Támadnak a poloskák! Igen, ismét megjelentek ezek a zöld és barna rémek, akik túl hangosak és túl nagyok ahhoz, hogy elnézőek legyünk velük szemben. Tavaly rengeteget szenvedtünk a poloskáktól, ezért minden létező riasztó és irtó módszert kipróbáltam. Így, most első kézből tudhatod meg, hogy melyik, miként válik be a valóságban.

Egyszerűen megfizethetetlen volt, amikor a gyerekek sikítva hívtak be éjjel a szobájukba. Hallották, ahogy zümmög egy poloska, és addig nem voltak hajlandók visszafeküdni, amíg apa a hős, el nem kapja. Csakhogy apánál eltelt jó pár perc, mire alvajáróból Rambo üzemmódba kapcsolt. Nagy nehezen aztán megtalálta a poloskát, közben mi összebújva figyeltük a vadászatot. Többet ilyet nem akarok!

Így (ne) szabadulj meg a poloskáktól! 

Ecetes vízzel fújd körbe az ablakokat és ajtókat

Az ecetnek irtózatosan szúrós szaga van, képzeld el, hogy a lakás minden pontján érzed. Az gondolhatnád, hogy ezt a poloskák sem kedvelik, de ekkor bizony nagyon tévedsz. Őket ez cseppet sem akadályozza meg abban, hogy berepüljenek, és eléldegéljenek a lakásodban. Veled ellentétben. Elméletileg az ecet szaga egy idő után szertefoszlik, de én nem ezt tapasztaltam. Konkrétan tonnányi füstölő áldozta fel életét, hogy egyáltalán meg lehessen maradni az ecetes poloskariasztós hadműveletem után.

Az ecetes vízzel körbefújt ablakok nem akadályozzák meg a poloskák házba jutásátForrás: Shutterstock

Nyomd össze

Egyrészt undorító az a hang, ahogy a kitinpáncéljuk összeroppan, ráadásul jó nagy foltot is hagynak maguk után, de ez lenne a legkevesebb. Ilyenkor ugyanis elengedik magukat, és nyomukban hihetetlen büdös lesz. Macerás és gusztustalan.

Küzdj porszívóval

Gyors, hatékony megoldásnak tűnhet, hogy pikk-pakk felszippantsd a zöld és barna kis szörnyeket, főleg, ha a tavaszi nagytakarítás révén rábukkansz a téli búvóhelyükre, ahol több tucat is heverészhet. De kérlek, ne tedd! Azzal a lendülettel, hogy bekerülnek a porzsákba, bepánikolnak – amit őszintén meg is lehet érteni –, és olyan mérhetetlen bűzt varázsolnak másodperceken belül, hogy az életbe nem fogod tudni használni utána a porszívódat.

A poloskák a porzsákba kerülve bepánikolnak, és mérhetetlen bűzt varázsolnak másodperceken belülForrás: Shutterstock

Fogd be és dobd a vécébe

Első lépésként, a poloska vegzálása nélkül be kell gyűjtened: papír zsebkendővel, pohárral, az igazán kemények kézzel. Miután ezzel végeztél, egy határozott mozdulattal hajítsd be a vécébe és húzd le. Tapasztalni fogod, hogy vizet érve, egyfajta mutáns csiborrá változnak, és kiváló úszókká válnak. Próbálj vécépapírt rájuk dobni, az talán lehúzza őket a mélybe. De nálunk még így is volt, hogy kimászott egy-kettő a vécéből.

Rovarirtó

Figyelj, mert nem mindegyik hatásos poloska ellen. Sőt, ezeket zárt térben – lakásban - nem is ajánlott használni. De van az a pont, amikor kiküldöd a gyerekeket a szobából, magadra zárod az ajtót, és vadászni indulsz. Követed azt az élesen tompa zümmögést, sasként pásztázod a terepet mozgás után kutatva. Majd, amikor sikerül bemérned a prédát, fújsz. Ilyenkor nem gatyázol, ráküldöd a flakon felét. De a poloska vígan mászik tovább! Amikor ezt átéltem, komolyan elkezdtem aggódni, hogy egy zombirovarral kell ezentúl együtt élnünk.

Előfordul, hogy a poloskára a rovarirtó sem hatForrás: Shutterstock

 

Zárj le mindent hermetikusan

Első lépésként derítsd fel az összes lehetséges rejtekhelyüket a lakáson belül, és lakoltasd ki őket. Ezután cserélj nyílászárókat, ne maradjon egyetlen egy apró rés sem. Utolsó lépésként szereltess fel szúnyoghálókat mindenhová – az erkély-, teraszajtóra nem elég a lebegő, mágnescsíkkal záródó háló, mert alatta simán bekommandóznak. Nem árt, ha körbejárod a házat, gyakran a kamrában van egy apró kis szellőző, azt is hálózd be. Lényegében ez az egyetlen módja, hogy biztosan megszabadulj a poloskáktól a közvetlen életteredben. A kert sajnos el fog esni, ez ellen sokat nem tehetsz. Mivel a madarak java része is épp úgy undorodik tőlük, mint te, beidomított varjakkal sem fogsz sokra menni.