A fogyás - akár csak pár kiló erejéig – szinte mindenkit foglalkoztat. Ebből a témából szinte már Dunát lehetne rekeszteni, nem csak az interneten és sajnos nem csak szakértőktől. Sok tévhit él az emberek fejében a fogyókúrával kapcsolatban. Ezek közül leplezünk le most hetet.

 

 1. A fogyás csak akaraterő kérdése    

A súlyvesztést az életmód és a genetika is befolyásolja. Csak az akaraterőre támaszkodva vesztettél. Az egyetlen módja annak, hogy fenntartsd a változást, az a testtel való személyes együttműködés.

2. Fogyni egy csodaszerrel  

A testsúlycsökkentő tabletták általában hatástalanok. Amikor egy címke azt ígéri, hogy életmódbeli változtatások nélkül fogyhatsz, az jobb esetben hazugság. Rossz esetben káros az egészségedre.

Óvatosan bánj a különböző fogyasztószerekkel!Forrás: Shutterstock

3. A fogyás lineáris folyamat  

A súlyod akár egy napon, egy héten belül is ingadozhat, attól függően, hogy a szervezeted épp mennyi vizet tárol, vagy épp milyen típusú ételeket fogyasztottál. Az egészséges, hosszú távú súlycsökkenés nyomon követése összességében csökkenő tendenciát mutat majd, mínuszos és stagnáló időszakokkal tűzdelve.

4. A fogyókúra lelke a koplalás  

Az éhezéssel hirtelen elérhetsz némi súlyvesztést, de hosszú távon csak összezavarod a szervezetedet. Egyrészt megvonod tőle a szükséges tápanyagokat, másrészt tartalékolásra bírod. Egy ilyen hirtelen jött és drasztikus változás ugyanis az éhezés érzetét kelti, a tested pedig „ragaszkodni" kezd a korábban felhalmozott tartalékaihoz.

A koplalásnak hosszú távon kifejezetten káros hatásai lehetnekForrás: Shutterstock
Fogyj észrevétlenül – Apró és könnyen betartható tippek
Röpködnek a fejed felett a különböző fogyókúrás irányzatok, pedig nem kell drasztikusan megváltoztatni az életedet ahhoz, hogy pár kilótól kényelmesen megszabadulj. Mutatjuk hogyan!

 

 5. A szénhidrátok hizlalnak csak igazán    

Bizonyos szénhidrátok csökkentése - különösen a cukor - segít a fogyásban, de a jótékony szénhidrátokra fogyókúra és az egészséges életmód alatt is szükséged van. Étrendedbe elsősorban a nem keményítőtartalmú zöldségeket érdemes megtartanod: kevesebb tészta, több zöldbab.

6. A zsír, maga az ördög  

A zsírokat teljes mértékben száműzni nagy felelőtlenség, és hosszabb távon egészségromláshoz vezethet, hiszen több vitamin is csak zsírokban oldódik. Ahogy vannak jó és rossz szénhidrátok, úgy vannak jó és rossz zsírok is. Itt már korábban részletesen írtunk róluk.

A telítetlen zsírsavakban gazdag ételek jó hatással vannak szervezetedreForrás: Shutterstock

7. A fogyókúra hatékony  

A különböző diéták többsége ugyan hirtelen megadják a kellő súlyvesztést, de hosszú távon semmit sem érnek, sőt. Az előírt időtartam után, az emberek többsége visszatér a régi étkezési szokásaihoz, mellyel gyakran akár többet is visszaszedhetnek, mint amennyit leadtak. A tartós eredmény az életmódváltásban van.