Fogyókúrás tévhitek - Lerántjuk a leplet!

Forrás: Shutterstock -
diéta leleplezés tévhitek fogyókúra súlyvesztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogyás - akár csak pár kiló erejéig – szinte mindenkit foglalkoztat. Ebből a témából szinte már Dunát lehetne rekeszteni, nem csak az interneten és sajnos nem csak szakértőktől. Sok tévhit él az emberek fejében a fogyókúrával kapcsolatban. Ezek közül leplezünk le most hetet.

1. A fogyás csak akaraterő kérdése

A súlyvesztést az életmód és a genetika is befolyásolja. Csak az akaraterőre támaszkodva vesztettél. Az egyetlen módja annak, hogy fenntartsd a változást, az a testtel való személyes együttműködés.

2. Fogyni egy csodaszerrel

A testsúlycsökkentő tabletták általában hatástalanok. Amikor egy címke azt ígéri, hogy életmódbeli változtatások nélkül fogyhatsz, az jobb esetben hazugság. Rossz esetben káros az egészségedre.

Óvatosan bánj a különböző fogyasztószerekkel! Forrás: Shutterstock

3. A fogyás lineáris folyamat

A súlyod akár egy napon, egy héten belül is ingadozhat, attól függően, hogy a szervezeted épp mennyi vizet tárol, vagy épp milyen típusú ételeket fogyasztottál. Az egészséges, hosszú távú súlycsökkenés nyomon követése összességében csökkenő tendenciát mutat majd, mínuszos és stagnáló időszakokkal tűzdelve.

4. A fogyókúra lelke a koplalás

Az éhezéssel hirtelen elérhetsz némi súlyvesztést, de hosszú távon csak összezavarod a szervezetedet. Egyrészt megvonod tőle a szükséges tápanyagokat, másrészt tartalékolásra bírod. Egy ilyen hirtelen jött és drasztikus változás ugyanis az éhezés érzetét kelti, a tested pedig „ragaszkodni" kezd a korábban felhalmozott tartalékaihoz.

A koplalásnak hosszú távon kifejezetten káros hatásai lehetnek Forrás: Shutterstock

Fogyj észrevétlenül – Apró és könnyen betartható tippek

Röpködnek a fejed felett a különböző fogyókúrás irányzatok, pedig nem kell drasztikusan megváltoztatni az életedet ahhoz, hogy pár kilótól kényelmesen megszabadulj. Mutatjuk hogyan!

5. A szénhidrátok hizlalnak csak igazán

Bizonyos szénhidrátok csökkentése - különösen a cukor - segít a fogyásban, de a jótékony szénhidrátokra fogyókúra és az egészséges életmód alatt is szükséged van. Étrendedbe elsősorban a nem keményítőtartalmú zöldségeket érdemes megtartanod: kevesebb tészta, több zöldbab.

6. A zsír, maga az ördög

A zsírokat teljes mértékben száműzni nagy felelőtlenség, és hosszabb távon egészségromláshoz vezethet, hiszen több vitamin is csak zsírokban oldódik. Ahogy vannak jó és rossz szénhidrátok, úgy vannak jó és rossz zsírok is. Itt már korábban részletesen írtunk róluk.

A telítetlen zsírsavakban gazdag ételek jó hatással vannak szervezetedre Forrás: Shutterstock

7. A fogyókúra hatékony

A különböző diéták többsége ugyan hirtelen megadják a kellő súlyvesztést, de hosszú távon semmit sem érnek, sőt. Az előírt időtartam után, az emberek többsége visszatér a régi étkezési szokásaihoz, mellyel gyakran akár többet is visszaszedhetnek, mint amennyit leadtak. A tartós eredmény az életmódváltásban van.

Ételek, amelyekről nem is gondolnád, hogy le lehet fagyasztanihttp://www.life.hu/ez-zsir/20180309-nem-gondolnad-de-ezeket-az-eteleket-le-is-lefagyaszthatod.htmlVannak olyan ételek, amelyeket nem szabad fagyasztani, egyszerűen azért, mert elveszítik az ízüket, vagy éppen a textúrájukat, de van, amit hűtőbe sem ajánlatos tenni. Most viszont azokat szedtük össze, amelyeknek igenis helye van a fagyasztóban, sőt, néhányukat így még praktikusabban tudjátok felhasználni a sütés-főzés során. Ez Zsír!OrigoKeresztes Ildikó szeretne fogyni néhány kilót, rendszertelen életmódjában látja a hibáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180307-keresztes-ildiko-szeretne-fogyni-nehany-kilot-rendszertelen-eletmodjaban-latja-a-hibat.html3-5 kilogramm felesleget érez magán Keresztes Ildikó, aki szeretne életmódot váltani. Azt mondja: saját magához képest kövérnek érzi magát. Ez Zsír!Fotó: Mudra László - OrigoNépszerű alakformáló edzéstípusok, melyek veszélyesebbek, mint gondolnádhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180227-harom-nepszeru-es-veszelyes-alakformalo-edzes-sport.htmlNe gondold, hogy most az extrém sportokról lesz szó. Az adrenalin függőségre vágyok, sajnos nem jó helyen járnak. Kíváncsi ember lévén, szeretek különböző dolgokat kipróbálni, köztük több mozgásformát, sportot is. A gumiszalagos edzésről korábban már olvashattál. Most három, kimondottan komoly veszélyeket rejtő sportot hoztam, megfűszerezve a saját tapasztalataimmal. Ez Zsír!OrigoMindent megevett Alex Boon-Tennet, ami a keze ügyébe került, majd 44 kilót fogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180224-mindent-megevett-alex-boon-tennet-ami-a-keze-ugyebe-kerult-majd-44-kilot-fogyott.htmlAlex Boon-Tennet kényszeres evő volt, míg nem egy nap már a járás és a légzés is nehezésre esett. Úgy döntött, nem hagyja magát, gyomorműtétre jelentkezett, majd 44 kilótól szabadult meg. Ez Zsír!--Lapos hasát mutogatja Gáspár Evelin: fotóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180223-lapos-hasat-mutogatja-gaspar-evelin-foto.htmlGáspár Evelin ugyan már elérte a vágyott alakot, nem hagy fel az edzéssel: folyamatosan dolgozik testén. Ez Zsír!OrigoKiderült, mi történik a leadott kilókkal http://www.life.hu/ez-zsir/20180222-kiderult-mi-tortenik-a-leadott-kilokkal.htmlBizonyára sokat gondolkodtál azon, hogy hova lesznek azok a kilók, amelyektől sikerül megszabadulnod a fogyás során. Most kiderült! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.