Ana White egy 19 négyzetméter alapterületű és 4 méter belmagasságú pótkocsit alakított át, hogy keze alatt egy csodálatos, ám igen apró alaszkai házzá alakuljon. A kis férőhely, bizony remek lehetőségeket kínált, hogy új megoldásokat fedezhessen fel, a helykihasználás jegyében.

Lakások 50 négyzetméter alapterület alatt

Ha egy kis otthonról álmodsz, vagy épp már benne élsz, és szeretnéd a legtöbbet kihozni belőle, a következő belső terek egész biztosan le fognak nyűgözni. Bizonyítják, hogy a kreatív korlátok inspiráló áttörést eredményezhetnek. Ezek a kis, még az 50 négyzetmétert sem elérő lakások olyan tökéletes és egyedi belsőépítészeti megoldásokat vonultatnak fel, amelyekkel szinte már saját személyiséget nyernek.

A cél a tágas hatás elérése volt, mely a fenti paraméterek ismeretében, igen merész elképzelésnek tűnhet. Ám Ana kihívást látott a projektben, és minden berendezést a helytakarékosság jegyében tervezett meg, választott ki.

Forrás: ana-white.com

Ezeknek köszönhető, hogy a ház közepén, egy kb. 10 négyzetméteres szabad területet sikerült kialakítania.

Forrás: ana-white.com

Ehhez azonban el kellett vetni a hálószoba ötletét, sőt, egy lehetséges galériát is. A lépcső ugyanis rengeteg helyet foglalt volna el. Így született meg a „lift-ágy" koncepciója. Teljesen leengedve kiválóan használható, de emeletes ágy funkciót is képes betölteni. Ekkor csupán félig kell leengedni, és így az alatta lévő, ággyá alakítható kanapén is könnyen elérhetővé válik. A dohányzóasztalként és tárolókként használt fakockák ebben az esetben egyfajta lépcsőként működnek. Szuper ötlet!

Forrás: ana-white.com

 

Forrás: ana-white.com

A már említett középső „üres" tér egy okos ötlettel, hip-hop étkezővé alakítható. Az egyébként szekrényajtóként funkcionáló elem egyszerűen asztallá nyitható, a már említett fakockák pedig székekké válnak. Sőt, akár két kisasztal is varázsolható belőlük, így egyszerre két különböző tevékenységet is végezhetnek az itt lakók. Döbbenetes kihasználhatóság!

Forrás: ana-white.com
Forrás: ana-white.com

 

Forrás: ana-white.com

A megemelt konyha alatti fiókok, plusz tárolási lehetőséget biztosítanak, ezzel is rengeteg szabad területet biztosítva. Ezen a vonalon haladva találunk egy kisszekrényt, mely a lépcső felett került elhelyezésre. Ez egy kétoldalas tárolóegység: az alsó kisebb polcok mellett, a hátulján van két nagyobb polc is, melyeket oldalra húzva lehet használni a konyhából.

Forrás: ana-white.com

 

Forrás: ana-white.com

Ehhez hasonló megoldást találunk a konyhából nyíló fürdőben is. A zuhanyzó felett lóg egy ruhák tárolására alkalmas szekrény, ami elcsúsztatható a tisztálkodás idejére. A pici helyiség egyik végében a vécé, a másikban pedig a zuhanyzó kapott helyet.

A ház, ami kevesebb mint 20 négyzetméter, mégis tágas – Maximális helykihasználásForrás: ana-white.com

A konyhában van hűtő, mosogató, de elfér egy mikrohullámú sütő, egy indukciós főzőlap, valamint van hely egy mosó-, szárítógépnek - az egyik pult könnyedén betolható a fürdőbe, így biztosítva a sarokban helyet ennek a háztartási gépnek.

Nézd meg videón is!