Vannak olyan ételek, amelyeket nem szabad fagyasztani, egyszerűen azért, mert elveszítik az ízüket, vagy éppen a textúrájukat, de van, amit hűtőbe sem ajánlatos tenni. Most viszont azokat szedtük össze, amelyeknek igenis helye van a fagyasztóban, sőt, néhányukat így még praktikusabban tudjátok felhasználni a sütés-főzés során. 

  • sütemény tészta

Neked is csak hétvégén van időd süteményt sütni? Ha például kekszet, vagy amerikai stílusú cookie-t készítenél, akkor keverje be ezúttal dupla adagot, amit egy pörgős, időhiányos hétköznapon is elővehetsz, ha megkívánnád az édességet. Ezt főleg azoknak ajánljuk, akik egészséges életmódjuk, diétájuk miatt leginkább abban bíznak, amit maguk készítenek. Amikor bekeverted a tésztát, tedd egy tepsire zsírpapíron, mintha csak a sütőbe készülnének. Így tedd be őket a mélyhűtőbe, majd amikor megfagyott, mehetnek át egy zacskóba. Amikor pedig megkívánod, rakd tepsire, és süsd ki. 

Hidd el jól fog jönni egy készre gyúrt sütitészta, amit csak elő kell kapni a fagyóbólForrás: Shutterstock
  • friss fűszerek

Habár imádjuk a szárított fűszereket is, a friss zöldfűszerek egészen más kategóriát képviselnek. Csak azt sajnáljuk, hogy nem ehetjük őket egész évben. Ha te is így vagy ezzel, akkor műanyag edényekben fagyaszd le őket. Még így is sokkal intenzívebb lesz az ízük, mint a szárított társaiknak.

  • kenyér

A kenyér egy érdekes élelmiszer fagyasztás szempontjából, ugyanis a hűtő nem tesz neki jót, a fagyasztás viszont nem okoz benne károkat. Szóval ha éppen túl sok kenyér van otthon, és csak megpenészesedne, akkor inkább tedd be a mélyhűtőbe. Egy dologra kell odafigyelni, hogy szeletelve fagyaszd le őket, így könnyedén elő tudsz venni akár pár szeletet is, amik mehetnek is a pirítóba, vagy pár percre a sütőbe. 

  • rizs

Ha túl sok köretet készítenél, nem kell kidobnod. Egy tálcán szépen egyengesd el a rizst, és tedd be a mélyhűtőbe. Pár óra múlva ezt is átrakhatod, hogy műanyag tasakba. Amikor előveszed, egy-két evőkanál vizet tegyél hozzá, és dobd be a mikróba.

Ha túl sok rizst készítettél, akkor is lehet megoldás a mélyhűtőForrás: Shutterstock
  • banán

Az amerikaik jellemzően fagyasztott banánból készítik a smoothie-kat. Egyrészt mert kellemesen hűs lesz az ital, másrészt, mert a fagyasztott banán extra krémes textúrát ad neki. A gyümölcsöt pucold meg, és attól függően, hogy mennyit szoktál használni egy smoothie-hoz, egészben, vagy félbevágva fagyaszd le. Attól függően, hogy mennyi hely van a hűtőben, műanyag dobozban vagy zacskóban, zárható tasakban.

  • bor

Ha gyakran főzöl, te magad is tapasztalhatod, hogy sokféle ételnek jót tesz a bor. Amelyik háztartásban viszont nem fogyasztanak alkoholt, könnyen megromlanak a főzéshez felnyitott borok, hiszen egy-egy ételhez maximum 1-2 dl kell. Azt ajánljuk, hogy a maradékok jégkockatartóba töltve helyezd a mélyhűtőbe, így bármikor felhasználhatod majd a főzéshez, és nem vész kárba.

Fagyaszd le bátran a főzéshez felnyitott bort!Forrás: Shutterstock
  • magvak

Nemcsak száraz, hűvös helyen, de a mélyhűtőben is jól érzik magukat a különböző magok, mint a dió, a mandula vagy éppen a mogyoró. Egyrészt nem avasodnak, másrészt pedig a jótékony hatású olajok is kiválóan megmaradnak bennük a fagyasztás ellenére is. Ráadásul nem keményednek meg annyira a mélyhűtőben sem, szinte azonnal használhatod őket. 

  • kávé

A borhoz hasonlóan a kávét is jégkockatartóban érdemes lefagyasztani. Nyáron szuper lesz elővenni, és például jegeskávéba tenni.