A tejhab gyakorlatilag nem más, mint a tej melegítésének és gőzölésének csodás végeredménye. A baristák egész biztos, hogy azon az állásponton vannak, hogy kemény és dús tejhabot csak kávézókban tudnak a kávénkra varázsolni. Nos, ez egyrészt igaz, másrészt ma már nem lehetetlen a reggeli, vagy épp délutáni feketénket ezzel a „szépséggel” díszíteni.

Az emberek egyik fele imádja, a másik pedig ki nem állhatja; a tejhab nem csak a cappuccinók kiváltsága. A tejhabot elsősorban valóban az eszpresszó alapú kávékhoz szokták használni, de akár egy finom kakaó alapját is képezheti.

A tejhab nem csak a cappuccinók kiváltságaForrás: Shutterstock

Bevallom, én igazi koffeinfüggővagyok, napi 3-4 kávét minimum elfogyasztok. Ami jó pár évvel ezelőtt igazi kiívásnak tűnt, az ma már játszi könnyedséggel megugorható léc; kávézó minőségű kávét készíteni otthon. Lássuk hát a tejhab készítésének trükkjeit.

A legegyszerűbb

Vegyél olyan kávéfőzőt, mely egy kis tejtároló és egyfajta szivattyú közreműködésével, egy gombnyomásra csodás tejhabot varázsol a frissen lefőzött kávédra. Nyílván ez a legkényelmesebb megoldás, de egyben a legdrágább is. Egy ilyen gép 100 ezernél kezdődik.

Kapszula party

A kapszulás kávéfőzök nagyon népszerűek, hiszen kiváló aromájú kávét készítenek. Az alap gépek mellett, külső tejhabosítóval rendelkezőt is lehet venni. Egyszerűen csak feltöltjük tejjel, és míg lefő a kávé, szuper tejhabot készít.

Az alap gépek mellett, külső tejhabosítóval rendelkezőt is lehet venniForrás: Giphy

Az előző két lehetőségnél számolnunk kell a kávéba nem kerülő tej pazarlásával, hiszen egy már felgőzölt, meleg, habos maradékot nem fogunk tudni órákkal később felhasználni. A most következők esetén azonban nincs felesleg.

Kis kézi kütyü

Pár száz forintos tétel, és a leggyorsabb megoldás, ha egyszerűen veszel egy kézi tejhabosító készüléket. Lényegében úgy néz ki, mint egy mini habverő, ami kéz ceruzaelemmel működik. A tejet ekkor elő kell melegítened, de fontos, hogy ne forrald fel. Ezután egyszerűen csak beleteszed a tejhabosító végét, bekapcsolod, és lassan le-fel mozgatod. 10-15 másodperc alatt szuper kemény tejhabot kapsz, melybe már csak a lefőzött kávét kell beleöntened. Érdemes üvegbögrét, poharat használnod, hiszen az így kapott csodaszép, réteges kávékölteményt érdemes láttatnod. Én is ezt használom, a jó öreg kotyogós kávéfőző kombinációjával.

Rázd fel keményen

Találtam egy videót, amelyen egy zárható tetejű üvegbe tesznek tejet, megmelegítik, majd a mikrohullámú sütőből kivéve, az üveget lezárva, alaposan felrázzák és voilà, kész is a tejhab. Bevallom, szkeptikusan álltam a dologhoz, így ma reggel leteszteltem.

Nos, nekem egy tejhab kezdeményt sikerült csupán elérnem, de nem kizárt, hogyha a férjem rázta volna, az eredmény közelebb állt volna az ismert tejhab állagához. Mindenesetre, ha nincs más lehetőséget, egy próbát megér.

"Forrás: Thinkstock "
A kávézási szokásaid fényt derítenek az otthonod stílusára!

A kávézási szokásaid megmutatják, hogy ki vagy, ezzel együtt pedig azt is, hogy milyen otthon számodra a legideálisabb. Mutatunk négy alap kávéfogyasztó típust, és azt, hogy hozzájuk milyen otthon a legmegfelelőbb. Kávékedvelők, ezt nem szabad kihagyni!

Bármilyen tej jó?

A melegítés és a levegő bejuttatása, azaz a tejhab készítés lényegében az összesfajta tej esetén működik - a növényi alapúakat is beleértve. Azonban érdemesebb zsírosabbat választani, mivel ettől a kávé teltebbé és zamatosabbá válik.

A tejhabhoz érdemesebb zsírosabb fajta tejet használni, mert ettől a kávé teltebbé és zamatosabbá válikForrás: Shutterstock

Tejhab variációk

A reggeli kakaó is sokkal finomabb a habos tejjel, sőt, akár friss gyümölcspürét is tehetsz bele. A jegeskávé esetén sem kell lemondanod róla: a lefőzött kávét önts jégkockatartóba és tett a fagyasztóba. Készíts tejhabos tejet, majd tegyél bele 2-3 kávé-jégkockát és élvezd a langyos, habos kávéélményt.