A jó idő beköszöntével hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy pár hónap múlva ismét elérkezik a fűtésszezon. Még két héttel ezelőtt is jólesett az otthon melege, ám nem mindegy, hogy ez mennyibe került. A tavasz és a nyár a legjobb időszak arra, hogy korszerűsítsd a házadat. Mutatjuk a legjobb módszereket!

Akár felújítanál, akár építkeznél, az elkövetkezendő hónapok a legmegfelelőbbek a számodra.

Szigeteld a tetőt! 

A házak több mint felénél nincs szigetelve a tető, mely annak fényében, hogy akár 20-25%-kal is csökkentheti a hő veszteséget, ezáltal pedig csökkentheti a fűtésszámlát, igen meglepő.

A falakkal ellentétben, a tető szigetelése kisebb költségvetés mellett is megoldható, sőt, bizonyos esetekben akár te magad is elvégezheted.

Mivel szigetelj?

  • Kőzetgyapot – Remek víztaszító és hangszigetelő hatású, továbbá rosszul, vagy egyáltalán nem éghető.
  • Üveggyapot – Az előzővel szemben ára kedvezőbb, de tűzállósága csupán közepes.
  • Ásványgyapot – Rugalmas szigetelő anyag, Kiváló a hő- és vízálló hatása, remek hang- és hőszigetelő.

Felhelyezésük komoly körültekintést igényel, csak akkor fogj neki, ha a megfelelő óvintézkedéseket megtetted. Kérj tanácsot szakembertől.

Szigeteld a tetőt!Forrás: Shutterstock

A szigetelő anyagoknak legalább két rétegben kell felkerülniük, hogy 20-25 cm vastag legyen. Fontos azonban a födém és a szigetelés közé valamilyen páratechnikai réteg behelyezése. Továbbá érdemes a szigetelést álmennyezet alá rejteni, így a padlást teljes értékű térként lehet majd használni.

Napelemeket a tetőre!  

A napelemekkel csak nyerhetsz:

  • zöldenergiát használsz, mellyel óvod a környezetedet
  • csökkentheted, idővel pedig teljességgel nullára redukálhatod a kiadásaidat
  • többféle módon is felhasználhatod az így nyert energiát

A napenergia hasznosítására a tetőre szerelt napelemek szolgálnak. Lényegében a nap sugárzását alakítják át elektromos energiává. Az így felhalmozott energia vagy azonnal felhasználásra kerül, vagy egy akkumulátorban kerül eltárolásra.

A napelemek számának meghatározásakor figyelembe kell venni azok típusát, és méretét, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az adott terület napsütötte óráinak számát, intenzitását, valamint a beesési szöget sem.

Napelemekkel a tetőn csak nyerhetsz!Forrás Shutterstock

Egy teljes kihasználással működő napelempark kivitelezése hozzávetőleg 10-15 év alatt térül meg. Ez elsőre túl sok időnek tűnhet, de ezzel egyrészt növeled az ingatlanod értékét, másrészt a letelt időt követően, gyakorlatilag ingyen jutsz áramhoz.

Látszik tehát, hogy érdemes korán eszmélni, és még a szárazabb, melegebb időben gondoskodnod arról, hogy ősszel és télen kisebb költség mellett melegebb lehessen az otthonodban.