Vannak olyan, akár minden nap tányérunkra kerülő gyümölcsök és zöldségek, amelyeket mindezidáig rosszul fogyasztottunk. Megfosztottuk őket legértékesebb hatóanyagaiktól. Mutatjuk is, hogy melyek ezek! 

Csak vékonyan  

A gyömbért nagyon vékonyan kell megtisztítani, csak a felső fás rétegtől kell megszabadítani. Szóval, ha eddig csodálkoztál azon, ha valaki azt mondta, egy kiskanállal pucold meg a gyömbért, akkor most beláthatod, hogy igaza volt. A kiskanál szélét használva, de egy kés élét is használhatod erre, nagyon szépen vékonyan tudod letisztítani a felső réteget, csakis a legfelsőt. Ezalatt a réteg alatt ugyanis már értékes hatóanyagok vannak, amelyeket kár volna a szemetesbe dobni.

Az avokádónak is közvetlenül a héja alatt van a legértékesebb része., így ennek a pucolása is hasonló elven működik. Azt jó tudnod, hogy megfelelően csak az érett avokádónál alkalmazható a módszer. Ha túlságosan kemény volt, amikor megvetted, várj még vele pár napot. Először is vágd félbe, majd a kés hegyével emeld ki a magot. Ezután ne vágd le róla a héját, hanem felül nyúlj alá az ujjaddal, ha érett, könnyedén le tudod választani.

Héjban az érték  

Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amiket valójában meg sem szabadna pucolni, ugyanis a héjuk is rengeteg vitamint, ásványi anyagot, sok esetben Omega 3-mat rejt, nem beszélve a rostokról. Pucolás helyett inkább csak alaposan mosd meg őket, vagy válassz bio alapanyagot, amit nem kezeltek vegyszerekkel.

Az uborkának például nem véletlenül a héja a legélénkebb színű, ebben a részében található a legtöbb értékes tápanyag: a vitaminok és az antioxidánsok. A krumpli héjára is az jellemző, hogy több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a zöldség többi része. A répát sem érdemes megtisztítani a héjától, ugyanis antioxidánsokat, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaz, ugyanígy az alma héja is nagyon egészséges.

Az uborka héja rengeteg a vitamint és az antioxidánst tartalmazForrás: Shutterstock

A praktikus szempontok

A gránátalma az őszi és téli szezon egyik kedvenc gyümölcse, igazi szuperétel, sokan azonban mégsem veszik, mert túl bonyolult megpucolni, és túl sok kosszal jár. Mi korábban két módszert is mutattunk, s ahogy akkor is, mi most is a fröcsögésmentes, víz alatti technikára szavazunk.