Normális, ha a gyerek a szülő agyára megy - Vekerdy nevelésről, óvodáról, iskoláról

Forrás: Shutterstock -
óvoda iskola szülő Vekerdy Tamás gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vekerdy Tamás évtizedek óta fogja a szülők kezét a gyereknevelés rögös útján. Könyvei, újságcikkei, előadásai tömegeket vonzanak. Megállapításai ma már szállóigévé váltak, például a jó anya nem vasal, a gyerekek lerágják a húsunkat és kiszívják a vérünket, a kamasz fiziológiás lustaságban szenved. A tanár úr munkásságát én is évek óta figyelemmel kísérem. Magától értetődőnek bizonyult tehát, hogy részt veszek a soron következő előadásán. Most ennek rövid összefoglalása következik.

Hős anyák

A jó hangulatú előadás azzal a megállapítással kezdődött, hogy a világon egyetlen olyan civilizáció sem volt a miénken kívül, amely úgy gondolta volna, hogy egy egyedülálló anyának segítség nélkül kellene nevelnie a gyerekeit.

Száz-kétszáz ével ezelőtt a nagy családok vagy a nagy cselédség megoldást jelentett az anyák túlhajszoltságára. Ma ezzel szemben egy anya egyedül küzd.

Dr. Vekerdy Tamás Forrás: Facebook/Dr. Vekerdy Tamás

Ahol volna pénz bébiszitterre, ott sem vesznek igénybe segítséget. Az anyák hősök akarnak lenni, és azt hangsúlyozzák: „Mindenki kibírja. Én is ki fogom." Ez így viszont nem helyes. A közönségben nagy derültséget váltott ki, mikor a tanár úr kijelentette, hogy a gyerekek nagyon fárasztóak, „kiszívják a vérünket és lerágják a húsunkat", nem hagynak aludni és időnként megőrülünk tőlük. Ezért fontos, hogy igénybe vegyük mások (szomszéd, játszótéri ismerős, nagyszülő) segítségét, mi pedig fordítsunk a párkapcsolatunkra is időt.

Információs társadalom

Ezután a kütyük használatáról esett szó. El kell fogadnunk, hogy a gyerekeknek nagy a képéhsége. A gyerek képet készít, de csak a hallott meséhez. A külső kép azonnal blokkolja a belső képet és nem történik feldolgozás. A belső kép ezzel szemben segít feldolgozni a külvilág ingereit. Nem is gondolnánk, de ha csak természetfilmeket néznek a gyerekek, attól is agresszívebbek vagy depressziósabbak lesznek. Lényeges, hogy a gyerek csak közösen kiválasztott műsort, limitált időben, maximum napi 20 percben és a szülővel közösen nézzen TV-t. Legyünk észen, ha digitális eszközökről van szó, mert hihetetlen gyorsasággal alakulnak ki önjutalmazó rendszerek és függőség; nem mi használjuk a kütyüket, hanem ők használnak minket.

Így kezeld a gyerekhisztit Vekerdy szerint

A Tanár úr nem csupán remek pszichológus, de a szülők nyelvén is fantasztikusan ért. Az ő szavai mögött nem kell keresni titkos értelmezéseket, hiszen mindent kerek-perec kimond. Stílusa egyszerre borzasztóan őszinte és megnyugtató, tőle még az is jólesik egy anyának, ha rájön, valamit nagyon nem csinál jól. Olvasd tovább!

Mire való az óvoda?

Az óvodának nem az iskolára kellene felkészíteni. Az óvoda arra való, hogy a gyerek szükségleteihez teret adjon és lehetőséget teremtsen a szabad játékra, amely a legfejlesztőbb tevékenység. A gyereknek legyen része az óvodában is minden nap hallott mesében, sok jól utánozható tevékenységben, szabad mozgásban és beszédben!

Aki minden nap hall mesét, az iskolakezdésre másfél évvel előzheti meg érettségben azokat a társait, akik nem rendszeresen hallgatnak mesét.

Tévedés azt hinni, hogy abból a gyerekből lesz topmenedzser, aki már az óvodában elkezd idegen nyelvet tanulni és különórákra jár. Az lesz sikeres felnőtt, akinek felhőtlen óvodáskora volt, és lehetett hanyag kamasz.

Aki minden nap hall mesét, az iskolakezdésre másfél évvel előzheti meg érettségben a társait Forrás: Shutterstock

Mi a baj az iskolával?

Az első alapszabály az, hogy az iskola a gyerek dolga. Ha a gyerek sorozatosan otthon felejti a felszerelését, és (törvényellenesen!) egyest kap érte, a negyedik egyes után tudni fogja, hogy a tornazsákért ő a felelős. Hagyjuk ki az otthoni tevékenységekből a közös tanulást! Amikor a szülő elkezdi korrepetálni és nyaggatni a gyerekét, gyorsan megromlik a családi atmoszféra, a szülő elkezdi utálni a gyerekét, a gyerek pedig a szülőt. Fontos viszont, hogy segítsünk a gyereknek, ha erre kér minket. Ha kell, legyünk a cinkosai! Ha kell, diktáljuk le neki a fogalmazást, és ne kezdjünk el késő este prédikálni a fáradt gyereknek, ne oktassuk ki! És ne féljünk attól, hogy emiatt felelőtlen, lusta felnőtt lesz! Akkor se ijedjünk meg, ha csak egy-két tárgyban teljesít kimagaslóan, ugyanis az igazán tehetséges gyerekek nem tudnak minden tantárgyból egységesen jól teljesíteni.

