A cement csodálatos kerti felhasználásával egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk. Most azt fogjuk megmutatni, hogy miként tud érvényesülni ez a nagyszerű anyag a lakáson belül. Nem kell tőle megijedni, hiszen a cementről és betonról elsőre mindenkinek az ipari stílus ugrik be, de lényegében bármilyen design szerves részét képezheti.

Mi is a cement?

A cement összetört és kiégetett agyag, valamint mészkő egyvelege, vízzel vegyítve lesz felhasználható állagú és ennek köszönhetően is köt meg. Nagyon sok féle változata ismert, attól függően, hogy milyen felhasználásra szánják. A legelterjedtebb a szürke és a fehér cement. A legegyszerűbb, ha az építőanyag áruházban, az eladó segítségét kéred. A cement egyébként a beton egyik fontos alkotóeleme is - sóder és víz hozzáadásával.

A cementtel való munka alkalmával, ha ügyesen tudjuk a formába önteni, nem kell attól tartanunk, hogy mindenfelé szétcseppen és megköt. Ez egészen addig igaz, míg kisebb dolgokon munkálkodunk, amik elférnek egy nejlonnal leterített asztalon. De mit lehet a lakás díszeként cementből készíteni? Nézzük!

Funkcionális és díszítő elem egyben  

Egy sima műanyag edény vagy tál, esetleg szilikonos forma segítségével könnyedén készíthetünk például a benti virágainknak kaspót, vagy épp gyertya-, illetve mécses tartót.

De lehetünk még ennél is kreatívabbak. Ha akad a lakásban olyan kéztörlő, konyharuha, amit már nem szeretnénk a továbbiakban eleve elrendeltetett módon használni, akkor mártsuk bele a cementbe, majd helyezzük egy edényre száradni és megfordítva remek ékszer-, aprópénz-, vagy épp kulcscsomótartóvá válhat. Az érdes oldalát érdemes ez kis dörzspapírsegítségével megcsiszolni, de akár le is festhetjük.

Forrás: YouTube

A cement kemény és durva hatását lágyíthatjuk, ha például üveggel kombináljuk. A száradó anyagba teszünk cserép és üvegdarabokat, vagy épp egy üvegedényt mártunk félig bele.

Sőt, akár még régi plüssállatot is belemeríthetünk, és ekkor kapunk egy cement állatkát, mely natúron hagyva vagy lefestve remek könyvtámasz, dísz lehet.

Forrás: YouTube

Gondolkodj nagyban  

Cementből egy kézügyességgel és barkácsolásra alkalmas hellyel megáldott ember akár mosdókagylót, háromlábú tárolót, vagy épp kisasztalt is el tud készíteni.

A cementet tehát rengetegféle módon lehet használni, hogy otthonunk egyedibb és adott esetben praktikusabb lehessen. Ne félj tőle, kísérletezz vele bátran!