Mi vezethet el egy embert odáig, hogy gyakorlatilag megépítsen magának egy szigetet mások számára szemétnek tartott háztartási hulladékokból, és önkéntes félmagányban élje az életét? Richard Sowa története nemcsak erre ad választ, de rámutat arra is, hogy az élhető bolygó könnyebben elérhető, mint azt gondolnánk. Sőt, arra is remek példával szolgál, hogy a kudarcok ellenére érdemes álmaink mellett kiállni és megharcolni.

Richard feleségével és gyerekeivel elhagyta hazáját, Angliát és Németországba költözött, hogy ott asztalosként dolgozzon. Ám, hamar rájött, hogy ő inkább művész, mint „munkásember", így a biztos állását feladva rajzolni kezdett. Sajnos ez az elhatározása idővel váláshoz vezetett, exneje pedig fogta a gyerekeket, és visszaköltözött Angliába. Ez a mély krízis a férfit drasztikus döntésre késztette, elindult, hogy megtalálja saját életcélját. Festeni kezdett, és utcazenészként járta Európát. Ezt követően utazgatott az Egyesült Államokban is, majd 1996-ban megtalálta új hazáját, Mexikót. Állítólag az aztékok képesek voltak úszó szigeteket létrehozni, melyet plusz szántóföldként használtak. Ez adta Richard számára az ötletet, hogy ő is építsen egy kis szigetet, méghozzá PET-palackokból és más újrahasznosítható hulladékból.

Richart Sowa PET-palackokból épített szigetetForrás: Facebook/Richart Sowa

Az első „zöld" sziget San Pedro Pochutla-ban állt össze. Az itt lévő Zipolite strand már a 70-es évek óta ismert volt hippi kolóniáiról, a szabad droghasználatáról és nudista mivoltáról, tehát Richard jobb helyet nem is választhatott volna. Elkezdte összegyűjteni az üres műanyag palackokat, melyeket hálókba tett és összekötött. Ez adta a sziget alapját. Sajnos az itt élők nem voltak elragadtatva a vízen úszó szeméthalomtól – ők csupán ennyit láttak belőle –, és rendőrt hívtak. Mivel Richardnak nem volt engedélye a sziget építésére, így el kellett hagynia művét és a kisvárost is. Ennek a történésnek azonban a férfi az életét köszönhette. Távozását követően ugyanis három nappal egy hurrikán végigsöpört a településen, és hatalmas pusztítást végzet, a szigete teljesen megsemmisült.

Richard nem adta fel álmát, és 1998-ban a karibi partvidéken belekezdett a második ökosziget építésébe.

Richard újabb ökosziget építésébe kezdettForrás: Facebook/Richart Sowa

Az üres PET-palackos hálókat bambusz és rétegelt lemezek fogták keretbe, valamint kötelek rögzítették a part közelében. A tetejére homokot és földet halmozott, növényeket ültetett. Idővel a gyökerek masszív szerkezetté változtatták a lebegő szigetet, és annyira megerősítették, hogy az elszánt férfi pálmafákból házat is tudott rá építeni. Ám tanult az előző hibájából, és kért engedélyt az építésre.

A Spirál-sziget 7 év alatt csodálatos kis ökoszisztémává nőtte ki magát. Richárdnak volt saját veteményes kertje, maga ültette virágai, kétszintes háza, komposzt mellékhelyisége, esővízzel működő tusolója. Sikerült egy tökéletes környezetbarát szigetet létrehoznia a semmiből.

A SpirálForrás: Facebook/Richart Sowa

A sziget alapját képező műanyag palackokon elkezdtek megtelepedni a korallok, kagylók. A Spirál-sziget egyre népszerűbbé vált a környéken, még az idelátogató turisták is a csodájára jártak. Azonban most is voltak, akiknek nem tetszett. Előzőleg hiába kapott engedélyt az itt lakóktól, azok egy idő után megelégelték az úszó szigetet. Richard elhatározta, hogy lakhelyét elúsztatja. Ám a nyílt vízen egy hurrikán szinte darabokra tépte. Szerencsére a férfi és kutyája épségben túlélték a vihart, de a sok évnyi kemény munkája odaveszett.

Úgy tűnt, hogy Richard és hű társa, Bongo elvesztette mindenét, de ekkor nem várt segítséget kaptak. Oscar Constandse, a helyi ökológiai park vezetője imádta a lebegő környezetbarát sziget ötletét. Felajánlott 20 000 dollárt, hogy Richard újraépíthesse a szigetét, ehhez pedig további felajánlások érkeztek, így hamar már 40 000 dollár állt az „építő" rendelkezésére, hogy belefogjon a harmadig szigetprojektbe. Richard ezúttal Cancun közelében kezdte újjáépíteni álmát.

JoyxeeForrás: Facebook/Richart Sowa

 A Richard által épített harmadik, Joyxee névre keresztelt sziget alapja körülbelül 100 000 PET-palackból áll, és 25 méter átmérőjű.

Az új lebegő sziget három stranddal, egy kényelmes házzal, haszonnövényekkel és napelemekkel tökéletes, élhető otthont biztosít Richard számára. A férfi azonban folyamatosan formálja a szigetét, így ez egy fejlődő műalkotás is egyben.

Az új lebegő sziget egy tökéletesen élhető otthonForrás: Facebook/Richart Sowa

A mexikói kormány a különleges szigetet ökológiai hajónak nyilvánította, ezért az összes hajózási szabálynak meg kell felelnie – fények, tűzoltó készülék, elsősegélynyújtásra alkalmas készletek... stb.

Richard Sowa megvalósította álmát, és a kudarcok ellenére sikerült elérnie, hogy a környezetbarát szigetét elfogadják és elismerjék az emberek. Bebizonyította, hogy hulladékból is lehet élhető teret alkotni, mely együtt lélegzik a természettel.