"Egyedül neki vannak olyan ruhái, amiben igazán önmagam vagyok. Ő messze több, mint egy tervező, ő személyiséget teremt" - mondta legnagyobb múzsája, Audrey Hepburn Givenchyről, a letisztult elegancia, az egyszerű vonalak, a rafinált részletek mesteréről, aki 91 évesen távozott az élők sorából. 

Hubert de Givenchy 1927. február 20-án született Beauvais-ban, Franciaországban. Felmenői között is voltak művészek, egyik nagyapja által készített faliszőnyegek díszítették például a párizsi operaházat és az Élysée-palotát. Givenchy elég korán, már tízévesen eldöntötte, hogy a divat világában akar elhelyezkedni. Nagy hatással volt rá ebben az időben a párizsi világkiállítás, ahol a francia divatházak is képviselték magukat.

Elvégezte a párizsi képzőművészeti főiskolát, közben tervezőknél gyakornokoskodott. 1952 fontos év volt, habár ekkor még csak 25 éves volt, kiadta első kollekcióját, és megnyitotta első saját szalonját. Ettől a perctől töretlen siker Givenchy életútja, imádták a stílusát, és az általa tervezett ruhákat. A letisztult elegancia, a csodás vonalvezetés, a printelt anyagok minden nőt meghódítottak. 

Audrey Hepburn & Hubert De GivenchyForrás: Getty Images

Életének meghatározó élménye volt az Audrey Hepburnnel való találkozás. A fiatal színésznő múzsává vált, Audrey pedig Givenchynek köszönhette, hogy ma nemcsak színésznőként, stílusikonként is emlegetjük. Első találkozásuk meglehetősen furcsára sikerült: Givenchyhez ugyanis 1953-ban bejelentkezett egy bizonyos Hepburn kisasszony, a tervező azonban azt gondolta, hogy az akkor már ünnepelt amerikai sztárról Katherine Hepburnről van szó. Csalódott volt, amikor az akkor még nem ismert Audrey lépett be a szalonba. Világsikert hozó filmje, a Római vakáció egyébként éppen abban az évben, nem sokkal a Givenchyvel való találkozása után jött ki. Audrey rávette végül a tervezőt, hogy legalább a régebbi kollekcióból válogathasson ruhákat. A tervezőt szépen lassan levette a lábáról az őzikeszemű, törékeny alkatú színésznő, akin természetesen csodásan álltak a Givenchy-ruhák. Kapcsolatuk rendkívül szoros barátsággá fonódott, Audrey múzsa lett, majd divatikon. Amellett, hogy a hivatalos megjelenésein is szinte kizárólag Givenchyt viselt, a filmvásznon is népszerűsítette a tervezőt. Elég csak az Álom luxuskivitelben című filmre gondolni, főleg a kis fekete ruhára.

Audrey Hepburn Givenchy által tervezett ruhákban - A Sabrina (balra) és az Álom luxuskivitelben (jobbra) című filmekbenForrás: AFP, Northfoto

Kedvenc idézeteink Hubert de Givenchytől

  • "A ruhának kell követnie a nő alakját, nem pedig a testnek követni a ruha vonalát."
  • "Minden, amire egy nőnek szüksége van ahhoz, hogy elegáns legyen, egy esőkabát, két kosztüm, egy nadrág, és egy kasmírpulóver."

Az elegancia titka, hogy az ember önmagát adja megjelenésében.

  • "Nincs olyan nő a világon, aki ne szeretne úgy kinézni, mint Audrey Hepburn."
  • "Egy nőről végső soron a frizurája árulja el, hogy valóban ismeri-e önmagát."
  • "Minden nőnek szüksége van egy tökéletes piros rúzsra."