevő nők illendően elfedhessék magukat. Amennyiben a férj testvéreivel, édesapjával érkezik, úgy az arára is kerül egy fehér abaya, hiszen őt férje rokonai sem láthatják teljes valójában és pompájában.
 • Nem csupán az alkohol, de az azzal kapcsolatos dolgok is tilosak az esküvőn – beleértve a boros- és pezsgőspoharakat is.

Többnejűség

 • A legtöbb házasság monogám. Nem minden arab ember engedheti meg magának, hogy több felesége is legyen. Ennek oka pedig általában az anyagiakban keresendő. A vallás lehetővé teszi számukra, hogy legfeljebb 4 feleségük lehessen, de ebben az esetben mindegyiküknek házat kell biztosítani, és egyenlő mennyiségű ajándékot, figyelmet, ékszert... stb. kell adni. A több feleség így csupán a nagyon gazdagok kiváltsága.
 • Az első házasság a legfontosabb. Nem számít, hány felesége van egy embernek, az első a "nagy" házasság, és az első feleség a „rangidős".
 • Az új kiszemeltet a többi feleségnek kérdezés és ellenkezés nélkül el kell fogadnia. Ennek betartása nem igen okoz nehézséget, hiszen a legtöbb esetben a feleségek különböző házakban élnek, és csak igen ritkán találkoznak egymással.
A vallás lehetővé teszi az arab férfiak számára, hogy legfeljebb 4 feleségük lehessen, de ebben az esetben mindegyiküknek ugyanazt az életszínvonalat kell biztosítaniForrás: AFP

Válás

 • A régi hagyomány szerint annak a férfinak, aki szeretne elválni, elég háromszor egymás után kimondania, hogy „elválok". Ezután a feleségnek még egy bizonyos ideig a házában kell maradnia, hogy lássa, nem terhes. Ez alatt a várakozási idő alatt, a férj még visszakozhat, elegendő kimondania azt, hogy „visszaviszlek". Azonban, ha már háromszor akart ugyanattól a feleségtől elválni, többé nem veheti el újra.
 • Egy nő akkor kérheti a házasság felbontását, ha férje nem biztosítja számára a megfelelő életszínvonalat – az arab férfi nem virággal, hanem drága ékszerekkel kell, hogy kifejezze szeretetét, szerelmét. Ezeket az eseteket a bíróság alaposan kivizsgálja, és általában engedélyezi a válást.
 • Ha azonban a nő, más okból kifolyólag szeretne elválni, azt csak az esetek nagyon kis százalékában hagyja jóvá a bíróság.

Női jogok a mindennapokban

 • Az Egyesült Arab Emírségben heti egyszer minden strand, aquapark és szépségszalon csak a nők számára látogatható. Ezen a napon akkora a tömeg mindenhol, hogy szinte alig lehet elférni, hiszen az arab nők nagyon élvezik ezt a fajta egynapos szabadságot.
Az Egyesült Arab Emírségben heti egyszer minden szépségszalon csak a nők számára látogatható, ilyenkor hatalmas a tömegForrás: AFP
 • Az arab feleség azonban mindent csak férje engedélyével tehet – így engedélyt kell kérni például ahhoz is, hogy elmehessen valahová.

Ruhák  

 • Az arab nők imádnak divatosan öltözködni, sőt, nem ritka, hogy miniszoknyát is felvesznek. De ha vendégek érkeznek hozzájuk, vagy kilépnek az utcára, el kell fedjék magukat – ez sok esetben az arcukat is takaró bő ruhát jelenti.
 • Kuvait az egyetlen olyan arab ország, ahol a nők szabadon öltözködhetnek, de még itt is meg van határozva, hogy az öltözéküknek szerénynek és visszafogottnak kell lennie.
 • A ruházat kérdésében, Jemen és Szudán a legszigorúbb. Itt a nőknek olyan fekete ruhát kell viselniük, amely teljesen elrejti őket, a fejük tetejétől egészen a talpukig.
Jemenben és Szudánban a nőknek egész alakjukat elrejtő fekete ruhát kell viselniükForrás: AFP

Oktatás és munka

 • Nincs megtiltva, hogy egy nő tanuljon, sok lány még külföldi felsőoktatási intézményekbe is mehet. Jordániában például a nők csupán 14%-a írástudatlan, az Egyesült Arab Emírségben pedig a lányok 77%-a főiskolára jár.
 • A háztartás vezetése csak a nők dolga, ebben a férjük egyáltalán nem segít. Ám, a gazdagabbak esetén, ezt a szolgálók végzik, a nők feladata csupán a gyermekszülés, csecsemőgondozás és a gyermekek nevelése.
 • A közhiedelemmel ellentétben létezik női karrierpálya is. Az Egyesült Arab Emírségben például a vezető pozíciók 2%-át, az igazgatási pozíciók 20%-át és az ország munkavállalóinak 35%-át a nők teszik ki, sőt, akár rendőrként is dolgozhatnak. Az Abu Dhabi tőzsdén a befektetők 43%-a is nő. Tunéziában a parlament több mint 26%-a női képviselőkből áll.