Geréb Ágnest két év tényleges fogházbüntetésre ítélték, miután két általa levezényelt otthonszülésnek is tragédia lett a vége. Az anyák eddig még sosem szólaltak meg, az egyik azonban most kivételt tett: neki 2003-ban születtek ikrei, ám az egyik oxigénhiányos állapotban jött világra, és fél évvel később meghalt.

Geréb Ágnest két év tényleges fogházbüntetésre ítélték, és 10 évre eltiltották a hivatásától a többi között azért, mert 2003-ban egy otthonszülés során hiba történt: az ikrek közül csak az egyik gyermek született egészségesen. A második baba nem lélegzett, mire sikerült helyreállítani a légzését, és mire kiérkeztek a mentők a pici maradandó károsodást szenvedett, mely fél évvel később a halálához vezetett.

Andrea 2003-ban szülte meg ikreit Geréb Ágnes segítségévelFotó: Polyak Attila - Origo

Az ikrek édesanyja eddig még soha nem szólalt meg az esetről, ezúttal azonban kivételt tett, és interjút adott a 444-nek. Andrea minden orvosi vizsgálaton részt vett, az egész terhessége teljesen problémamentesen zajlott. Geréb Ágnessel egy film kapcsán ismerkedett meg, és eldöntötte, otthon akarja világra hozni gyermekeit. Az ultrahangos vizsgálaton az orvos nem látott akadályát az otthonszülésnek Andrea elmondása szerint. „December 24-én hajnalban, éjfél körül indult meg a szülés, elég hosszú vajúdás volt, de első szülés volt, azt gondolom, ez teljesen természetes. Ági mindenképpen kérte, hogy két bába legyen" – kezdett bele a történetbe Andrea, hozzátette, végül négy szaksegítség volt a szülésnél. Bendegúz megszületése után teljesen váratlanul romlott a szívhangja a még pocakban lévő kisbabának, és nekem nem voltak méhösszehúzódásaim" – mondta az anya, aki ezek után oxitocint kapott, és megszületett Barnabás is. Azonnal telefonáltak a mentőknek, míg valaki más pedig ballonozta a picit. „Teljesen nyugodtak voltak, én azt éreztem, abszolút tudják, hogy mi a teendő" – tette hozzá az anya, aki szerint a pánik akkor indult, amikor megjelentek a mentősök. „Azt gondolom, hogy ha az Ágiék mindazt nem teszik meg, amit a mentő megérkezéséig megtettek, akkor lehet, hogy azt a fél évet sem élte volna meg a kisbaba. Nem gondolom, hogy a mentősök mentették meg, pláne úgy, hogy érdekes módon utána már nem volt kapkodás, simán megvárták a másik mentőt, sőt, még az én mentőmet is megvárták. Senki nem sietett, esett a hó, a mentősök hólabdáztak" –emlékszik vissza gyermekeinek születésére Andrea. Azt állítja, a kórházban az orvos azt javasolta, hagyják ott a másik gyermeket.Ránk nézett és azt mondta: Menjenek nyugodtan haza. Van egy egészséges gyermekük, őt meg hagyják itt. Mindenki ezt csinálja" – számolt be Andrea. Ezután kórházról kórházra jártak, de az anya elmondása szerint miután meghallották, hogy otthon született, nem túl sokat kommunikáltak velük az orvosok, kivéve egy helyen, ahol közölték velük, hogy éber kómában van a kisfiuk, aki végül fél év után meghalt. Azt gondolom, hogy én lehetnék az, aki azt mondja, igen, ez Ági felelőssége" – mondta az anya, de hozzátette, Geréb Ágnes sosem ígérte neki, hogy minden rendben lesz, csak hogy a tudásához mérten mindent meg fog tenni. „Ennél kompetensebb emberrel szülni, hát nem tudom, ki tud. Nyilvánvalóan itt meghalt két kisbaba, ami nagy tragédia, amit nem szabad elfelejteni, de hogy ebben Áginak milyen felelőssége van, ha ez annyira egyszerű lenne, akkor miért nem zajlott le egy év alatt a per?" - mondta Andrea, aki úgy érezte, hiába tett vallomást, senkit nem érdekelt az, amit ő mondott. Andrea az első tragédia ellenére később is az otthonszülsét választotta, és ugyanúgy Geréb Ágneséket hívta: 3 egészséges gyermeke született. 

Valóban nem érdemli meg a börtönt? - A Geréb Ágnes-ügy, és ami mögötte van


A napokban megosztotta a társadalmat, de leginkább a várandós, illetve már szült nőket a Geréb Ágnes ellen született ítélet. A bábát, akit a hazai otthonszülés úttörőjeként tartanak számon, és aki a magyar általános szülészeti protokollt merte újragondolni, 2 év tényleges fogházbüntetésre ítéltek, valamint 10 évre eltiltottak hivatásától. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!