Tavaszi felújítás, házépítés - Így csökkentsd tudatosan a fűtésszámlád!

felújítás napelem cserépfedés2018 szigetelés fűtésszámla házépítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jó idő beköszöntével hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy pár hónap múlva ismét elérkezik a fűtésszezon. Még két héttel ezelőtt is jólesett az otthon melege, ám nem mindegy, hogy ez mennyibe került. A tavasz és a nyár a legjobb időszak arra, hogy korszerűsítsd a házadat. Mutatjuk a legjobb módszereket!

Akár felújítanál, akár építkeznél, az elkövetkezendő hónapok a legmegfelelőbbek a számodra.

Szigeteld a tetőt!

A házak több mint felénél nincs szigetelve a tető, mely annak fényében, hogy akár 20-25%-kal is csökkentheti a hő veszteséget, ezáltal pedig csökkentheti a fűtésszámlát, igen meglepő.

A falakkal ellentétben, a tető szigetelése kisebb költségvetés mellett is megoldható, sőt, bizonyos esetekben akár te magad is elvégezheted.

Mivel szigetelj?

  • Kőzetgyapot – Remek víztaszító és hangszigetelő hatású, továbbá rosszul, vagy egyáltalán nem éghető.
  • Üveggyapot – Az előzővel szemben ára kedvezőbb, de tűzállósága csupán közepes.
  • Ásványgyapot – Rugalmas szigetelő anyag, Kiváló a hő- és vízálló hatása, remek hang- és hőszigetelő.

Felhelyezésük komoly körültekintést igényel, csak akkor fogj neki, ha a megfelelő óvintézkedéseket megtetted. Kérj tanácsot szakembertől.

Szigeteld a tetőt! Forrás: Shutterstock

A szigetelő anyagoknak legalább két rétegben kell felkerülniük, hogy 20-25 cm vastag legyen. Fontos azonban a födém és a szigetelés közé valamilyen páratechnikai réteg behelyezése. Továbbá érdemes a szigetelést álmennyezet alá rejteni, így a padlást teljes értékű térként lehet majd használni.

Napelemeket a tetőre!

A napelemekkel csak nyerhetsz:

  • zöldenergiát használsz, mellyel óvod a környezetedet
  • csökkentheted, idővel pedig teljességgel nullára redukálhatod a kiadásaidat
  • többféle módon is felhasználhatod az így nyert energiát

A napenergia hasznosítására a tetőre szerelt napelemek szolgálnak. Lényegében a nap sugárzását alakítják át elektromos energiává. Az így felhalmozott energia vagy azonnal felhasználásra kerül, vagy egy akkumulátorban kerül eltárolásra.

A napelemek számának meghatározásakor figyelembe kell venni azok típusát, és méretét, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az adott terület napsütötte óráinak számát, intenzitását, valamint a beesési szöget sem.

Napelemekkel a tetőn csak nyerhetsz! Forrás Shutterstock

Egy teljes kihasználással működő napelempark kivitelezése hozzávetőleg 10-15 év alatt térül meg. Ez elsőre túl sok időnek tűnhet, de ezzel egyrészt növeled az ingatlanod értékét, másrészt a letelt időt követően, gyakorlatilag ingyen jutsz áramhoz.

Látszik tehát, hogy érdemes korán eszmélni, és még a szárazabb, melegebb időben gondoskodnod arról, hogy ősszel és télen kisebb költség mellett melegebb lehessen az otthonodban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.