Korábban már bemutattuk a legnépszerűbb tetőszerkezeteket, most következzenek a cserepek. A ház többi eleméhez hasonlóan, itt sem érdemes elhamarkodott döntést hoznod, hiszen több évtizeden át kell, hogy védje otthonodat az időjárás viszontagságaitól. A cserép esetén sok kérdés merülhet fel, de az egyik legfontosabb, hogy beton-, vagy kerámiacserepet válassz-e. Segítünk meghozni a döntést.

Tetőfedéskor érdemes egy hiteles szakemberre bízni a döntés „szakmai” részét. Ám van pár dolog, amiben csak Te dönthetsz:

Milyen színű legyen a cserép? – Ez függ a ház stílusától, a vakolat színétől, a környezettől és persze elsősorban a te ízlésedtől. Az elrugaszkodott elképzelésekkel azonban érdemes óvatosan bánni, hiszen egy ház nem csak otthon, de befektetés is. Tehát vedd figyelembe az eladhatóságát is.

Mekkora összeget szánsz rá? – Az, hogy milyen cserép fogja fedni a tetődet, nagyban függ attól, hogy erre mennyit akarsz, vagy épp tudsz áldozni. Ezen azonban nem érdemes spórolni, hiszen a cserép fogja védeni a házadat évtizedeken keresztül.

Milyen legyen maga a cserép? – Itt persze már közbeszólhatnak szakmai érvek is, de lényegében csak tőled függ, hogy beton-, vagy kerámia cserepet szeretnél-e viszontlátni a házadon. Sőt, a formáját is te döntheted el.

Nagy a választék a tetőcserép-piaconForrás: Shutterstock

Betoncserép

Mivel nehéz anyagról van szó, és mérete az átlagosnál nagyobb, jóval kisebb arra az esély, hogy egy vihar például feltépi a cserepeket. A fagykárokra is kevésbé kell számítani, mivel tömörségének köszönhetően szinte egyáltalán nem szívja magába a nedvességet.

A gyártók ugyan nem rendelkeznek nagy formaválasztékkal, de időtállósága ellensúlyozza ezt a kis szépséghibáját. Hiszen egy tetőjavítás nem csupán pénzt von el a családi kasszából, de sok kellemetlenséget is okoz – például beázási károk, szabadság a munkálatok idejére.

Sokan félnek tőle – azt mondják, hogy az igazi cserép agyagból készül –, de ez alaptalan. Már hazánkban is hosszú évek óta használják, és megbízhatósága régóta ismert.

A betoncserép tömörségének köszönhetően szinte egyáltalán nem szívja magába a nedvességetForrás: Shutterstock

Kerámiacserép  

Az égetett agyag könnyű, így kevésbé terheli a tetőszerkezetet, mérete pedig meglehetősen kicsi, így jobban variálható. A már előzőekben kifejtett viharok azonban épp emiatt könnyebben okozhatnak benne kárt. Tehát, ami az előnye, az egyben a hátránya is.

Ám, nem szabad elmenni amellett, hogy a páraáteresztő képessége kiváló, így egy olyan tető esetén, melynek szellőztetése nem biztosított, remek választás. Évezredes hagyománya van már a tetőfedésben, és 100 százalékosan természetes anyag.

A kerámiacserepekből egyébként jóval nagyobb a választék, tehát könnyebben a saját és otthonod stílusához igazíthatod.

A kerámiacserép könnyű, így kevésbé terheli a tetőszerkezetetForrás: Shutterstock

Bármelyik mellett is dönts, a legfontosabb, hogy mindig minőségi cserepet válassz! A kerámia cserepek esetén például, ha az agyagot nem megfelelően égették ki, az apró mészdarabok magukba szívhatják a nedvességet, ez pedig télen, a fagyás miatt tönkreteheti. A cserép súlya sem kell, hogy befolyásolja a döntésedet, hiszen az egy négyzetméterre kerülő cserepek száma miatt, a tetőre szinte azonos terhelés jut beton- és kerámiacserép esetén egyaránt.

Engedd továbbá, hogy a garancia is befolyásoljon. A tetőcserép időtállóságát remekül mutatja, hogy rendeltetésszerű használat mellett, hány évtizednyi garanciát vállal a gyártó. Az igazán jó minőségű cserepek esetén ez 30, 40, de akár 50 év is lehet, és ez független a cserép anyagától, az előállításuk precizitásán múlik.

Érdemes tehát mindent számításba venni, egy megbízható szakemberrel konzultálni, és csak azután eldönteni, hogy a te házadra milyen tetőcserepek kerüljenek.