Igen, nem olvastad félre! A május 19-i királyi esküvő, a kísértetjárta Windsor-kastélyban lesz megtartva, mely körülbelül egy órányi autóútra van Londontól nyugatra.

A világ legnagyobb lakott kastélyát – nem mellékesen II. Erzsébet királynő hétvégi rezidenciáját - Hódító Vilmos építette még 1070-ben. I. Róbert törvénytelen fiaként került trónra, ám ezt számtalan viszály, cselszövés és árulás előzte meg. A Windsor-kastély számtalan kivégzés, gyilkosság és dráma helyszínéül szolgált, sokan pedig úgy tartják, 1000 szobájában ma is kísértenek az itt ragadt lelkek.

Harry herceg és Meghan Markl esküvőjének helyszíne a Windsor-kastélyForrás: Getty Images/Dan Kitwood

Sötét idők színhelye

Az 1640-es évekbeli angol polgárháború idején a változást követelők elfogták I. Károlyt, és ide hurcolták, majd évekig fogva tartották. Ám az itt „vendégeskedő" fontos személyek sora itt nem ér véget – vagy talán mégis? A kastélyban található Szent György-kápolna, ahol Meghan és Harry fognak összeházasodni, ugyanis 10 brit uralkodó végső nyughelye is – egyeseket lefejeztek, másokat meggyilkoltak, és persze akadnak természetes halállal távozók is. Többek között itt temették el Anglia talán leghírhedtebb királyát, az anglikán egyház „megalapítóját", VIII. Henriket is. Beszámolók szerint második feleségét, Bolejn Annát – akit felségárulás vádjával lefejeztetett – máig lehet hallani sírni a kastély egyik tornyában. Ő volt az édesanyja VIII. Henrik utódjának, I. Erzsébetnek, akit a jelenlegi királynő egyik őse, I. Jakab követett a trónón.

Szent György-kápolnaForrás: Getty Images

A kápolna egyébként saját szellemtörténetekkel is büszkélkedhet. Az egyik ilyen 1873-ból való. Valaki látni vélt egy különös szoborcsoportot: három, fekete ruhába burkolózott alak állt körbe egy negyediket, aki a földön feküdt, a feketeruhások közül pedig az egyik vészjóslón tartotta kardját, mintha le akarna vele sújtani rá. Amikor megkérdezte a kápolna őrét, hogy tudja-e, milyen jelenetet is ábrázolnak a szobrok, az értetlenül nézett rá, mivel nem tudott efféle alkotásról. Kérte, hogy mutassa meg neki, de addigra a szobrok eltűntek.

A kísértetek azonban nem maradnak a kápolna falain belül. Többen állítják, hogy a Windsor-kastélyban látták I. Károly és I. Erzsébet szellemét, sőt, olyan beszámoló is akad, mely a Szűz királynővel történt beszélgetésről szól.

Szent György-kápolna belülrőlForrás: Getty Images

A kegyetlen idők negatív energia lenyomatait nem lehet lemosni, de még a lángok sem képesek semmissé tenni. A kastélyban 1992-ben hatalmas tűz pusztított, közel 100 szobája vált lakhatatlanná. A renoválás mintegy 33,7 millió fontba került, és az idei karácsonyi túldíszítettségével ünnepelték a helyreállítás 20. évfordulóját.

Reméljük, semmilyen furcsa esemény nem fogja megszakítani a királyi esküvőt. Meghan mondjuk csak nyert ezzel a helyszínnel, hiszen a „legyen valami kölcsön, valami kék, valami új és valami régi" felsorolás utolsó tagját már ki is pipálhatja.