Mit kezdjünk a kamaszgyerekkel?

A kamaszkor a második születés ideje. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a kamasz belefárad a növésbe. Az agyban rohamos változások zajlanak: új rendszerek jelennek meg, régiek tűnnek el. A gyerek bezárkózik, új személyiség születik, amit neki kell kihordania.

Ebben az életkorban a kamasz nem tud nem szemtelen lenni. Az is teljesen normális, ha a tekintete azt üzeni, hogy a szülő hülye.

Ebben az életkorban a kamasz nem tud nem szemtelen lenni Forrás: Shutterstock

Ne hagyjuk magunkat felmérgelni és ne menjünk bele vitákba, mert a kamasz azt érzi, mindenféleképpen neki kell győznie! A kamaszt szabadon kell engedni. A gyerekkori meleg testi-lelki ölelések meg fogják menteni. Ha zuhan, kapjuk el szemrehányás nélkül! Ettől ő majd biztonságban érzi magát, és kedves, fiatal felnőtt lesz.

Látjuk, tehát, hogy van remény. Türelemmel, szeretettel, elfogadással remek felnőttet nevelhetünk gyerekünkből. Ha néha elbizonytalanodunk, kérjünk bátran segítséget! És bízzunk magunkban, elég jó szülők vagyunk! Legfőbb feladatunk az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Aki tökéletes anya akar lenni, az megőrül, ráadásul a gyerekét is megőrjíti. A gyereknek laza és oldott szülőre van szüksége. Élvezzük az életet gyerekkel és gyerek nélkül is!

Első osztályba megy a gyerek: segítünk, hogy jól válassz iskolatáskát!http://www.life.hu/csalad/20180526-elso-osztalyba-megy-a-gyerek-a-jo-iskolataska-tulajdonsagai.htmlIskolakezdéskor rengeteg dolgot kell beszereznünk. Ha még nem történt meg, akkor hamarosan részt veszel az első igazi szülői értekezleteden, melyen többek közt kapsz egy listát, hogy miket kell megvenned szeptemberig. Ezek közül az egyik legfontosabb az iskolatáska. Ehhez adunk némi segítséget. CsaládOrigo„Segítség, agresszív a gyerekem!” – Kezeld, különben véged leszhttp://www.life.hu/csalad/20180528-segitseg-agressziv-a-gyerekem-gyereknevelesi-tippek.htmlAmikor egy gyerek agresszíven viselkedik a szüleivel, a kortársaival, vagy épp a játékaival, sok szülő megrémül. Ha nem otthon látja, akkor vajon miért „ilyen"? Ez a probléma, komoly konfliktusforrás, nem csupán közösségben, de családon belül is. CsaládOrigoVarró Dániel és az informatika önpromóciója, avagy ingyenes verseskötet gyerekeknekhttp://www.life.hu/csalad/20180422-varro-daniel-es-az-informatikai-szakmak-ingyenes-verses-kotet-gyerekeknek.htmlHa ma megkérdeznénk egy kisgyereket, hogy mi akar lenni felnőttként, korántsem biztos, hogy a várt válaszokat kapnánk, mint a tűzoltó, autóversenyző, orvos, vagy épp tanár. A gyerekek első körben azon szakmák iránt kezdenek el érdeklődni, melyet van lehetőségük némiképp testközelből is megismerni, vagy amivel gyakran találkoznak. Itt az ideje tágítanod a látókörét! Mutatunk egy ingyen letölthető könyvet, mely egyszerre ismeretterjesztő olvasmány, színező füzet és Varró Dániel minimál verses kötete. CsaládOrigoIdőnként a becsületes gyerekek is hazudnakhttp://www.life.hu/csalad/20180201-mit-tehet-a-szulo-ha-hazudik-a-gyerek.htmlHa a gyermeked hazudik neked, az nem azt jelenti, hogy megbuktál, mint szülő. Akkor, ha te megfelelő értékeket adsz át neki, ezek a hazugságok belső frusztrációt okoznak számára. Tehát elsősorban nem passzióból fog neked hazudni, nyomós okot fog rá találni. Sok, egyébként becsületes lurkó is füllent időnként. Nézzük meg, melyek lehetnek ezek az esetek. Család--A mentálisan erős és kiegyensúlyozott szülők gyereknevelési stratégiáihttp://www.life.hu/csalad/20180109-a-mentalisan-eros-szulok-gyereknevelesi-strategiai.htmlAz életre nevelés nem abból áll, hogy megóvjuk a gyermeket környezetétől, feloldozzuk tettei következményei alól. A mentálisan erős felnőtt tudatos és kiegyensúlyozott. Minden esetben ezt szeretné gyermekének is átadni. CsaládOrigoAz internet veszélyes a gyerekekre – Óvd meg őket!http://www.life.hu/csalad/20171215-az-internet-veszelyes-a-gyerekekre.htmlKarácsony közeledtével, ha lehet, még aktuálisabbá válik ez a téma. Sok karácsonyfa alatt rejt majd mobiltelefont, tabletet, laptopot a szalaggal átkötött csomag. Ezért fontos, hogy gyermekünket felkészítsük a felelős internethasználatra, azon belül is a közösségi médiára. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.