Ételek, amelyekről nem is gondolnád, hogy le lehet fagyasztani

Forrás: Shutterstock -
fagyasztás élelmiszer bor kávé fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan ételek, amelyeket nem szabad fagyasztani, egyszerűen azért, mert elveszítik az ízüket, vagy éppen a textúrájukat, de van, amit hűtőbe sem ajánlatos tenni. Most viszont azokat szedtük össze, amelyeknek igenis helye van a fagyasztóban, sőt, néhányukat így még praktikusabban tudjátok felhasználni a sütés-főzés során. 
  • sütemény tészta

Neked is csak hétvégén van időd süteményt sütni? Ha például kekszet, vagy amerikai stílusú cookie-t készítenél, akkor keverje be ezúttal dupla adagot, amit egy pörgős, időhiányos hétköznapon is elővehetsz, ha megkívánnád az édességet. Ezt főleg azoknak ajánljuk, akik egészséges életmódjuk, diétájuk miatt leginkább abban bíznak, amit maguk készítenek. Amikor bekeverted a tésztát, tedd egy tepsire zsírpapíron, mintha csak a sütőbe készülnének. Így tedd be őket a mélyhűtőbe, majd amikor megfagyott, mehetnek át egy zacskóba. Amikor pedig megkívánod, rakd tepsire, és süsd ki.

Hidd el jól fog jönni egy készre gyúrt sütitészta, amit csak elő kell kapni a fagyóból Forrás: Shutterstock
  • friss fűszerek

Habár imádjuk a szárított fűszereket is, a friss zöldfűszerek egészen más kategóriát képviselnek. Csak azt sajnáljuk, hogy nem ehetjük őket egész évben. Ha te is így vagy ezzel, akkor műanyag edényekben fagyaszd le őket. Még így is sokkal intenzívebb lesz az ízük, mint a szárított társaiknak.

  • kenyér

A kenyér egy érdekes élelmiszer fagyasztás szempontjából, ugyanis a hűtő nem tesz neki jót, a fagyasztás viszont nem okoz benne károkat. Szóval ha éppen túl sok kenyér van otthon, és csak megpenészesedne, akkor inkább tedd be a mélyhűtőbe. Egy dologra kell odafigyelni, hogy szeletelve fagyaszd le őket, így könnyedén elő tudsz venni akár pár szeletet is, amik mehetnek is a pirítóba, vagy pár percre a sütőbe.

  • rizs

Ha túl sok köretet készítenél, nem kell kidobnod. Egy tálcán szépen egyengesd el a rizst, és tedd be a mélyhűtőbe. Pár óra múlva ezt is átrakhatod, hogy műanyag tasakba. Amikor előveszed, egy-két evőkanál vizet tegyél hozzá, és dobd be a mikróba.

Ha túl sok rizst készítettél, akkor is lehet megoldás a mélyhűtő Forrás: Shutterstock
  • banán

Az amerikaik jellemzően fagyasztott banánból készítik a smoothie-kat. Egyrészt mert kellemesen hűs lesz az ital, másrészt, mert a fagyasztott banán extra krémes textúrát ad neki. A gyümölcsöt pucold meg, és attól függően, hogy mennyit szoktál használni egy smoothie-hoz, egészben, vagy félbevágva fagyaszd le. Attól függően, hogy mennyi hely van a hűtőben, műanyag dobozban vagy zacskóban, zárható tasakban.

  • bor

Ha gyakran főzöl, te magad is tapasztalhatod, hogy sokféle ételnek jót tesz a bor. Amelyik háztartásban viszont nem fogyasztanak alkoholt, könnyen megromlanak a főzéshez felnyitott borok, hiszen egy-egy ételhez maximum 1-2 dl kell. Azt ajánljuk, hogy a maradékok jégkockatartóba töltve helyezd a mélyhűtőbe, így bármikor felhasználhatod majd a főzéshez, és nem vész kárba.

