különleges ritka vörös haj hajszín
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vörös haj egy genetikai mutáció során jön létre, így az emberiségnek mindössze két százaléka születik ezzel a hajszínnel. Nem is csoda, hogy misztikusnak és különlegesnek gondolták már évszázadokkal ezelőtt is, más kérdés, hogy ekkor mágián égették el őket boszorkányság miatt.
  • Genetikai mutáció

Ahogy említettük, a vörös hajszín egy genetikai mutáció következménye. Egy párnak pedig csak akkor születhet vörös gyermeke, ha mindketten hordozzák az erre való hajlamot. De még ebben az esetben is csak 25 százalék esély van arra, hogy vörös lesz a baba hajszíne. Így valószínűleg már érthető, hogy miért vannak ennyire kevesen.

Egy párnak pedig csak akkor születhet vörös gyermeke, ha mindketten hordozzák az erre való hajlamot Forrás: Shutterstock
  • Generációk

Egy gyerek 50 százalék eséllyel akkor is örökli a hajlamot, ha csak az egyik szülő hordozza a gént. Így lehet, hogy több generáción keresztül is lappang, mire végre megjelenik a mutáció, és születik egy vörös baba.

  • Mutációk találkozása

A mutációk sokszor kéz a kézben járnak, így gyakori például a vörös haj és a balkezesség találkozása. Ahogy a vörös hajat, úgy a kék szemet okozó gén is recesszív, így csak akkor jöhet elő, ha mindkét szülő hordozza. Így lett a világon a legritkább kombináció a vörös haj és a kék szem.

Nicole Kidman Forrás: Getty Images
  • Földrajzi meghatározottság

Érdekes módon a vöröshajúság a brit szigetvilágban sokkal jellemzőbb, mint bárhol máshol. Általában ezt az időjárási adottságokkal magyarázzák, hiszen a vörös hajúaknak a világos bőrük miatt a napfény nem a legjobb barátja. Angliában a népesség 6, Írországban 10, Skóciában pedig 13 százaléka vörös, ami világszinten is kiugró adat.

  • A haj jellemzői

Magának a vörös hajnak igazán érdekes jellemzői vannak. Míg a barna hajúak átlagosan 140 ezer, a szőkék pedig 110 ezer hajszállal rendelkeznek, addig a vörös hajúaknak mindössze átlagosan 90 ezer hajszáluk van. Ennek ellenére nagyon is gyakori a sűrű vörös hajkorona, hiszen a vörös hajszálak erősebbek és vastagabbak is.

A vörös hajúak bizonyos szempontból nagyon szerencsések, ugyanis sokkal később őszülnek, és egészen máshogy, mint szőke vagy barna társaik. A vörös színt okozó pigmentek nagyon erős színtartó képességgel bírnak, ezért fokozatosan veszítik el a színüket. Előbb rezessé, majd fokozatosan szőkévé alakul, és csak ezután jelennek meg az ősz hajsználak.

Julianne Moore Forrás: Getty Images

Habár az előbb szerencsésnek neveztük őket, ezeknek a különleges pigmenteknek negatívumai is vannak. Ha például hajfestésre adnák a fejüket, akkor nehéz dolguk lesz, a vörös hajat ugyanis nagyon nehezen fogják be a festékek, és sokkal jobban roncsolják is a vörös tincseket.

  • Hiedelmek

A lángszínű hajkorona bizony mindig is megihlette az embereket, hiszen ritkának, így igencsak különlegesnek számított, amitől az emberiség kezdetben rettegett. Már az egyiptomiak is úgy gondolták, hogy balszerencsét hoz a vörös hajorona, a görögök szerint pedig a vörösek haláluk után vámpírrá változnak. A késő középkorban, a babonák fénykorában nemcsak, hogy tisztátalannak tartották őket, de több tízezer vörös hajú nőt égettek el mágián boszorkányság vádjával.

  • Szexepil

A 21. század hipszeter időszakában ebből a különleges hajszínből szexepil lett. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy rengeteg fotós választotta művészi fotósorozata témájának a vörös haj szépségét.

Fotó: Maja Topčagić

Pár évvel ezelőtt egy fotós, Tristan Rodgers fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy magazint hoz létre, aminek középpontjában a vörös haj áll. A magazin a MC1R nevet kapta arra génre utalva, ami a vörös hajért felelős. A fotós korábban így nyilatkozott a szerelemprojektről: "kezd kialakulni egy újfajta trend, most óriási pozitív hype veszi körbe a vöröshajúságot, így ha valaki ki tud hozni a vörösségből valami szépet és kreatívat, az olyanokra is hatással lehet akár a világ másik végén, akik ezt még mindig átokként élik meg." A projekt igencsak kinőtte magát, igazi divat- és kultúrális magazin lett belőle, természetesen vörös modellekkel.

Egyébként a vörös férfiak sincsenek lemaradva, ők is egyre nagyobb teret kapnak a művészeti vonalon. A Red Hot Project Thomas Knights fényképész és a brit tervező Elliott James Frieze közreműködésével jött létre. A vörös hajú férfiakat szerepeltető naptárral egyébként jótékony célokra gyűjtenek pénzt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.