5+1 ok, amiért a gyömbér lesz a legjobb barátod télen

Forrás: Dreamstime -
gyömbér egészség tél fűszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak karakteres ízvilága miatt szeretjük a gyömbért, hanem azért is, mert a szervezetünkre elképesztően jó hatással van. És mikor máskor lenne szükség egy kis immuntunningra, mint télen és emésztést elősegítő praktikára, mint az ünnepek alatt?

1. Immunerősítés

A gyömbér valójában nem egy egyszerű fűszer, hanem gyógynövény, ami széles körben alkalmazható az immunerősítéstől az izületi gyulladás csökkentéséig. Immunerősítő tulajdonságát vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönheti. A gyömbér az A-, B-, C- és E-vitaminok gazdag forrása, és ásványi anyagokat is nagy mennyiségben tartalmaz: magnézium, foszfor, kálium, kálcium, cink és vas is található benne.

A gyömbér nagyszerű immunerősítő Forrás: Dreamstime

2. Gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás

Szinte felsorolni is alig lehet, hogy hányféle betegséget gyógyít a gyömbér. Például a menstruációs fájdalmakat is enyhíthetjük, ha a gyömbér olajával kenjük be a hasunkat. De az izületi gyulladást is kezelhetjük külsőleg, olajjal, vagy akár belsőleg, friss gyömbért fogyasztva. A téli betegségekre, influenzára, megfázásra, torokfájásra is az egyik leghatásosabb természetes gyógymód, hiszen a vírusok és a baktériumok ellen is kiválóan hat. Izzasztó hatása miatt csökkenti a lázat. Mivel természetes fájdalomcsillapító, torokfájás esetén is érdemes fogyasztani, sőt, még a köhögés elmulasztásában is segít.

Így fogyaszd!

Nagyon fontos, hogy a gyömbér héját a lehető legvékonyabban szedd le, az alatt található ugyanis a legfontosabb része. Próbáld meg egy kiskanál élével megpucolni, úgy biztosan csak a legfelső részét fogod eltávolítani. A gyömbér egyébként magában, frissen a leghatásosabb, de betegség esetén, amikor amúgyt is oda kell figyelni a folyadékpótlásra, akkor érdemes teaként megcsinálni.

3. A gyomor megnyugtatása

A gyömbér ellazítja az emésztőrendszer izmait, így pedig megelőzi a puffadást. Nagyobb étkezések után, például a karácsonyi vacsi után is egy pohár vízbe reszelj gyömbért a könnyű emésztésért. Szélhajtó hatása is kedvezően hat azokra, akik gyakran szenvednek puffadással. Komoly gyomorbántalmak, vagy akár hányinger esetén is érdemes elrágcsálni belőle egy keveset.

A gyömbér megelőzi a puffadást Forrás: Dreamstime

4. Zsírégetés

Zsírégető hatását a gyömbér a benne található csípős anyagoknak köszönheti. A gingerol és a shogaol nevű vegyületek aktiválják a gyomorban lévő hőreceptorokat, ami által fokozódik a bélműködés és a zsírégető folyamatok is beindulnak. Éppen ezért az ünnepek utáni méregtelenítésnél is nagy hasznát veszed majd.

Zsírégetés gyömbérrel - Próbáltad már?

Erős aromája miatt általában megfázásra használjuk, és a keleti ízek kedvelői is jól ismerik, ám jó, ha tudod, hogy a gyömbér még a fogyásba is besegíthet!

5. Fűszerezés

A gyömbér a karácsonyi sütemények sztárja. Mindenképpen próbálj ki egy receptet gyömbéres ízesítéssel, nem fogod megbánni. Egyébként ehhez sem feltétlenül kell a boltban kapható fűszert megvásárolnod, szinte mindegyik receptben ugyanúgy működik a friss, reszelt gyömbér is, ami sokkal karakteresebb ízvilágot hoz.

A gyömbér a karácsonyi sütés-főzés kihagyhatatlan fűszere Forrás: Dreamstime

+1. Szépségápolás

Persze, hogy még a szépségápolásban is alkamazható a gyömbér. Azonnal üdévé és frissé varázsolja az arcbőrödet. Reszelj le egy kisebb darabot, keverj hozzá pár csepp citromot, és persze a tápláló mézet se hagyd ki. 15 percig hagyd az arcodon a pakolást, majd langyos vízzel mosd le. Hidd el, tündöklő ragyogással fogja meghálálni a bőröd, amire a szürke téli napokon bizony néha nagy szükségünk van.

Valójában a tél a legjobb időszak a futásra! Eláruljuk, miért!http://www.life.hu/ez-zsir/20161115-ezert-a-tel-a-legjobb-idoszak-a-futasra.htmlGondoltad volna, hogy a hidegebb időben sokkal inkább javasolt a futás, mint a nagy melegben? A hideg hatására ugyanis a futó pulzusa lassul, így aztán könnyebb futni, hiszen kevesebb energiát használ fel szervezetünk. Ez Zsír!Thinkstock15 évesen 78 kiló volt, majd életmódot váltott Szikszai Eszter – Egészséges és csodaszép lett!http://www.life.hu/ez-zsir/20161114-szikszai-eszter-sikertortenete-eletmodvaltasrol-egeszseges-eletrol-sportrol.html„Mértékletesség, önfegyelem, rendszeresség” – mondja fogyása titkáról Szikszai Eszter, aki saját bevallása szerint mindig is duci lány volt. Tizennégy évesen drasztikus diétával fogyott 10 kilót, majd felszedett 20-at. A középiskolai évek alatt minden akaraterejével belevágott az életmódváltásba, aminek köszönhetően sikeresen lefogyott, és közben rengeteget izmosodott. Ma már saját maga is tudatos életről, egészségről, testmozgásról blogol. Ez Zsír!--A legjobb diétás édesség: répatortahttp://www.life.hu/ez-zsir/20161111-a-legjobb-dietas-edesseg-repatorta.htmlKözeledik a jól megérdemelt hétvégi csalónapod, de még nem tudod, hogy mivel lepd meg magad? Mi egy szuper répatortát ajánlunk, ami annyira nem is csalás a diétában. Mutatjuk is a receptet! Ez Zsír!--Kódolva van a génjeinkben, hogy a testmozgást vagy a fotelben tespedést választjuk?http://www.life.hu/ez-zsir/20161111-kodolva-van-a-genjeinkben-a-mozgas-szeretete.htmlA génjeink a felelősek azért, hogy a szabadidőt az edzőteremben vagy a fotelben hátradőlve szeretjük-e tölteni – állítja egy friss tanulmány. Ez Zsír!ThinkstockA repceolaj lenne a csodaszer a hasi zsír ellen? http://www.life.hu/ez-zsir/20161109-a-repceolaj-a-csodaszer-a-hasi-zsir-ellen.htmlUgye te is minden évben felfigyelsz a csodálatos sárga színével pompázó, óriási táblákban virágzó repcére? Nemcsak a látványa elképesztő, az élettani hatásai is bámulatosak. Itt az ideje újra felfedezni a repcét! Ez Zsír!ThinkstockSokkoló látvány! A világ 15 legerősebb gyerekehttp://www.life.hu/ez-zsir/20161102-a-vilag-15-legerosebb-legizmosabb-gyereke.htmlAhogy járni tudtak, már el is kezdtek edzeni, sőt akad olyan is köztük, akire az apja már a bölcsőben is súlyokat helyezett, hogy időben elkezdhesse erősíteni az izmait – ők a világ legerősebb gyerekei. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.