Fagyaszd le bátran a főzéshez felnyitott bort! Forrás: Shutterstock
  • magvak

Nemcsak száraz, hűvös helyen, de a mélyhűtőben is jól érzik magukat a különböző magok, mint a dió, a mandula vagy éppen a mogyoró. Egyrészt nem avasodnak, másrészt pedig a jótékony hatású olajok is kiválóan megmaradnak bennük a fagyasztás ellenére is. Ráadásul nem keményednek meg annyira a mélyhűtőben sem, szinte azonnal használhatod őket.

  • kávé

A borhoz hasonlóan a kávét is jégkockatartóban érdemes lefagyasztani. Nyáron szuper lesz elővenni, és például jegeskávéba tenni.

Jane Fonda a legdögösebb 80 éves: ez a titka!http://www.life.hu/ez-zsir/20180308-jane-fonda-80-evesen-is-bombaformaban-van.htmlA vasárnap megrendezett 90. Oscar-gálán nagy feltűnést keltett Jane Fonda, aki egy fehér, testre simuló Balmain ruhában vonult fel a vörös szőnyegen. Kétségtelen, hogy a színésznő a legdögösebb 80 éves, akit valaha is láttunk! Ez Zsír!--Egészséges és könnyű recept: pácolt juhsajt salátávalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180302-recept-pacolt-juhsajt-salataval.htmlBuday Péter alternatív receptjeivel még a legkalóriadúsabb magyar fogásokat is pillanatok alatt egészségesebbé lehet varázsolni. Az egészséges életmód ugyanis nem kell hogy íztelen legyen! Sőt, a gulyáslevest, a túrós csuszát vagy éppen a töltött káposztát sem kell száműzni az étkezésükből! A Keverd újra, Buday! a finom, változatos, laktató és pénztárca barát ételekről szól! Ez Zsír!OrigoZoe Saldana elutasítja a diétákat: az egészséges életmód hívehttp://www.life.hu/ez-zsir/20180216-zoe-saldana-a-galaxis-orzoi-sztarja-az-egeszseges-eletmod-hive.htmlA galaxis őrzői forgatási napjain öt órát töltött a sminkszékben Zoe Saldana, hogy Gomorrává váljon. A sminkmesterek rémálma az ebédidő volt, amit viszont a színésznő soha nem hagyott ki, hiszen a rendszeres étkezés is része életmódjának. De mindig nagyon vigyázva kellett ennie, nehogy pár csepp leves végigfolyjon az állán, vagy lecsöpögtesse magát valamivel, az ugyanis újabb plusz órákat vett volna igénybe, hogy megfelelően kijavítsák. Ez Zsír!OrigoÉld át életed legjobb szaunázásáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180215-szaunaprogram-az-igazi-feltoltodes.htmlHa már igazán unod a telet, a hideget és a szürkeséget, akkor ne is gondolkodj tovább: neked egy kiadós szaunázásra van szükséged, hogy testileg és lelkileg is feltöltődhess! Ez Zsír!OrigoUnod a rizst és a krumplit? Ezt a köretet próbáld ki!http://www.life.hu/ez-zsir/20180208-koret-recept-hajdinabol-es-quinoabol.htmlAmi a köreteket illeti, sokan nagyon egyoldalúan étkezünk, pedig a rizs, a krumpli és a párolt zöldség hármasa hamar unalmassá válik. Éppen ezért érdemes jobban megismerkedni a gabonákkal, amelyekből fantasztikus köretek és akár egytálételek is készíthetők. Ez Zsír!OrigoAlkohol, pánikbetegség és egy 180 fokos fordulat: Sándor életmódváltásának történetehttp://www.life.hu/ez-zsir/20180201-szucs-sandor-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlSanyit többször állította az élet próbatétel elé. Amikor már nagyon mélyen volt, akkor viszont minden erejét összegyűjtve legyőzte a pánikbetegséget, leszokott a dohányzásról és az italról, elszántan és kitartóan küzdött, hogy egészséges legyen. Azóta a sport az élete, és szeretne másoknak is segíteni abban, hogy elérjék céljukat, mert ahogy mondja: "meg kell tanulnunk hinnünk magunkban!" Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.