2017-ben Kaposvár nyerte el az Entente Florale Europe (Európai Virágos Városok és Falvak) 2017-es versenyén a legszebb főtérnek járó különdíjat. A város a Kossuth tér épületeinek és növényzetének összhangjával érdemelte ki a rangos elismerést. Ha még soha nem látogattál el a Somogy megyei városba, itt az ideje, ahol a főtéren túl számos egyéb látnivaló is vár rád. 

Kaposvár az elmúlt évek során számos felújításon esett át: a város egyes részeit teljesen modernizálták, ugyanakkor megőrizték a történelmi emlékeket is, így igazi kirándulócélpont lehet

Kossuth tér 
A kaposvári belváros meghatározó helyszíne és látványossága a Kossuth tér. Jelentőségét nemcsak az itt található nevezetességeknek - Kossuth-szobor, Nepomuki-szobor, Erzsébet szálló, Testvérvárosi emlékkő - köszönheti, hanem a város kulturális életében játszott szerepének is. 

2003-as felújítása óta Magyarország legszebb főterei között tartják számon: 2010-ben a Fő utcával együtt elnyerte a Magyarország legszebb főtere és főutcája díjat, 2017-ben pedig az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén Európa legszebb főterévé választották.

Kossuth térForrás: Shutterstock

Dorottya-ház
A XVIII. századi barokk stíluselemeket magán viselő Dorottya-ház Kaposvár egyik apró kis ékköve, valaha az Esterházy család számára épült. 1798-ban nagy ünnepségeket rendeztek itt, Csokonai Vitéz Mihály is ekkor járt a városban, ahol tanúja volt az eseménysorozatnak. Ekkor - bár műve előszavában bevallja, sosem járt az épületben és a városban is csak egyszer - ezt a házat választotta a Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon című vígeposzának helyszínéül. A költő kaposvári látogatása előtt nem sokkal korábban itt tartották a Széchényi Ferenc főispáni beiktatását ünneplő fényes bált. Az épületet a 19. század folyamán átépítették, és egy emeletet is ráépítettek. Mai formáját a 20. századi helyreállításokat követően nyerte el. A külső falon Gera Katalin domborműve, a ház mellett pedig Csokonai Vitéz Mihály mellszobra tekinthető meg.

Dorottya-házForrás: Wikipédia

Csiky Gergely Színház
Kaposvár kulturális életében nagy szerepet játszik a város legrégibb színháza, a Csiky Gergely Színház is. A teátrum épülete - a magyarországi szecessziós építészet kiemelkedő alkotása - mára már a város egyik jelképévé vált. A színház 1911-ben nyitotta meg kapuit az egykori Búza téren, az érdeklődők először a Cigánybáró című operettet tekinthették meg. A színház terveit a „magyar Gaudínak" is nevezett Magyar Ede és Stahl József készítették. A terveket Melocco Péter budapesti vállalkozó valósította meg.

Csiky Gergely SzínházForrás: Shutterstock

Kaposvári Egyetem
Az egyetem épülete - amely modern és kissé absztrakt elemeket soroltat fel egymás mellett - a város külső területén fekszik. A bejáratnál oszlopokkal tartott hatalmas háromszöget fektettek az épület tetejére, mely mellett egy egyedien kivitelezett hengeres épület áll. Az épület megosztja az embereket, vannak, akiket kevésbé nyűgöz le, míg a modern építészet kedvelőinek határozottan tetszik.

Kaposvári EgyetemForrás: ke.hu

Rippl-Rónai Múzeum
A Fő úton található a Rippl-Rónai Múzeum. Az épület kívülről is szép látvány az előtte található szökőkúttal, mégis az igazi látnivaló belül található, állandó kiállításai ugyanis lenyűgözőek. A tárlat tartalmát már az 1860-as évektől folyamatosan bővítik. Olyan fantasztikus művészek műveit tekinthetjük meg, mint Rippl-Rónai József, Vaszary János, Zichy Mihály. Rippl-Rónai József, a stílusújító modern festészet magyarországi meghonosítója. Münchenben, majd Párizsban tanult, a magyar posztimpresszionizmus legnagyobb alakja.1908-ban vásárolta meg a Róma-villát, mely haláláig lakhelyéül szolgált. A parkkal övezett, hatszobás emeletes villa színpompás, dekoratív képek, a kukoricás-stílus létrejöttének színtere volt. A szobák a művész saját bútoraival berendezve, és több mint kilencven műalkotással, hűen tükrözik az eredeti állapotokat. Az otthoni környezet és a családi atmoszféra Rippl-Rónai művészetének állandó témául szolgált. A művészi kifejezés érdekében merész formai, stílusbeli újításokra is vállalkozott. A múzeum gazdag betekintést nyújt a művész minden festői korszakába.

Rippl-Rónai MúzeumForrás: smmi.hu

Szentjakabi Bencés Apátság Romkert

Az 1061-ben alapított bencés apátság román stílusú épületmaradványa Kaposvár legrégebbi védett műemléke. Az egykori kerengőben kialakított kőtárban szép román kori és gótikus bordaprofilok láthatók; kiszolgáló épületegyüttesében pedig Somogyi Győző festőművész magyar királyokról készített arcképcsarnoka látható. 

Szentjakabi Bencés Apátság RomkertFotó: Kovács Tibor/ bencesapatsag.smmi.hu
Deseda
A tó valamint erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt kellemes időtöltést nyújt. A Toponárhoz közeli részt főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Kaposfüredet, Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelye. A Desedát teljes egészében körbe veszik változatos túrautak, melyek járhatók kerékpárral is.