Szinte már napsütötte tavaszi délelőtt találkoztam két fiatal, ám annál tehetségesebb építésszel, Petőcz-Tóth Anikóval és a Junior Príma díjas Csizmadi Péter DLA-val. Bevallom, közvetlenségük, nyitottságuk és kedvességük engem is meglepett. Szinte mindenhová odabiggyeszthettem volna címkeként, hogy „nevetett", „hangosan felnevetett", „mosolygott". Ehelyett azonban inkább arra kérlek, kedves Olvasó, hogy pihenj meg pár percre, és légy részese egy álom megvalósulásának, valamint informálódj a magyar építészet csodálatos mibenlétéről, vagy épp nem létéről.

A Reload Építész Stúdió alapítói mindketten 2004-ben, a Pécsi Egyetemen végeztek. Az évfolyamból összekovácsolódott egy remek csapat, de végül csak Anikót és Pétert sodorta újra össze az élet, hogy 2011-ben megalapítsák saját építészirodájukat. Őket kérdeztem a kezdetekről, a jelenről és természetesen a jövőről. Ám, a beszélgetés során az építészet művészi oldaláról is meséltek nekem, mely túlnyúl a falakon, a kor adta technológián és a sajátos ízlésvilágon.

Csizmadi Péter és Petőcz-Tóth Anikó, a Reload építésziroda alapítóiForrás: Csudai Sándor/ Origo

Mikor született meg a közös építésziroda ötlete?

Anikó: A gondolat, már egészen a kezdet kezdetén megszületett. Az egyetem első évében jó barátság alakult ki kettőnk között Péterrel, és már akkor tudtuk, egyszer oda szeretnénk eljutni, hogy legyen egy saját építészirodánk. Ezt megelőzően mindketten neves építészirodákban szereztünk tapasztalatot. Péter a Zoboki és a Demeter és Társaik építészstúdióban, illetve a Tiba Stúdióban, én pedig Erick van Egeraat Budapesti irodájában dolgoztam 3 évet. Ezt követően – és miután megszületett mindkét gyermekem – döntöttünk úgy Petivel, egyébként a lehető legrosszabbkor, a válság idején, hogy megalapítjuk közös irodánkat.

Péter: Nyilván sok mindent el lehet kezdeni rögtön az egyetem után, de van egy-két hivatás, amihez jelentős tapasztalatot kell szerezni. Az építészet pontosan ilyen. A diplomázás és az iroda megalapítása között 7 év telt el. Kellett ennyi tapasztalat és gyakorlat, hogy eljussunk oda, ha valaki megkeres minket, felelősséggel tudjunk neki tervezni.

Anikó: Kicsiben kezdtük, először csak ketten. Szükségünk volt a referenciákra, így a cél érdekében rengeteget dolgoztunk. A Reloadot akkor indítottuk el, amikor sorra mentek tönkre az építészirodák. Szóval ez egy bungee jumping volt. Mostanra viszont összeállt egy jól összeszokott, lendületes csapat, és nagyon sok elégedett építtető ajánl minket tovább.  

Mi volt az első közös munkátok?

Anikó: Egy picike családi ház volt, amit egy nagyon szimpatikus családnak terveztünk. Akkor még nem igazán voltak referenciamunkáink, mégis ajánlás útján találtak meg minket.

Péter: Érdekes a kontraszt, az első 150 négyzetméteres családi ház, és a most tervezés alatt lévő 20 000 négyzetméteres lakópark között. Sok mindent elértünk ez alatt a 7 év alatt.

Forrás: Csudai Sándor/ Origo

Mi alapján döntitek el, hogy egy megbízást elvállatok-e, vagy sem?

Péter: Ezt nehéz megfogalmazni, de nem elsősorban a dizájn határozza meg, hogy el tudunk-e vállalni egy-egy felkérést. Az első, megbízóval történő személyes találkozó alkalmával a kémia vagy kialakul, vagy nem. Érezzük, hogy tudunk-e együttműködni, látjuk-e azt a továbblépési lehetőséget, ami elengedhetetlen a közös munkához.

Ez teljesen érthető, hiszen az építészet maga is egy művészeti ág, és nyilván egy művész sem tud úgy dolgozni, hogy az ellentétes az ő gondolatiságával.

Anikó: Így van, még akkor sem vállaltunk el mindent, amikor alig-alig voltak felkérések. Nincs egy olyan munkánk se, amit ne vállalnánk, amire ne lennénk büszkék.

"A tervezés egy intenzív folyamat, ami alatt az építtetővel egymást inspiráljuk" – Petőcz-Tóth Anikó.

Volt olyan a pályafutásotok alatt, hogy a megrendelő elfogadta a tervet, elkészült a ház, eltelt némi idő és úgy éreztétek, hogy az adott projektből többet is ki lehetett volna hozni?

Péter: Ó, folyamatosan ezt érezzük, de nem azért, mert elégedetlenek lennénk az eredménnyel, hanem mert még jobbá akarjuk tenni.

Anikó: Kettőnk közül inkább én vagyok az a típus, aki nem tudja abbahagyni; számomra nincs olyan, hogy elég jó, most itt befejezhető. Szerintem ez minden művészeti ágban így van. Minden csiszolható, fejleszthető még egy kicsit. Én nehezen teszem le a ceruzát. Nagyon jól kiegészítjük egymást Péterrel ilyen tekintetben, mert ő tudja, hogy valamit mikor kell elengedni, mikor van kész. Az építtetők egyébként hamarabb elengedik. Mi még a jóváhagyás után is dolgozunk rajta egy kicsit.

Péter: Picit olyan ez, mint egy film befejezése. A film éppen abban a pillanatban ér véget, amikor minden kisimult, de amikor elindulsz haza, elkezded továbbgondolni a sztorit. Ettől a kész film nem lesz rosszabb, de tudod, hogy rengeteg más megoldás is szóba jöhetett volna, amit gondolatban újra és újra végigjátszol.

Forrás: Csudai Sándor/ Origo

Találni a portfólióprojektjeitek között, kvázi nem létező épületeket. Ilyen például a Budapest Sky, ami egy fővárosi felhőkarcoló terve.

Péter: Van, hogy kicsit eljátszunk a gondolattal, kilépünk a komfortzónánkból, a valóságból: kötöttségek nélkül, mit lehetne koncepcionális szempontból megalkotni. Van egy gondolkodásmód, amire aztán születik egy válasz. Az ilyen tervek mögött nincs konkrét befektetői cél, csak elgondolkodunk jártunkban, keltünkben. Ilyenkor csak magunknak kell megfelelnünk.

Anikó: Ezekben az esetekben általában eldöntjük, hogy akkor ezzel foglalkozunk egy hetet, vagy maximum kettőt. De aztán persze mindig, mert ezt is épp olyan nehéz letenni, mint a valós megbízásokat. Van egy kis listánk arról, hogy mik azok a témák, helyszínek, projektek, amikkel - ha lesz egy kis szabadidőnk - szívesen foglalkoznánk. 

Péter: De időnk szerencsére nincs. Érdekes egyébként az építészet, amikor nincs semmi kötöttség, akkor a legnehezebb tervezni.

Budapest SkyForrás: rla.hu

Nézd meg, mik lehetnek a mai kor nagy építészeti hazugságai. Lapozz!