Kiskutyát? Először alaposan gondold végig a dolgot. Több szempontot is figyelembe kell venned, hiszen egy kutya nem játék, komoly felelősség, főként, ha „csak” a gyerek miatt tartanál. Természetesen nem mondjuk, hogy ne válassz tenyésztőtől, de érdemes megfontolnod, hogy menhelyről hozz el egy drágaságot.

Kutyakompatibilis vagy?

Egy kutyát legalább naponta kétszer el kell vinni sétálni, ami nem csak arra a 10 percre kell korlátozódjon, mely alatt el tudja végezni a dolgát. Mozgásra is szüksége van - akkor is, ha kertben tartod -, még egy apró testű kutyának is. Ugyanakkor a lakásban sem szabad elhanyagolni, játszani, foglalkozni kell vele, hogy boldog és teljes élete lehessen.

Ha lakásban tartanád, meg kell osztanod vele a saját életteredet. Persze lehetnek olyan helyiségek – például hálószoba –, ahová nem kap bejárást, de a szobák többségén osztozni fogtok. A szőr is kardinális kérdés lehet, ha azt hiszed, majd sosem lesz szőrös a kanapéd, a ruhád, akkor áltatod magad. De ez gyakori porszívózással, „csodahengerrel" kordában tartható.

Ha lakásban tartanád a kutyádat, meg kell osztanod vele a saját életteredetForrás: Shutterstock

 

Egy kutya pénz

A kötelező oltásokon, alapfelszerelések túl, egy házi kedvenccel bármikor történhet valami, ami miatt állatorvoshoz kell vinned. Az pedig nem olcsó mulatság.

Menhelyes vagy tenyésztős?

Amennyiben fajtatiszta, kölyökkutyát szeretnél, mindig kérj referenciát a tenyésztőtől. Fontos azonban végiggondolnod, hogy megéri-e az a rengeteg pénz, hogy a család új barátjának törzskönyve és 3 soros neve legyen. A szeretetet nem lehet pénzzel megvenni. A kutyamenhelyeken már pár hónapos csöppségeket is találsz, de a felnőtt kutyák háláját sem fogod megbánni. Minden esetben kérd a menhelyen dolgozók segítségét. Mondd el, hogy miként élsz, van-e gyereked, más háziállatod. Ők ismerik az ott lévő kutyákat, így segíthetnek a hozzád leginkább passzolót fogadd örökbe. Egy 10-14 éves kapcsolathoz erős alap kell, ezt sose feledd.

Kérd a menhelyen dolgozók  tanácsát, hogy milyen kutyát válasszForrás: Shutterstock
Nem háziállatoknak való vidék: Magyarország

A magyarországi otthonokban 2014-es adatok szerint nagyjából 1,8 millió kutya és 2,2 millió macska él - ez borzasztóan magas szám, amivel európai viszonylatban állattartás vonatkozásban Magyarország a negyedik helyen áll. A rengeteg háziállat azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a magyarok többsége felelős állattartó lenne. Bár az arányok az elmúlt évtizedekben érezhetően javultak, még ma is sokkal többen gondolnak kutyájukra egy tulajdontárgyként, mint társállatként. Olvasd tovább...

A legfontosabb azonban, hogy felelős állattartó legyél. Amennyiben olyan helyzetbe kerülsz – külföldre mész dolgozni, a kisbabád allergiás lesz a szőrére... stb.-, hogy nem tudsz tovább a gazdája maradni, keress neki új otthont, ahol épp olyan boldog élete lesz, mint nálad volt. Soha, semmi esetre se hagyd magára az utcán, ne válj kegyetlenné!

Egy fotós úgy döntött, megörökíti a menhelyen régóta csillogó szemekkel figyelő kutyák gazdira találását. A képek gyönyörűen mutatják be a hálás és boldog ebeket, no meg persze új gazdijukat. Nagyszerű lenne, ha végül az összes magányos kutyus ilyen képeken szerepelne...

Forrás: Ausra Kel Photography