Címlapi szavazásunk szerint olvasóink 41%-a idén nem megy nyaralni. Nekik szeretnénk túlélési kalauzt nyújtani a forró nyári napokra. Még könnyű a dolgunk, ha ki tudunk költözni a kertünkbe, de ha társasházba vagy panelba vagyunk bezárva a nyári szezonra, az már nehezebb ügy. 

A panelban töltött izzasztó nyári napoknak is megvan a maga bája, habár néha kínzó a nagy tér hiánya, a meleg, a levegőtlenség és a betonrengeteg. Nem árt felkészülni néhány túlélési tippel, ha idén a nyaralás kimarad a programokból.

  • Levegőzz

Az első és legfontosabb, hogy a lakásban is kapj levegőt. Talán ennek a fontosságát nem is kell tovább részleteznünk. Ehhez minden reggel és minden este csinálj kereszthuzatot. Egy ablakot kinyitni vajmi kevés ahhoz, hogy a tikkasztó melegben egy kis légmozgás legyen a lakásban, kereszthuzattal már nagyobb az esély.

A tikkasztó melegben minden reggel és minden este csinálj kereszthuzatot a lakásbanForrás: Shutterstock
  • Sötétíts be

Napközben feltétlenül sötétíts be. Ehhez a legjobb, ha speciális sötétítőfüggönyt vásárolsz. Ez nem olyan nagy összeg, érdemes beruházni rá. Nagyon fontos azonban, hogy ne csak az esztétikai szempontokat tartsd szem előtt. Nem elég egy szép anyagot venni, ami megszűri a napfényt. Vannak olyan sötétítő anyagok, amelyek valóban kizárják a fényt és a hőt. Érdemes lakástextil szakboltban érdeklődni.

  • Dekorálj

A panel is lehet igazán otthonos, ez csak rajtad múlik. Nyári hangulatot is teremthetsz, csak néhány kiegészítő kell hozzá: egy-két mintás párna, néhány kiegészítő a nyár színeiben, de akár néhány lampiont is fellógathatsz. Ha nagyobb átalakításba fognál, akkor egy dögös nyári tapétát ajánlunk.

1. Stile Interior 3990 Ft, 2. Butlers 1290 Ft, 3. Vivre 530 Ft, 4. Ikea 2490 Ft, 5. Vivre 1800 Ft, 6. Butlers 2990 Ft, 7. Vivre 8910 FtForrás: Life.hu
  • Hétvégézz 

Ha hosszabb nyaralást idén nem is engedhetsz meg magadnak, a hétvégéket mindenképpen használd ki. Szabadulj ki a betondzsungelből, hűsölj az erdőben, keresd a közeli szabadtéri strandokat, amihez ajánljuk a Dunakanyart. 

  • Extra tipp

Nem árt egy kicsit furmányosnak lenni, és bevetni néhány extra trükköt a lakás lehűtése érdekében. Estére például jó megoldás, ráadásul filléres trükk, ha hideg vízbe áztatott, majd kicsavart törölközőt vagy lepedőt függesztünk az ablak elé. Ahogy mozog a levegő, egy kis hűs fuvallatot hoz majd a szobában. A vizes törölközőt egyébként fejre csavarva is érdemes kipróbálni.