Givenchy és Audrey Hepburn: a tervező és a múzsa, akiből divatikon lett

Forrás: AFP, Northfoto -
divattervező Givenchy Audrey Hepburn múzsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Egyedül neki vannak olyan ruhái, amiben igazán önmagam vagyok. Ő messze több, mint egy tervező, ő személyiséget teremt" - mondta legnagyobb múzsája, Audrey Hepburn Givenchyről, a letisztult elegancia, az egyszerű vonalak, a rafinált részletek mesteréről, aki 91 évesen távozott az élők sorából. 

Hubert de Givenchy 1927. február 20-án született Beauvais-ban, Franciaországban. Felmenői között is voltak művészek, egyik nagyapja által készített faliszőnyegek díszítették például a párizsi operaházat és az Élysée-palotát. Givenchy elég korán, már tízévesen eldöntötte, hogy a divat világában akar elhelyezkedni. Nagy hatással volt rá ebben az időben a párizsi világkiállítás, ahol a francia divatházak is képviselték magukat.

Elvégezte a párizsi képzőművészeti főiskolát, közben tervezőknél gyakornokoskodott. 1952 fontos év volt, habár ekkor még csak 25 éves volt, kiadta első kollekcióját, és megnyitotta első saját szalonját. Ettől a perctől töretlen siker Givenchy életútja, imádták a stílusát, és az általa tervezett ruhákat. A letisztult elegancia, a csodás vonalvezetés, a printelt anyagok minden nőt meghódítottak.

Audrey Hepburn & Hubert De Givenchy Forrás: Getty Images

Életének meghatározó élménye volt az Audrey Hepburnnel való találkozás. A fiatal színésznő múzsává vált, Audrey pedig Givenchynek köszönhette, hogy ma nemcsak színésznőként, stílusikonként is emlegetjük. Első találkozásuk meglehetősen furcsára sikerült: Givenchyhez ugyanis 1953-ban bejelentkezett egy bizonyos Hepburn kisasszony, a tervező azonban azt gondolta, hogy az akkor már ünnepelt amerikai sztárról Katherine Hepburnről van szó. Csalódott volt, amikor az akkor még nem ismert Audrey lépett be a szalonba. Világsikert hozó filmje, a Római vakáció egyébként éppen abban az évben, nem sokkal a Givenchyvel való találkozása után jött ki. Audrey rávette végül a tervezőt, hogy legalább a régebbi kollekcióból válogathasson ruhákat. A tervezőt szépen lassan levette a lábáról az őzikeszemű, törékeny alkatú színésznő, akin természetesen csodásan álltak a Givenchy-ruhák. Kapcsolatuk rendkívül szoros barátsággá fonódott, Audrey múzsa lett, majd divatikon. Amellett, hogy a hivatalos megjelenésein is szinte kizárólag Givenchyt viselt, a filmvásznon is népszerűsítette a tervezőt. Elég csak az Álom luxuskivitelben című filmre gondolni, főleg a kis fekete ruhára.

Audrey Hepburn Givenchy által tervezett ruhákban - A Sabrina (balra) és az Álom luxuskivitelben (jobbra) című filmekben Forrás: AFP, Northfoto

Kedvenc idézeteink Hubert de Givenchytől

  • "A ruhának kell követnie a nő alakját, nem pedig a testnek követni a ruha vonalát."
  • "Minden, amire egy nőnek szüksége van ahhoz, hogy elegáns legyen, egy esőkabát, két kosztüm, egy nadrág, és egy kasmírpulóver."
  • "Nincs olyan nő a világon, aki ne szeretne úgy kinézni, mint Audrey Hepburn."
  • "Egy nőről végső soron a frizurája árulja el, hogy valóban ismeri-e önmagát."
  • "Minden nőnek szüksége van egy tökéletes piros rúzsra."
Sminkmustra a párizsi divathétrőlhttp://www.life.hu/trend/20180313-sminkmustra-a-parizsi-divathetrol.htmlA párizsi divathét őrült pillanatai: a szezon legizgalmasabb, legszínesebb és legváltozatosabb divateseménye volt minden tekintetben. A sminkek káprázatosak, elgondolkoztatóak, nagyon dögösek voltak. Nézzük meg közelebbről, hogyan sminkelünk majd a következő szezonban! TrendOrigoVisszatér tinikorunk legcikibb trendje, a fogékszerhttp://www.life.hu/trend/20180309-visszater-a-90es-evek-trendje-a-fogekszer.htmlA fogékszer a 90-es évek elején jött be a köztudatba, a rap és a hiphop kultúra jellegzetességeként. Az évtized végén, illetve a 2000-es évek elején aztán egészen más stílusban, általában egy csillogó kis pötty formájában a tinidivat közkedvelt eleme lett. Jó néhány év után pedig újra feltűnt! TrendOrigoFrissítsd fel a sminktáskád: szerezd be a tavasz őrületes újdonságaithttp://www.life.hu/trend/20180312-szerezd-be-a-tavasz-legujabb-sminktermekeit.htmlLarion Oscar sminkmester elhozta nektek a legdögösebb tavaszi újdonságokat a sminkek világából. TrendOrigoTorz és eldeformálódott celeblábak: ijesztő fotók!http://www.life.hu/trend/20180308-a-legrondabb-eltorzult-celeblabfejek.htmlA vörös szőnyeg nemcsak a csillogásról szól, sokszor olyan apróságok is napvilágra kerülnek a kamerák kereszttüzében, mint az eltorzult lábfejek, amelyek bizony nem is ritkák Hollywoodban. Mutatjuk a legijesztőbbeket! Trend--Utálod a melltartódat? Ezt csinálod rosszul!http://www.life.hu/trend/20180307-utalod-a-melltartodat-ezt-csinalod-rosszul.htmlValószínűleg nincs olyan nő, aki ne átkozta volna el a melltartóját, vagy aki ne ért volna úgy haza egy hosszú és nehéz nap után, hogy első mozdulatával megszabadult ettől a praktikus, ámde sokszor nagyon is kényelmetlen ruhadarabtól. Ugye neked is ismerős? De mégis mit csinálunk rosszul? Trend--Sharon Stone 60 évesen is bombaformában van! Eláruljuk szépségtitikait!http://www.life.hu/trend/20180306-a-60-eves-sharon-stone-szepsegtitkai.htmlHollywood ünnepelt színésznője, Sharon Stone ma lett 60 éves. Ennyi idősen is bombasztikusan néz ki, ami nem is csoda, hiszen tudatosan foglalkozik magával. Eláruljuk szépségtitikait! TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.